ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο τζάμπα μάγκας στην εποχή της ωριμότητας

 31/03/2020 16:00

Τελικά δεν είμαστε και τόσο ανυπότακτοι ως λαός.

Τα μέτρα για να «μένουμε σπίτι» πέρασαν στην κοινωνία με ελάχιστες εξαιρέσεις, που απλώς απέδειξαν με το μικρό τους μέγεθος ότι οι πολλοί ακολούθησαν.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας είχε συνολικά τις τρεις πρώτες ημέρες 3.500 παραβάσεις πανελλαδικά ενώ σε 4,4 εκατ. περιπτώσεις οι άνθρωποι ζήτησαν άδεια για την έξοδο από το σπίτι τους.

Και στην πιο επικίνδυνη εκδοχή απείθειας, στις θρησκευτικές λειτουργίες, μόνο ένας μητροπολίτης τόλμησε να κάνει λειτουργία χαιρετισμών και μετά ισχυρίστηκε ότι δεν το ήξερε ότι απαγορεύεται διότι είχε πάει η εγκύκλιος στο κονάκι του, ενώ ένας παπάς μόνο αποτόλμησε να κάνει λειτουργία την Κυριακή.

Τελικά ο θρύλος του Έλληνος, του οποίου ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει, μάλλον δεν έχει πεδίο εφαρμογής στις πανδημίες.

Ή καλύτερα οι πανδημίες δεν προσφέρονται για εξυπνάδες. Καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη μας ότι αντίστοιχα μέτρα σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία ή η Γαλλία, χρειάστηκαν τη συνδρομή του στρατού για να εφαρμοστούν, ενώ στη Γερμανία, η οποία απολαμβάνει του ανυπόκριτου θαυμασμού μας για την πειθαρχία στην κοινωνική της οργάνωση, καταγράφηκαν δεκάδες καυγάδες σε supermarkets.

Εις τα ημέτερα εδάφη ούτε αυτούς τους καυγάδες δεν είχαμε.

Η ωριμότητα με την οποία ο ελληνικός λαός αποδέχτηκε την αναγκαιότητα των μέτρων πραγματικά δυναμιτίζει την διαχρονική εικόνα που είχαμε σχηματίσει για τους εαυτούς μας ως απείθαρχους του γαλατικού χωριού.

Στην πρόσφατη επιβολή του μέτρου για την απαγόρευση του καπνίσματος καταγράφηκαν διάφορα μπαϊράκια, που αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα, αλλά κι αυτό πέρασε.

Η μία πιθανή ερμηνεία είναι ότι έχουμε ωριμάσει και έχουμε αλλάξει.

Η δεύτερη πιθανή ερμηνεία είναι ότι ήταν πειστικός ο Μητσοτάκης.

Η τρίτη είναι ότι είμαστε ολίγον τζάμπα μάγκες. Οι μαγκιές μας δηλαδή περιορίζονται εκεί που βλέπουμε ότι μας παίρνει.

Όταν έπεσαν τα πρόστιμα για το παρκάρισμα στις θέσεις των αναπήρων, οι θέσεις παρέμειναν κενές.

Όταν έπεσαν τα πρόστιμα για κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους, μέχρι και ο Ρέμος εξέφρασε δημοσίως τον θαυμασμό του για το fan club του που δεν καπνίζει.

Όταν στην Ιταλία το δελτίο θανάτων είχε εξελιχθεί σε εγκυκλοπαίδεια, το #μένουμε σπίτι απέκτησε περισσότερους ακολούθους από την Κιμ Καρντάσιαν στο instagram.

Τελικά η τζάμπα μαγκιά διατηρεί το «ηθικό πλεονέκτημα»” της μόνον εφόσον είναι τζάμπα. Μετά παύει να είναι και μαγκιά...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29 Μαρτίου 2020