ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν ο διάλογος και η κουβέντα βοηθούν…

 08/02/2021 11:00

«Die Bundeskanzlerin im Gespräch» είναι μία τηλεοπτική εκπομπή που γυρίζεται στη Γερμανία εδώ και χρόνια. Φέρνει κοντά τον εκάστοτε καγκελάριο της χώρας, που εδώ και τέσσερις κοινοβουλευτικές θητείες είναι η Άνγκελα Μέρκελ, με τους πολίτες της χώρας σε μία ελεύθερη συζήτηση διαλόγου, όπου μπορεί να προκύψουν πολλά και διάφορα.

Τα τελευταία πέντε γυρίσματα της εκπομπής μεταδόθηκαν ζωντανά και ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Και επειδή όλα συνέπεσαν με την περίοδο της πανδημίας και οι Γερμανοί έχουν τους τρόπους τους να οργανώνουν τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν, φρόντισαν σε κάθε συζήτηση να υπάρχει ένα βασικό θέμα και να συμμετέχουν κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες. Ξεκίνησαν με τους αστυνομικούς, συνέχισαν με τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, στη συνέχεια τους υπό κατάρτιση φοιτητές και τεχνίτες και τέλος τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας μαζί με τους συνοδούς τους. Η τελευταία συζήτηση έγινε την Τετάρτη που μας πέρασε και οι πρωταγωνιστές αυτή τη φορά ήταν οι γονείς. Θέμα; Τα κλειστά σχολεία.

Είναι αλήθεια ότι η γκρίνια των 15 συμμετεχόντων ήταν μεγάλη. Βλέπετε στη Γερμανία πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση παραμένουν εδώ και καιρό κλειστές. Μία μητέρα ονόματι Μaria Fogt από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είπε το πόνο της για πόσο δύσκολο είναι το τηλεμάθημα, αλλά και πόσο… στραβά την κοιτούν οι συμπολίτες της όταν πηγαίνει για ψώνια και αναγκάζεται -επειδή δεν μπορεί να αφήσει σπίτι τα παιδιά της- να τα παίρνει μαζί της και έτσι δημιουργείται στα σούπερ μάρκετ συνωστισμός! Μία άλλη μητέρα διαμαρτυρήθηκε γιατί το παιδί της «δεν την θέλει ως καθηγήτρια, αλλά μόνο ως μητέρα». Ενώ ένας πατέρας από την πρώην ανατολική Γερμανία ανέφερε ότι το τηλεμάθημα ανεβάζει τα κόστη του ηλεκτρικού στο σπίτι, την ίδια στιγμή που έχει ανασταλεί το επίδομα φαγητού το οποίο προβλέπονταν για τους μαθητές. Μία άλλη μητέρα, με καταγωγή από τον Λίβανο, που έφτασε ως πρόσφυγας στη Γερμανία με 4 παιδιά, σκιαγράφησε το μεγάλο γλωσσικό πρόβλημα που έχουν τα παιδιά της στο τηλεμάθημα και την ώρα της εκπομπής ξέσπασε σε κλάματα.

Η κουβέντα ήταν ζωηρή και ανάγκασε πολλές φορές τη Μέρκελ να παραδεχτεί προβλήματα, λάθη, αλλά και δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν. Μάλιστα κάποιος της θύμισε ότι το φθινόπωρο είχε δηλώσει ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία, αλλά τελικά τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά. Στο τέλος πάλι η κ. Φογκτ έδειξε μεγάλη κατανόηση, λέγοντας προς τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι δεν θα ήθελε να είναι στη θέση της…

Δεν ξέρω αν στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν την πρωτοβουλία. Αν όχι, ας την παρακολουθήσουν. Ταιριάζει κουτί στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ξέρει να συζητά, να ακούει τις γνώμες των άλλων, αλλά και να παίρνει ιδέες. Και τελικά βοηθά να ξεπεραστούν άγνωστες λέξεις και προβλήματα. Και από τους κυβερνώντες και από τους πολίτες…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 7 Φεβρουαρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις