ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι άστεγοι μένουν σπίτι;

 15/04/2020 08:00

Έναν ξενώνα αστέγων ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγες ημέρες ο δήμος Αθηναίων.

Κατά σύμπτωση την ίδια ώρα που στη Θεσσαλονίκη η ΑΡΣΙΣ διαμαρτυρόταν, γιατί είχαν επιβληθεί πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση σε άστεγους της πόλης. Βεβαίως η αστυνομία αποφάσισε να ανακαλέσει τα πρόστιμα, αλλά το ζήτημά μας δεν είναι τα πρόστιμα.

Το ζήτημά μας είναι να αποτραπούν οι μετακινήσεις, οι οποίες μπορεί να συνεισφέρουν στην εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθηναίων, η νέα δομή στην Αθήνα θα καταφέρει να δώσει στέγη σε όλους τους άστεγους της πόλης.

Περίπου 600 άστεγους συνολικά μπορεί να φιλοξενήσει ο δήμος. Εξακόσια άτομα είναι το 1/3 των κρουσμάτων του κορινοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ ο χώρος που οργάνωσαν οι «γιατροί χωρίς σύνορα» στη ΔΕΘ για τη φιλοξενία των αστέγων, δεν επαρκεί κι υπάρχουν κι άλλοι που δεν τους χωράει.

Πόσοι δηλαδή είναι οι άστεγοι στη Θεσσαλονίκη; Δεν γνωρίζω αλλά το φθινόπωρο του 2019 παρατηρήθηκε μια ανεξήγητη αύξηση.

Ο υφυπουργός εσωτερικών είπε ότι «οι δημοτικές αρχές οφείλουν άμεσα να φροντίσουν ώστε κανένας άστεγος να μη βρίσκεται στον δρόμο».

Προφανώς όχι για λόγους αλληλεγγύης ή ψυχοπόνιας, αλλά για λόγους δημόσιας υγείας.

Ο άστεγος έχει υποχρεωτικά περισσότερες μετακινήσεις, γιατί έχει περισσότερες ανάγκες που πρέπει να καλύψει σε δημόσιο χώρο. Το κράτος δεν μπορεί να τιμωρήσει τον άστεγο για αυτές τις μετακινήσεις.

Μπορεί όμως να του δώσει τη δυνατότητα να μην τις κάνει. Πρέπει να τη δώσει.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με έναν τρόπο: την υποχρεωτική στέγαση τους.

Είναι γνωστό ότι δεν είναι εύκολο και δεν πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα εύκολα συνεννοήσιμη. Χρειάζεται ειδική προσέγγιση, που δεν μπορεί να την έχει ο καθένας.

Όμως, αυτό που έγινε στην Αθήνα, πρέπει να γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως!

Αυτό που λέει ο υφυπουργός, πρέπει να γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Αμέσως!

Κανένας άστεγος στον δρόμο!

Προφανώς είναι στόχος για τον οποίο λεφτά υπάρχουν. Γιατί είναι ένας στόχος που συναρτάται άμεσα με τη δημόσια υγεία.

Οι άστεγοι είναι μια εξαιρετικά ευάλωτη κοινωνική ομάδα, η οποία πρέπει να προστατευθεί. Και για το καλό το δικό της και για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

Εκτός αν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη νομίζουν ότι τα πρόστιμα θα πτοήσουν τους άστεγους και θα ...μείνουν σπίτι ...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Απριλίου 2020