ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο (πολιτικός) εφιάλτης μας στον δρόμο με τις λεύκες

 04/08/2020 13:00

Πριν από λίγο καιρό έγινε ένα μεγάλο θέμα στη Θεσσαλονίκη για το κατά πόσο δικαίως ή αδίκως, οι λεύκες της οδού Αγγελάκη αντικαταστάθηκαν από αιωνόβιες ελιές.

Το βάρος της συζήτησης ήταν στο ότι μπήκαν οι ελιές, άρα κακώς αντικαταστάθηκαν οι λεύκες.

Πριν από μία εβδομάδα μία λεύκα έπεσε στα καλά καθούμενα και σε κατάσταση πλήρους άπνοιας στη μέση του δρόμου στην παραλία.

Το ότι η λεύκα συγχρόνισε την πτώση της με το προηγούμενο φανάρι με αποτέλεσμα να μην περνάει αυτοκίνητο την ώρα που έπεφτε, ήταν ένα μοναδικό γεγονός.

Σε άλλους δρόμους τα φανάρια δεν μπορούν να συντονιστούν καν μεταξύ τους, όχι με τις λεύκες που πέφτουν.

Θα ήταν εύλογο αυτοί οι οποίοι έλεγαν ότι κακώς αντικαταστάθηκαν οι λεύκες στην Αγγελάκη, θα έλεγαν μία κουβέντα. Όπως μία κουβέντα θα έλεγαν εκείνοι που διαφωνούσαν με τα συγκεκριμένα δέντρα που φυτεύτηκαν στην παραλία μετά την ανάπλαση.

Αντιθέτως δε είπαν καμία.

Ούτε καν όταν η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης εξέφρασε την πρόθεση της να κόψει τις λεύκες γιατί αποδεδειγμένα πλέον πέφτουν.

Ούτε καν για να τον κατηγορήσουν ότι άργησε να τις κόψει βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Το ζήτημα είναι ότι τα φυτά και τα δέντρα μιας πόλης είναι ένα καίριο ζήτημα πολιτικής. Διότι αυτές οι επιλογές έχουν να κάνουν με τι πόλη θέλουν αυτοί που διοικούν.

Αλλά και τι πόλη θέλουν οι άλλοι που αντιπολιτεύονται αυτούς που διοικούν.

Ο δήμος λοιπόν βρέθηκε στην υποχρεωτική θέση να κόψει 1.200 λεύκες γιατί ενδέχεται να πέσουν στα κεφάλια μας, όπως ο ουρανός έπεφτε στα κεφάλια των Ρωμαίων στη Γαλατία.

Κανείς δεν εξέφρασε μία άποψη τι πρέπει να μπει στη θέση των λευκών που θα κοπούν.

Κανείς δεν ρώτησε που θα πάνε και τι θα γίνουν 1.200 κορμοί. Κανείς δεν εξέφρασε το ενδιαφέρον να μάθει πόσος χρόνος χρειάζεται να κοπούν 1.200 λεύκες και τι θα γίνει αν μία πέσει πριν έλθει η ώρα της να κοπεί.

Κατά τα άλλα, οι παρατάξεις που θέλουν να διοικήσουν την πόλη, έχουν όραμα για το πως θα γίνει η ζωή μας καλύτερη...

Αυτό δεν είναι δημόσιος βίος, ο εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες είναι...

Ειδικά για όσους παρκάρουν από κάτω...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 2 Αυγούστου 2020