ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι ελίτ

 16/06/2020 22:17

Ένα ολόκληρο θέμα έγινε την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή τις παρασπονδίες νεαρής γόνου μιας γνωστής και πλούσιας οικογένειας της Θεσσαλονίκης.

Δεν ξέρω τι έκανε η νεαρή κυρία. Αν έκανε κάτι παράνομο, υπάρχουν κανόνες με βάση τους οποίους θα κριθεί. Αν δεν τήρησε την καραντίνα, νομίζω έχει πρόστιμο 5.000 ευρώ. Αν δεν την τήρησε και αφού αποδειχθεί.

Αν έκανε πάρτι που δεν έπρεπε, λογικά θα πρέπει να έχει τις δέουσες κυρώσεις. Αν υπάρχουν πλέον οι κυρώσεις για τη συγκεκριμένη πράξη. Αν εξέθεσε σε κίνδυνο άλλους, το ίδιο. Τα έκανε αυτά; Αν τα έκανε, να τιμωρηθεί. Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί.

Το πρόβλημα είναι η απέχθεια της ελληνικής κοινωνίας για τις ελίτ. Διότι η νεαρή κυρία δεν ήταν... οποιαδήποτε νεαρή κυρία. Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας, με σπουδές σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, πρόσβαση στην τηλεόραση και ενδεχόμενη πολιτική επιρροή, λόγω οικονομικής ευμάρειας.

Αυτή η απέχθεια και η αίσθηση της ατιμωρησίας, προκαλεί οργή, είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει. Μία ολόκληρη πολιτική καριέρα που οδήγησε στην εξουσία, στηρίχτηκε στην αντιπαράθεση με τις ελίτ κα την απαξίωση τους ως αλήτ.

Φανταστικές ή μη.

Η ελίτ - αλήτ πούλησε τη Μακεδονία, είχε γράψει μία εφημερίδα, τα παιδιά της ελίτ -αλήτ καίνε τα Εξάρχεια, είχε γράψει μία άλλη.

Πολιτικοί που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, καταγγέλλουν τους αντιπάλους τους ως όργανα, ίσως και μίσθαρνα, των ιδιοκτητών των σχολείων.

Πολιτικοί που κάνουν διακοπές σε κότερα εφοπλιστικών, καταγγέλλουν τους αντιπάλους τους ως όργανα των εφοπλιστών.

Δεν είναι τα μόνα παραδείγματα.

Υπάρχουν πολλά άλλα αλλά η καταδίκη και η αποδοκιμασία των προνομιούχων ελίτ είναι περίπου εθνικό σπορ σε αυτήν την χώρα.

Το μόνο πρόβλημα που δεν έχουμε λύσει είναι ο κοινωνικός ορισμός των ελίτ στη σύγχρονη Ελλάδα, της δεκαετίας των μνημονίων.

Αλλά αυτό φαίνεται δύσκολο. Διότι ακόμη δεν έχει απαντηθεί από την αστυνομία αν η νεαρή γόνος της πλούσιας οικογένειας είχε κάνει κάτι παράνομο.

Λογικά πάντως πρέπει να ανήκε στις ελίτ. Διότι αλλιώς, θα είχε βγει μία ανακοίνωση, όπως βγήκε για τους Ρομά που παραβίαζαν την καραντίνα στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουνίου 2020