ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ιούνιος

 28/05/2023 18:15

Ήδη θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές για τον Ιούνιο επαληθεύοντας ότι το κομματικό μας σύστημα δεν έχει δυναμικό συνεργασίας. Ευτυχώς η εκλογική εκστρατεία εξελίχθηκε ήρεμα και ελπίζω οι επόμενες εβδομάδες να εξελιχθούν έτσι -χωρίς φασαρίες και ακραία φαινόμενα. Μακάρι γρήγορα να προχωρήσουμε σε αλλαγές στην εκλογική μας νομοθεσία με επιστολική ψήφο και εκσυγχρονισμό. Από τα 8 εκατομμύρια εντός Ελλάδας ψήφισαν τώρα 6 εκατομμύρια (σχεδόν 75%) -λίγο παραπάνω από το 2019, και μόνο 18 χιλιάδες από τα 2 εκατομμύρια που ζουν εκτός Ελλάδας.

Η επαναφορά στο παρελθόν, που φαίνεται να αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πέτυχε. Το 2023 δεν είναι 2013 ούτε 1963 για πορείες προς τον λαό. Ο Ανένδοτος Αγώνας του Γεώργιου Παπανδρέου «ώσπου η Δημοκρατία να νικήσει στην Πατρίδα» δεν μπορεί να επαναληφθεί με την ρήση «Δικαιοσύνη παντού». Εκτός και αν το παντού αναφέρεται στην παρουσία εισαγγελέων σε γραφεία εταιρειών δημοσκοπήσεων γιατί το αποτέλεσμα των ερευνών τους δεν άρεσε.

Το επιτυχημένο προηγούμενο του 2013, «ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε εδώ και καιρό την πορεία προς τον λαό, παρουσιάζοντας το εναλλακτικό και ριζοσπαστικό του πρόγραμμα», φώναξε ο Αλ. Τσίπρας στις 17 Ιουνίου 2013, στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα, δεν απέδωσε. Και τότε δήλωνε πως «η κυβέρνηση υπονομεύει τη δημοκρατία». Και ζητούσε «να απαλλαγεί ο τόπος από την ακροδεξιά βαρβαρότητα»!

Το 2023 η «πορεία προς τον λαό» που εγκαινίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο, και το δίλημμα των εκλογών, όπως το πρότασσε η αξιωματική αντιπολίτευση, και με αυτό πορεύτηκε έως την κάλπη: «Δημοκρατία ή εκτροπή ή αλλιώς Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» απέτυχε. Γιατί κατά το εκλογικό σώμα το δίλλημα αυτό δεν έχει πραγματικό νόημα.

Έτσι τώρα κηρύττει «Διμέτωπο αγώνα» -όπως παλιά ο Γεώργιος Παπανδρέου- κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσπαθώντας με παλιά υλικά να χτίσει ξανά την παρουσία του ως εναλλακτικός πόλος εξουσίας. Θα αποτύχει και αυτό αλλά ο στόχος πιθανόν είναι να μην διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εις τα εξ ων συνετέθει. Τα νέα «Ιουλιανά» θα είναι μετά 3 χρόνια διακοπές και ξεκούραση για το μέλλον!

Στα δικά μας: πρέπει να ακούσουμε προτάσεις και προγραμματικά στοιχεία για το μέλλον μας με ρεαλισμό. Να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της πανδημίας -που δεν πρέπει να ξεχνάμε, να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση, να προχωρήσουμε σε σχεδιασμό της παραγωγικής μας πολιτικής και της ενίσχυσης της χρήσης νέων τεχνολογιών.

Είναι πιθανόν μέσα στο εκλογικό έτος (εκλογές αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο και Ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024) να αναδιαταχθεί το κομματικό μας σύστημα. Το 2023 δεν είναι 1974 για να προδιαγράψει την αλλαγή 2ου και 3ου στις επόμενες εκλογές του 2027 όπως το 1977. Ούτε βγήκαμε από δικτατορία.

Όπως όλοι μας έτσι και τα κόμματα πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα. Στις νέες εργασιακές σχέσεις, στη νέα διάρθρωση της οικονομίας, στην ανάγκη ανασχεδιασμού της εκπαίδευσης μας για τις αναπτυξιακές πολιτικές της Χώρας.

Ας μην ξεχάσουμε σήμερα τις εκλογές στην Τουρκία. Δίπλα μας ο εκλεκτός του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει και θα διατηρήσει την παρουσία του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.05.2023