ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι λεπτομέρειες θα κρίνουν την κάλπη της 25ης Ιουνίου

 04/06/2023 18:30

Τελικά οι εκλογές στις 25 Ιουνίου είναι ένα είδος ρεβάνς σε διπλούς αγώνες ποδοσφαίρου μετά από μία καθαρή νίκη. Το πρώτο ματς στις 21 Μαΐου έληξε με 3-0 υπέρ της ΝΔ που έχει μία ομάδα που αρέσει. Όμως έχουμε και δεύτερο ματς. Όπου δεν αρκεί μία ισοπαλία για να προκριθεί η ΝΔ, αλλά η επανάληψη του 3-0. Και το δεύτερο παιχνίδι όμως κρύβει δυσκολίες.

Πρώτη δυσκολία: να πείσεις όλους τους ψηφοφόρους που ψήφισαν Μητσοτάκη και ΝΔ γιατί δεν ήθελαν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν ξανά με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι τόσοι πολλοί όσοι ήταν το 2019, αλλά είναι ένα ποσοστό που αν η αυτοδυναμία κριθεί στις λεπτομέρειες μπορεί να είναι κρίσιμο.

Δεύτερη δυσκολία: να πεισθούν οι κεντρώοι ψηφοφόροι που κάποτε ψήφισαν ΠΑΣΟΚ να επιλέξουν και πάλι τη ΝΔ. Και είναι αυτό σήμερα πιο δύσκολο από ό,τι τον Μάιο, γιατί τώρα το παλιό τους κόμμα ανεβαίνει και διεκδικεί σιγά σιγά να γίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τρίτη δυσκολία: να πειστούν όλοι οι λεγόμενοι και «ψηφοφόροι του σταυρού» που στις 21 Μαΐου ψήφισαν ΝΔ γιατί ήθελαν να σταυρώσουν κάποιον γνωστό ή φίλο να ψηφίσουν και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για το σύνδρομο των αυτοδιοικητικών εκλογών: στον πρώτο γύρο πολλοί ψηφίζουν τον γνωστό σε κάποιο συνδυασμό και στο δεύτερο γύρο είτε επιλέγουν διαφορετικά από τη στιγμή που έχουν δώσει το σταυρό στο φίλο τους είτε απέχουν.

Από την άλλη στις 25 Ιουνίου η ΝΔ έχει αέρα στα πανιά της. Σπάνια κάποιος που ψηφίζει ένα κόμμα αλλάζει γνώμη μέσα σε ένα μήνα, πολύ δε περισσότερο όταν δεν έχει μεσολαβήσει απολύτως κανένα πολιτικό γεγονός που μπορεί να του αλλάξει τη γνώμη. Το μόνο που έχει συμβεί είναι ο θρίαμβος της ΝΔ.

Αέρα στα πανιά της ΝΔ δίνει και η σιγουριά ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών. Γιατί πάντοτε υπάρχει ένα ποσοστό που πάει με τον νικητή. Γιατί έτσι θέλει να αισθάνεται.

Πέραν όλων αυτών η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνουν ότι έχουν μπει με φόρα και με σχέδιο στην τελική ευθεία. Πριν καλά-καλά συμπληρωθεί μία εβδομάδα από τις εκλογές η ανάλυση των εκλογών έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη χαραχθεί η νέα προεκλογική στρατηγική: Σάρωμα όλης της Ελλάδας. Συνολικά 490 πόλεις θα επισκεφθούν στελέχη και βουλευτές της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα, ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαλλαγμένος και από το φόρτο της πρωθυπουργικής θέσης, θα οργώσει ξανά τη χώρα. Κάτι που φαίνεται πλέον να τον ευχαριστεί πολύ.

Τέλος, η ΝΔ δείχνει να μην κάνει και λάθη. Ούτε «γαλάζιοι» Κατρούγκαλοι προκύπτουν στον ορίζοντα, ούτε λάθη που μπορεί να κοστίσουν, ούτε αμφισβητήσεις του αρχηγού, ενώ και το επιχείρημα να μην προκύψει παντοδυναμία της ΝΔ περνά στον κόσμο. Αντίθετα βλέπει κανείς μεγάλη αυτοσυγκράτηση και πειθαρχία, ενώ η τήρηση της γραμμής Μητσοτάκη είναι πρωτοφανής.

Παρ’ όλα αυτά οι λεπτομέρειες θα κρίνουν το εύρος της νίκης της ΝΔ στις 25 Ιουνίου.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03-04.06.2023

Δημοφιλείς Απόψεις