ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε το τοπίο

 27/03/2022 22:00

Ο πρωθυπουργός ήταν για άλλη μια φορά σαφής την Τετάρτη στη Βουλή. Πρώτον είπε ότι σε τέτοιες δύσκολες για όλη την παγκόσμια κοινότητα ώρες δεν μπορεί να ακούγονται φωνές για εκλογές. «Είναι ώρες συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης», σημείωσε. Δεύτερον επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν, όπως ορίζει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας. Και τρίτον επιβεβαίωσε αυτό που ακουγόταν το τελευταίο διάστημα ότι οι δεύτερες εκλογές μετά τις πρώτες που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή. Δηλαδή με ενισχυμένη αναλογική και με το μπόνους να αφορά μέχρι και 40 έδρες και όχι παραπάνω.

Το νέο ενδιαφέρον στοιχείο που έθεσε είναι ότι όσο κρατά αυτή η κρίση είναι ανεύθυνο να ζητά κανείς εκλογές που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και μία τρίμηνη ακυβερνησία στη χώρα, καθώς όσο θα διαρκούν οι διερευνητικές συζητήσεις η Ελλάδα θα κυβερνάται από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. «Άρα πολεμική οικονομία και εκλογές δεν ταιριάζουν».

«Μήπως έχουμε εκλογές το φθινόπωρο», θα πουν οι πάντα πολιτικά καχύποπτοι. Αυτό το σενάριο έχει ακουστεί και παλιότερα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επανέλθει στις πολιτικές συζητήσεις εντός του Ιουνίου. Το ισχυρότερο επιχείρημα για αυτή την επιλογή είναι πως η τουριστική σεζόν θα λειτουργήσει «ανακουφιστικά και αποσυμπιεστικά» τόσο στον οικονομικό όσο και στον ψυχολογικό τομέα. Ταυτόχρονα οι εκλογές το φθινόπωρο δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβώς πρόωρες, καθώς θα βαδίζουμε στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Ακόμη ο Σεπτέμβριος είναι ένας καλός για την ψυχολογία του Έλληνα μήνας. Έχει επιστρέψει από τις διακοπές του και οι φορολογικές υποχρεώσεις ακόμη δεν τον έχουν σφίξει και πολύ. Το μειονέκτημα εδώ είναι πως το συγκεκριμένο χρονικό σημείο εμπεριέχει ρίσκο, καθώς αφενός έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια πως τα καλοκαίρια μπορούν να κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις, αφετέρου η οικονομική κρίση δεν θα έχει υποχωρήσει -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση.

Εκτιμώ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει θεσμικός μέχρι το τέλος και θα προκηρύξει εκλογές το 2023. Και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί θα κερδίσει έτσι ένα κρίσιμο ποσοστό κεντρώων και μετριοπαθών ψηφοφόρων που επιθυμούν σταθερότητα και εκτιμούν τέτοιες θεσμικές επιμονές.

Έτσι το μόνο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί στο τέλος αυτού του χρόνου θα είναι απλά η ακριβής ημερομηνία που θα γίνουν οι εκλογές το 2023. Νωρίς την άνοιξη του 2023 (Μάρτιος ή Απρίλιος) ή αρχές του καλοκαιριού; Το Μάιο δηλαδή, καθώς με σχεδόν βέβαιη τη διπλή κάλπη ένα δίμηνο θα το φάμε με τις εκλογικές αναμετρήσεις. Συνεπώς η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα πρέπει να γίνει μέσα ή τέλη Μαΐου για να χωρέσει να γίνει η δεύτερη πριν τα μπάνια του λαού.

Εκλογές το 2023, λοιπόν. Γιατί πέραν όλων των άλλων υπάρχουν πολλά πράγματα που εκκρεμούν και πρέπει να γίνουν…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.03.2022

Δημοφιλείς Απόψεις