ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι δημοσκοπήσεις, το μαρούλι και η ντομάτα

 06/11/2022 18:40

Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής και πάντα αποτυπώνουν σε μία δεδομένη φάση τις απόψεις της κοινής γνώμης.

Στο παρελθόν και στα καλά χρόνια ήταν σίγουρα πιο αξιόπιστες, γιατί και πιο καλά οργανωμένες ήταν, αλλά και γιατί οι πολίτες τις σέβονταν περισσότερο και έδιναν όταν ερωτώνται τις σωστές απαντήσεις. 

Σήμερα πολλά τα εμπόδια, με ένα από τα πιο βασικά να είναι το δείγμα των μετρήσεων. Αν ερωτηθείς βρεθεί σε σταθερό τηλέφωνο αυτό συνήθως σημαίνει ότι μπορεί να είναι μιας κάποιας ηλικίας. Μετά υπάρχει και το θέμα της αντιπροσωπευτικότητας, καθώς οι απαντήσεις πρέπει να είναι σταθμισμένες. Να περιέχουν δηλαδή και αρκετή Αθήνα και Θεσσαλονίκη και επαρχία και νεολαία και τρίτη ηλικία. 

Όλα αυτά σήμερα που το οικονομικό ζόρι δεν επιτρέπει στις περισσότερες εταιρίες μετρήσεων να έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να γίνει σωστή η μέτρηση αποτελούν ερωτηματικά. Έτσι πολλές μετρήσεις βασίζονται σε απαντήσεις μιας συγκεκριμένης και σταθερής ομάδας πολιτών που απαντούν μέσω email.

Παρόλα αυτά η δημοσκόπηση αποτελεί μία φωτογραφία της στιγμής που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Έβλεπα την τελευταία που έκανε η MRB και παρουσιάστηκε αυτές τις ημέρες από το OPEN. Δείχνει ένα σταθερό προβάδισμα της ΝΔ που τείνει ελαφρώς μειούμενο (-0,4 σε σχέση με την προηγούμενη) αλλά και έχει και μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Πρώτον στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού και δεύτερον σε ό,τι αφορά στα ζητήματα που κρίνουν οι πολίτες ως τα πιο σημαντικά.

Στο ερώτημα περί της πρωθυπουργισιμότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται καθαρά του Αλέξη Τσίπρα με 8,9 μονάδες, με τη διαφορά να μην καταγράφει σοβαρή αυξομείωση. 

Μεγάλη απόσταση χωρίζει τους δύο στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, με τον Μητσοτάκη να προηγείται του Τσίπρα με 25,4 μονάδες, στην εγκληματικότητα η διαφορά πέφτει στο 16,9, ενώ στα θέματα ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας η διαφορά είναι στο 10,6. Αντίθετα πρωτιές Τσίπρα καταγράφονται στη στήριξη του εισοδήματος της μεσαίας τάξης (+6,2), και στα θέματα διαφθοράς και διαφάνειας (+5.2). 

Εδώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πρώτος στη συγκεκριμένη κατηγορία της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαφάνειας είναι το «κανένας από τους δύο» με ποσοστό 43,5%.

Όσο για τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο εδώ η πρωτιά είναι σαφής. Το 51,9% λέει η ακρίβεια, αν και το ποσοστό των σχετικών απαντήσεων έχει υποχωρήσει σε σχέση με την τελευταία μέτρηση (56,2%). 

Νέο entry εδώ είναι η υπόθεση Πάτση που έρχεται δεύτερη με 11%. Μάλιστα αποτιμάται από τους πολίτες ως πιο σοβαρό θέμα απ’ ό,τι οι υποκλοπές. Αυτά τα δύο ζητήματα (ακρίβεια και διαφθορά) θα είναι και τα βασικά στην προεκλογική ατζέντα μέχρι τις εκλογές. 

Αν και νομίζω ότι όλο το εκλογικό παιχνίδι θα παιχθεί στο καλάθι της νοικοκυράς, όπως έλεγε και ο Κίμωνας Κουλούρης. Που έβγαινε στις λαϊκές αγορές και ρωτούσε πόσο έχει το μαρούλι και πόσο πουλιέται η ντομάτα…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06.11.2022

Δημοφιλείς Απόψεις