ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι «αλεξιπτωτιστές» της απλής αναλογικής

 19/03/2019 12:00

Στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές η βιβλική ρήση «αυξάνεστε και πληθύνεστε» είναι λες και γράφτηκε για τους υποψήφιους στην Ελλάδα του 2019.

Καμιά 25αριά στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης διεκδικούν τον τίτλο του Μπουτάρη, ενώ στους υπόλοιπους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος «ων ουκ έστιν αριθμός» καθώς σχήματα που διαλαλούν την αυτοδιοικητική τους πραμάτεια «φυτρώνουν» σχεδόν καθημερινά.

Η εξήγηση απλή. Ονομάζεται απλή αναλογική και είναι η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της αριστεράς, η οποία σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών αδικούνταν καθώς τα ποσοστά που έπαιρνε δεν μεταφραζόταν σε ανάλογες έδρες.

Έτσι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο καθένας θα πάρει στο συμβούλιο τις έδρες που αντιστοιχούν στα ποσοστά του. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι για να μπορέσει η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές να διοικήσει, θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη μικρότερων σχηματισμών.

Μιλάμε δηλαδή για «κυβερνήσεις» συνεργασίας όπου οι «μικροί» έχουν πλέον αναντίστοιχη δύναμη με τα ποσοστά τους, καθώς μια ψήφος που λείπει αποκτά την ίδια βαρύτητα με τις δεκάδες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί.

Από ένα πλαίσιο στο οποίο οι πλειοψηφίες «κατάπιναν» τις μειοψηφίες, περνάμε σε ένα άλλο όπου οι μειοψηφίες θα μπορούν πλέον να επιβάλλουν όρους, ξεπληρώνοντας, θα έλεγε κανείς, με το ίδιο νόμισμα, της αδικίας, τους πολιτικούς αντιπάλους.

Στην ουσία, η απλή αναλογική αναγκάζει τις παρατάξεις να κάνουν κάτι που δεν πιστεύουν, δηλαδή να συνεργαστούν, με αποτέλεσμα το σκηνικό που προκύπτει να αφήνει πολλά περιθώρια για συναλλαγές κάθε είδους. Αλισβερίσια τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με κομματικές και πολιτικές επιδιώξεις, αλλά με προσωπικά συμφέροντα.

Ο επαγγελματίας που μάζεψε τους συγγενείς του και μια παρέα φίλων, με την εκλογή του στο δημοτικό συμβούλιο, θα βρεθεί σε θέση να διαπραγματεύεται τη στήριξή του, για να πάρει μια θέση ή δουλίτσες από το δήμο.

Θα μου πείτε και τι προτείνεις; Ο νόμος δεν αλλάζει. Η απλή αναλογική θα ισχύσει. Οπότε, τι να κάνουμε; Να προσέξουμε ποιους ψηφίζουμε.

Διαβάστε, ρωτήστε και μάθετε πριν να στείλετε οποιονδήποτε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης σας. Μαυρίστε όλους τους «αλεξιπτωτιστές» της απλής αναλογικής, που μυρίστηκαν «ψωμί» και έχουν βγει στη γύρα να μαζέψουν ψηφαλάκια, τα οποία είναι αποφασισμένοι να εξαργυρώσουν, για να αποκτήσουν εξουσία και χρήμα.

Ας μετατρέψουμε αυτήν την πολιτική παγίδα σε ευκαιρία ανάληψης ευθυνών για όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας. Ας δείξουμε με την ψήφο μας ότι θέλουμε και μπορούμε να αναδείξουμε τους ικανότερους. Στις μέρες μας, με το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κανείς δεν δικαιούται μετεκλογικά να δηλώνει: «Δεν ήξερα…».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Μαρτίου 2019