ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο σεβασμός στο διαφορετικό της επιλογής μας

 23/04/2019 12:00

Κάθε σοβαρό ζήτημα που ανακύπτει και απασχολεί την κοινωνία είναι ταυτόχρονα και ένα τεστ επάρκειας, που αφορά το σύνολο της χώρας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αναμφισβήτητα ανήκει σε αυτήν την κατηγορία λόγω του εθνικού περιεχομένου της αλλά και γιατί οι πολίτες καλούμαστε να πάρουμε θέση σήμερα για τις επιπτώσεις που θα έχει στο αύριο.

Και οι δύο πτυχές αυτές απαιτούν γνώση, ανάλυση και ψυχραιμία, προκειμένου κανείς να διαμορφώσει άποψη, η οποία δεν θα είναι αποτέλεσμα απόφασης… κεντρικής επιτροπής.

Δεν υποτιμώ το ρόλο των κομμάτων στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, ωστόσο, επειδή δεν είναι λίγες οι φορές που σκοπιμότητες «μικρές», έχουν προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στη χώρα για ζητήματα μεγάλα, είναι νομίζω χρήσιμο να ενεργοποιήσει κανείς στο μέγιστο βαθμό την αυτονομία της σκέψης του.

Με μία τέτοια προσέγγιση νομίζω ότι μπορούμε ήδη να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα για την επόμενη μέρα, αφού πρώτα συμφωνήσουμε ότι μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος δικαιούται να είναι σίγουρος για τα αποτελέσματα της Συμφωνίας.

Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στη μεγαλύτερη μερίδα των κατοίκων της Μακεδονίας, οι οποίοι πιστεύουν ότι με τις Πρέσπες ξεπουλήθηκε το όνομα και η ιστορία μας.

Θα διαφωνήσω ανοιχτά με αυτήν τη θέση, στο κομμάτι που περιγράφεται από το «ξεπούλημα». Δεν (θέλω να) πιστεύω ότι υπάρχει έλληνας πολιτικός -δεν το πίστευα ούτε την εποχή των «γερμανοτσολιάδων» και των «μερκελιστών»- που συνειδητά επιλέγει να πλήξει τα εθνικά συμφέροντα.

Θα διαφωνήσω ανοιχτά και με το χαρακτηρισμό «ακροδεξιοί» και «φασίστες», που αποδίδεται σε όσους διαφωνούν με τις Πρέσπες.

Νομίζω ότι ιδιαίτερα οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος εξαιτίας των αντιδράσεων που συναντούν στις επισκέψεις τους στη Μακεδονία και που για κάποιο ακατανόητο λόγο φαίνεται ότι δεν περίμεναν, εξαιτίας της αμηχανίας τους καταφεύγουν σε θέσεις εν πολλοίς πιο ακραίες από αυτές που καταγγέλλουν.

Ως πολιτικοί, που μοιραία έχουν και μια μεγαλύτερη ευθύνη, κάνουν τεράστια ζημιά στην ποιότητα της αντιπαράθεσης που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα και άρα στην ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Το να «τσουβαλιάζεις» όλους όσοι διαφωνούν μαζί σου, χρησιμοποιώντας ένα απαξιωτικό λεξιλόγιο που στόχο έχει να τους βγάλει από το πολιτικό κάδρο γιατί σου χαλάνε την εξίσωση, είναι και ακραίο και φασιστικό.

Δεν μπορώ να μη σκεφτώ τι θα ακούσουμε από τους συγκεκριμένους υποψήφιους μετά το «μαύρο», που είναι εξαιρετικά πιθανό να δουν στις εκλογές.

Θα τους πρότεινα λοιπόν να δείξουν μεγαλύτερο σεβασμό στη διαφορετική άποψη.

Άλλωστε αυτήν την κουλτούρα υποτίθεται ότι υπηρετούν. Δεν μπορεί να σέβεσαι όποιον έχει διαφορετική θρησκεία ή διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις και να μη σέβεσαι αυτόν που έχει διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Απριλίου 2019