ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μητσοτάκης και οι υπερπατριώτες

 11/12/2023 13:00

Πολλά είναι τα θετικά της προσέγγισης Ελλάδας Τουρκίας, που προέκυψαν την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τις συνομιλίες που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συμφωνίες σε 15 τομείς, μεταξύ των οποίων η εκπαίδευση, η ηλεκτρική διασύνδεση, ο αθλητισμός και οι επενδύσεις, όπου υπάρχει ο στόχος το διμερές εμπόριο να διπλασιασθεί και να φτάσει τα 10 δισ. 

Στο συμβολικό κομμάτι ξεχώρισε η απόφαση της Ελλάδας να διευκολύνει τις επισκέψεις Τούρκων πολιτών σε 10 νησιά της Ελλάδας, μία απόφαση που είχε και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πιο ουσιαστικό βέβαια απόνερο της επίσκεψης Ερντογάν είναι η βεβαιότητα ότι τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο και στον Έβρο θα συνεχιστούν για το επόμενο διάστημα. 

Δεν είναι λίγο να ακούς από τον Τούρκο Πρόεδρο για τη θάλασσα ειρήνης που δεν μπορεί να γίνει ποτάμι, όπου πνίγονται άνθρωποι και από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι σημαντικό οι δύο χώρες να αναζητούν και να βρίσκουν λύσεις ακόμη και στα προβλήματα όπου υπάρχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές. Η αίσθηση «είμαστε γείτονες» κυριάρχησε.

Ακόμα και στα σημεία όπου υπήρξε διαφωνία, αυτό εκφράστηκε με πολιτισμένο τρόπο και χωρίς πολιτικούς τσαμπουκάδες. Με πιο χαρακτηριστική τη σκηνή με την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, με αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης. 

«Χρέος της ελληνικής έννομης τάξης είναι το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης στη Θράκη να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και προς αυτήν την κατεύθυνση η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν», ήταν η απάντησή του. Η αναφορά του πρωθυπουργού στη Συνθήκη της Λωζάνης μού επανέφερε στη μνήμη τον απίστευτο διάλογο που είχαν πριν από 6 χρόνια μπροστά από τις κάμερες στο Προεδρικό Μέγαρο ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρώτος άνοιξε το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης, ο δεύτερος σήκωσε το γάντι και απάντησε για περίπου 15 λεπτά, ο Παυλόπουλος ξαναπάντησε και ο Ερντογάν έκλεισε την κουβέντα με νέο σχόλιο.

Πολλές φορές στη ζωή, αλλά και στη διπλωματία δεν είναι μόνο τι λες, αλλά και πως το λες. Και ο Μητσοτάκης την Πέμπτη πήρε άριστα. Επιβεβαιώνοντας αυτό που από την αρχή της θητείας του όλοι ανέμεναν. Ότι δηλαδή στα εξωτερικά θέματα και ειδικότερα στα ζητήματα των σχέσεων με την Τουρκία θα τα πάει πολύ καλά και θα βοηθήσει την Ελλάδα να βρει ένα modus vivendi με τους γείτονες. Επιδεικνύοντας, όπως είχε κάνει πριν από αρκετά χρόνια και ο πατέρας του, έναν υγιή πατριωτισμό: σωστή διαχείριση των συνόρων της χώρας, ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και όταν ήρθε το timing συνεργασία.

Στα θετικά της επίσκεψης Ερντογάν είναι ότι θα σιγήσουν και οι κάθε είδους -και πολιτικού χρωματισμού- υπερπατριώτες, που τις τελευταίες ημέρες ήταν έτοιμοι να φορέσουν -όπως το 1821- φουστανέλα και να μπουν στα F 16 για να καταδιώξουν τους Τούρκους πιλότους…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.12.2023

Δημοφιλείς Απόψεις