ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν ο Μπάρακ συνάντησε τον Μπρους

 28/02/2021 23:00

Θεέ μου, πόσα χρόνια μας χωρίζουν πια από το 1985, τότε που ακούσαμε για πρώτη φορά το «Born in the USA» ή και τον Οκτώβριο του 1988 όταν ζήσαμε το πιο μεγάλο και παλλόμενο από ενθουσιασμό, πλήθος σε συναυλία. Ήταν στο ΟΑΚΑ, στην Amnesty Tour, με τους Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman και βέβαια τον «Boss». Η κορύφωση της αποθέωσης ήταν πάλι με το δικό τραγούδι. Καταδικό του, αφού έγραψε στίχους και μουσική:

«Born down in a dead man’s town

And the first kick I took was when I hit the ground

You end up like a dog that's been beat too much...».

Born in the USA. Το τραγούδι που έκανε τον Μπρους Σπρίνγκστιν παγκόσμιο. Ένα τραγούδι που έπιασε το σφυγμό της διχασμένης Αμερικής της εποχής Ρέϊγκαν ή καλύτερα «είδε» το κοινωνικό της DNA.

Πριν ξεκινήσει, απευθυνόμενος στους 80.000 ανθρώπους που είχαν κατακλύσει το Ολυμπιακό Στάδιο, είπε πως «δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» και πως στη χώρα του υπάρχει «οικονομικό απαρτχάϊντ».

Κρατώ ακόμα το πολύτιμο LP του «Born in The USA», σε βινύλιο, με τη φωτογραφία της διάσημης Αμερικανίδας φωτογράφου Annie Leibovitz που δείχνει την πίσω πλευρά του Springsteen με φόντο μια αμερικανική σημαία.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά βλέποντας το ήδη διάσημο σε όλο τον κόσμο -ένα από τη σειρά- podcast στην πασίγνωστη πλατφόρμα Spotify, όπου ένας από τους πιο δημοφιλείς προέδρους των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα συναντά τον Μπρους της νιότης μας, τον μύθο της ροκ μουσικής και συζητούν θέματα, όπως ο καθημερινός ποικιλόμορφος ρατσισμός, το υπόβαθρο του μίσους, η πατρότητα και ο γάμος, οι φυλετικές διακρίσεις, και η κατάσταση της Αμερικής.

«Στην επιφάνεια, ο Μπρους και εγώ δεν έχουμε πολλά κοινά», είπε ο Ομπάμα σε ένα τρέιλερ για το podcast.

«Είναι λευκός, από μία μικρή πόλη στο Τζέρσεϋ. Είμαι μαύρος άντρας μικτής φυλής, γεννημένος στη Χαβάη. Είναι μία εμβληματική εικόνα του rock’n’roll. Εγώ είμαι... τόσο cool».

«Παρά τις διαφορές αυτές, το ζευγάρι σχημάτισε μία καλή φιλία μετά τη συνάντησή τους κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του Ομπάμα το 2008» γράφει ο Guardian

«Οι αξίες του Μπρους Σπρίνγκστιν απηχούν αυτά για τα οποία αγωνίζεται ο Μπαράκ Ομπάμα «έγραφαν τότε οι εφημερίδες που υποστήριζαν τους Δημοκρατικούς. «Σκληρή δουλειά, εντιμότητα, ακεραιότητα».

«Με την πάροδο του χρόνου», συμπληρώνει ο Ομπάμα, αυτό που βρήκαμε είναι ότι έχουμε κοινές ευαισθησίες. Σχετικά με την εργασία, την οικογένεια και σχετικά με την Αμερική. Με τον τρόπο μας, ο Μπρους και εγώ βρισκόμαστε σε παράλληλα ταξίδια επιχειρώντας να κατανοήσουμε αυτήν τη χώρα, που μας έδωσε και στους δύο τόσα πολλά».

Η Spotify κυκλοφόρησε τα δύο πρώτα επεισόδια του Renegades τη Δευτέρα, μαζί με το βίντεο teaser που δείχνει τον Ομπάμα και τον Σπρίνγκστιν να κάθονται μπροστά από μικρόφωνα, περιτριγυρισμένοι από κιθάρες και εξοπλισμό ηχογράφησης.

Ο Ομπάμα λέει πως ανησυχεί για το διχασμό που εξακολουθεί να δηλητηριάζει την αμερικανική κοινωνία στη μετά τον Τραμπ εποχή και εδώ ακούγεται να τονίζει ότι «πρέπει να βρούμε τον δρόμο για να επιστρέψουμε σε μία πιο ενωτική ιστορία. Μπορεί να είμαι φτωχός. Μπορεί να είμαι αδαής. Μπορεί να είμαι κακός. Μπορεί να είμαι άσχημος. Μπορεί να μη μου αρέσει ο εαυτός μου. Μπορεί να είμαι δυστυχισμένος. Αλλά ξέρεις τι δεν είμαι; Δεν είμαι εσύ», ακούγεται να λέει στον Σπρίνγκστιν.

Η χρήση της νέας τεχνολογίας, η χαλαρή συζήτηση, η αποφυγή λεκτικών επιθέσεων ή περίπλοκων λεκτικών σχημάτων είναι η ατμόσφαιρα αυτής της παραγωγής. Όλα αυτά είναι πολύ πιθανόν να κερδίσουν την προσοχή της νεολαίας

Οι ΗΠΑ, επουλώνουν τις πληγές τους και αν αυτό δείχνει εφικτό όταν αναφέρεσαι στη σταδιακή αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας και του κύρους της χώρας και τον αυτοσεβασμό της ή την εκ νέου ενεργοποίησή της για το κλίμα, είναι πολύ δύσκολο για μία σειρά από άλλα σύνθετα, πικρά θέματα:

Καθημερινά ρατσιστικά λόγια και ενέργειες, οπλοκατοχή, «λευκή υπέροχη», ανισότητες, εχθροπάθεια, διχασμός, διακρίσεις σε βάρος μειονοτήτων, γυναικών κ.ά.

Για όλα αυτά, δύο ευαίσθητοι κοινωνικά αμερικανοί, δύο παλιοί φίλοι, ο 44ος πρόεδρος και ο μουσικός ένωσαν τις φωνές τους .

Η σειρά των 8 επεισοδίων, με τίτλο «Renegades: Born in the U.S.A.», είναι διαθέσιμη αποκλειστικά από την πλατφόρμα Spotify. Τα δύο πρώτα επεισόδια αναρτήθηκαν στις 22 Φεβρουαρίου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Φεβρουαρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις