ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο «γρίφος» της ψήφου των νέων

«Διαβασμένοι» οι πιτσιρικάδες, θυμωμένοι και αγανακτισμένοι οι άνω των 25

 31/05/2023 07:00

Ο «γρίφος» της ψήφου των νέων

Θεολόγος Ηλιού

Το μεγάλο στοίχημα στις εκλογές της 21ης Μάη ήταν η συμμετοχή των νέων, ειδικά αυτών που θα ψήφιζαν για πρώτη φορά. Τα κριτήρια, η άποψη και η ανάλυση τους σε κάθε περίπτωση παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς είναι αυτοί που είχαν γνώμονα περισσότερο το μέλλον της χώρας. Αυτοί που έχουν ακούσει για το παρελθόν, πρόλαβαν τα capital controls και θρήνησαν στην τραγωδία των Τεμπών. 

Ωστόσο, όπως θα δείτε στις απόψεις που καταθέτουν στη «ΜτΚ» εννέα νέοι, υπήρχαν διαφορετικές οπτικές γωνίες και συναισθήματα λίγο πριν εισέλθουν στην κάλπη.

Θυμός, φόβος, άγχος αλλά και αδιαφορία. Νέοι έτρεξαν στις κάλπες για να αποτρέψουν την κυβέρνηση της ΝΔ, να απομακρύνουν από την εξουσία ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ ή να στηρίξουν μικρότερα κόμματα. Την ίδια ώρα, υπήρχαν αυτοί που έψαχναν την σταθερότητα στην ΝΔ αλλά και αυτοί που ζητούσαν την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit polls, οι νέοι ηλικίας 17-24 ετών ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 31,5%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 28,8%. Η συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα έδωσε 10,5% στο ΠΑΣΟΚ, 6,4% στο ΚΚΕ, 5,9% στην Ελληνική Λύση, 5% στο ΜέΡΑ 25 και 6% στην Πλεύση Ελευθερίας.

Στην αμέσως επόμενη ηλιακή ομάδα, 24-35, υπήρχε ξανά επικράτηση της ΝΔ με 30,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε το 27,4%. Το ΠΑΣΟΚ, από την συγκεκριμένη ομάδα, έλαβε το 10,8%, το ΚΚΕ 8,3%, η Ελληνική Λύση 5,6%, η Μέρα25 6,7% και η Πλεύση Ελευθερίας 4,8%.

Από τις απόψεις των νέων που μιλούν στη «ΜτΚ», προκύπτει ότι οι άνω των 25 που ασχολούνται με το «επιχειρείν» προτίμησαν την ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ιδιωτικοί υπάλληλοι προτίμησαν ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερα κόμματα. Όσοι ψήφισαν πρώτη φορά και μιλούν στη «ΜτΚ», φαίνεται να ήταν πιο διαβασμένοι και να είχαν σφαιρική άποψη για όλα τα κόμματα, επιλέγοντας αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε αυτούς και τους στόχους τους.

«Τεράστια απογοήτευση»

Η Μαντώ είναι 27 ετών και εργάζεται σε εταιρεία ένδυσης. «Τεράστια απογοήτευση πραγματικά», είναι τα πρώτα λόγια της για τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου. Είναι μία από αυτούς που διαδήλωσαν για την τραγωδία των Τεμπών και πίστεψε ότι θα υπάρχει η ανάλογη συμπεριφορά στις κάλπες με την οργή του κόσμου για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Όχι ότι αν έβγαινε κάποιος άλλος θα λύνονταν όλα τα προβλήματα, αλλά δεν περίμενα ότι έχουμε τόσο μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα σε αυτή τη χώρα. Γιατί ειλικρινά ήμουν στις πορείες και έβλεπα αυτή την αγανάκτηση που μοιραζόμασταν όλοι οι νέοι άνθρωποι» αναφέρει η 27χρονη.

Όσο για την μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια σχολιάζει: «Δεν θα πω τα γνωστά, όπως στους αγώνες ότι μας αδίκησε ο διαιτητής. Σίγουρα δεν έγινε σοβαρή αντιπολίτευση, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα οι δεξιοί είναι πιο συσπειρωμένοι διότι έχουν μόνο μία επιλογή που είναι η ΝΔ, ενώ στην αριστερά υπήρχαν περισσότερες επιλογές κομμάτων και μοιράστηκαν. Επίσης, πολλοί νέοι έλλειπαν σεζόν και δεν ψήφισαν και ένα σοβαρό ζήτημα είναι πως πολλοί νέοι είναι απολιτίκ και δεν ασχολούνται με τις εκλογές» τονίζει.

«Μετά από αυτή την πανωλεθρία, πιστεύω και πως στις δεύτερες εκλογές θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα» πιστεύει για τα αποτελέσματα της δεύτερης κάλπης.

«Σκέφτηκα την σταθερότητα»

«Σκέφτηκα την σταθερότητα, σκέφτηκα όσα έγιναν και δεν έγιναν, τα σωστά και τα λάθη, τα έβαλα σε μία ζυγαριά και πήρα μία συνειδητή απόφαση» λέει ο Μάρκος που είναι 29 ετών και διευθύνων σύμβουλους εταιρείας, αφήνοντας ευκόλως να εννοηθεί τι ψήφισε. «Ωστόσο, τα αποτέλεσμα ήταν απρόσμενα, δε περίμενα ποτέ κάτι τέτοιο» σχολιάζει για τη μεγάλη διαφορά. 

«Η ψαλίδα του 20% εξηγείται βλέποντας το τεράστιο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, νομίζω έφτασε 50,1%. Ήταν η απόδειξη ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται μία σταθερή κυβέρνηση, για να λειτουργούν απρόσκοπτα παρ’ όλες τις κρίσεις» συμπληρώνει. Δεν περιμένει κάποια έκπληξη ο 29χρονος για τις επερχόμενες εκλογές, παρά μόνο την αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ.

 «Στις επόμενες εκλογές περιμένω την ΝΔ μπροστά και αυξημένο το ΠΑΣΟΚ κλείνοντας τη διάφορα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης πιστεύω ότι αυτή ήταν η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα την πάρει το ΠΑΣΟΚ».

«Η δύναμη πρέπει να μοιράζεται»

O Λάζαρος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και την Κυριακή των εκλογών, πήγε στην κάλπη ανεπηρέαστος αλλά με μία σκέψη: η δύναμη πρέπει να μοιράζεται. «Το πιστεύω αυτό, γι’ αυτό ψήφισα ΠΑΣΟΚ. Ο Τσίπρας δεν έκανε καθόλου αντιπολίτευση με αποτέλεσμα ο Μητσοτάκης να είναι μόνος του στο πολιτικό προσκήνιο, όπως άλλωστε φάνηκε και στα αποτελέσματα τον εκλογών. Ο Ανδρουλάκης πιστεύω πως έχει μεγαλύτερο κίνητρο να ασκήσει αντιπολίτευση στη ΝΔ, σε σχέση με τον Τσίπρα» πιστεύει ο 28χρονος. 

Ανεξάρτητα με την δική του επιλογή, θεωρεί σίγουρο ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δύσκολα θα καλυφθεί η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στις ερχόμενες εκλογές αλλά και μετά από τέσσερα χρόνια. Περίμενα ότι το δυστύχημα στα Τέμπη θα επηρεάσει, αλλά αντιθέτως δεν το είδαμε αυτό. Πιστεύω πως ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει και τρίτη τετραετία και θα γραφτεί στην ιστορία».

«Δεν μπορώ να πιστέψω τι ψήφισε η δίκια μας γενιά»

«Εγώ ψήφισα με βάση ποιος λέει τα λιγότερα ψέματα και με βάση ποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά για τους πολίτες. Δεν ψήφισα ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΝΔ, ούτε ΠΑΣΟΚ» λέει η 26χρονη Ντίνα που εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία και επέλεξε να στηρίξει ένα από τα μικρότερα κόμματα.

«Τα αποτελέσματα ήταν απογοητεύτηκα μετά από όσα περάσαμε αυτά τέσσερα χρόνια και όλα αυτά που έχουν κάνει στη χώρα. Θέλω απλά να πιστέψω ότι θα σηκωθεί και το υπόλοιπο 40% -που απείχε- για να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές και να μην έχουμε ξανά τα ίδια αποτελέσματα. Σαφώς δεν θεωρώ χαζούς όσους ψήφισαν ΝΔ, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι τα 2 εκατ. ψήφους της ΝΔ ήταν από τις ηλικιακές ομάδες 20-40 ετών, δηλαδή το μέλλον της χώρας. Στην ηλικία μου, περισσότεροι άκουσα ότι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ» σχολιάζει η 26χρονη.

«Επέλεξα την αποχή»

Ο 27χρονος Θάνος, εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης, χαρακτηρίζει «άδικο κόπο» την ψηφοφορία και εξηγεί τους λόγους που επέλεξε την αποχή. «Προσωπικά επέλεξα την αποχή γιατί θεωρώ πως οποιοσδήποτε και να εκλεγεί τη δεδομένη στιγμή, τα πράγματα είναι ήδη δρομολογημένα και δεν θα μπορέσει να υπάρξει στην πραγματικότητα εσωτερική πολιτική. Αφού αποφασίζουν αλλά κράτη ούτως ή άλλως για εμάς. Απλά με λίγα λόγια θεωρώ πλασματικό το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Είναι άδικος κόπος να ψηφίσω, εφόσον θεωρώ ότι οποία κυβέρνηση και να εκλεγεί στη πραγματικότητα θα μας κυβερνούσουν άλλοι» πιστεύει.

Για αποτέλεσμα των εκλογών σχολιάζει ότι «η πλειοψηφία των πολιτών ‘βολεύτηκε’ στην κατάσταση που υπάρχει και φοβήθηκαν την εκλογή μίας νέας κυβέρνησης που θα σήμαινε αβεβαιότητα. Απλά επέλεξε να «ανεχτεί» τα τωρινά δεδομένα και να πορευτεί ως έχει. Σίγουρα η διάφορα της ΝΔ είναι τεράστια και τη θεωρώ μη δικαιολογημένη με ότι αυτό συνεπάγεται».

«Ελπίζω στις επόμενες εκλογές να υπάρχει ένας ηγέτης σε τουλάχιστον ένα κόμμα γιατί αυτή τη στιγμή ο Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο. Κανένας πολιτικός αρχηγός δεν εμπνέει εικόνα ηγέτη αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος έχει ανάγκη από έναν πολιτικό που θα τον κάνει να πει ‘πάω να τον ψηφίσω αυτόν’» αναφέρει για τις μελλοντικές εκλογές.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη η καλύτερη δυνατή επιλογή»

«Οι φετινές εκλογές είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, με τα λάθη και τα σωστά της» εκτιμά ο 29χρονος Μάριος, ιδιοκτήτης επιχείρησης ένδυσης. «Πλέον η Ελλάδα φαίνεται να παίρνει μία ισχυρή θέση στην Ευρώπη καθώς και να εξελίσσεται οικονομικά με τον τουρισμό να είναι η πρώτη γραμμή στην εξέλιξη αυτή. Η ψήφος μου πήγε στη ΝΔ, καθώς δεν υπήρχε κάποια επιλογή και περιθώριο συζήτησης» εξηγεί για την επιλογή του.

«Η αντιπολίτευση είναι απλά επικίνδυνη» τονίζει ο 29χρονος «και δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τον κόσμο. Το 20% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ένα μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τη καταστροφική τετραετία που κυβέρνησε» σχολιάζει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για επόμενες εκλογές δηλώνει πως περιμένει «αυτοδύναμη τη ΝΔ, πιο ισχυρό το ΠΑΣΟΚ και με μικρότερο ποσοστό τον ΣΥΡΙΖΑ».


Οι πρωτάρηδες

Δημήτρης 18 ετών

Φοιτητής ΑΠΘ

«Στις εκλογές ψήφισα ΜέΡΑ25, καθώς έχοντας διαβάσει τις κύριες θέσεις του κόμματος θεώρησα ότι με εξέφραζαν καλύτερα. Είχε πρωτοποριακές ιδέες και βλέψεις για ένα πιο σύγχρονο εξευρωπαϊσμένο μέλλον. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή και έχει ανάγκη από πρόοδο που θα την φέρει στα προ κρίσης επίπεδα ανάπτυξης χωρίς όμως να διακυβεύονται οι ανάγκες της μεσαίας και της μικροαστικής τάξης. Έτσι δημιουργείται ανάγκη για δυναμικά ρίσκα που θεωρώ ότι καλύτερα εξέφραζε το κόμμα του κ. Βαρουφάκη. 

Το αποτέλεσμα των εκλογών με απογοήτευσε καθώς κατέρριψε κάθε πιθανότητα αριστερής κυβέρνησης. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι οι επαναληπτικές εκλογές δεν έχουν κλειδώσει την αυτοδυναμία της ΝΔ, καθώς υπάρχει ακόμη χρόνος για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν τον λαό και να αποσπάσουν ψήφους από την ΝΔ. Είναι δυστυχώς πιθανό το φαινόμενο ακόμα και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης πράγμα που απεύχομαι καθώς θα δημιουργηθεί μεγάλη πολιτική αστάθεια».

Κωνσταντίνος 18 ετών

Φοιτητής ΠΑΜΑΚ

«Στις φετινές εκλογές, ασκώντας το δικαίωμα της ψήφου για πρώτη φορά στην ζωή μου, αποφάσισα να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στη μέχρι πρότινος κυβέρνηση. Η απόφασή μου στηρίχθηκε στο γεγονός ότι θεώρησα πως την δεδομένη χρονική περίοδο, το κόμμα της ΝΔ συνδυάζεται με την έκφραση ‘το μη χείρον βέλτιστον’. Άλλωστε μέσα από δύο πρωτόγνωρες για τον πλανήτη καταστάσεις (COVID 19, ενεργειακή κρίση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη) η χώρα σε γενικές γραμμές στάθηκε όρθια, κάνοντας μερικά βήματα προόδου στον οικονομικό τομέα τον τελευταίο καιρό. 

Τα αποτελέσματα στις κάλπες ανέδειξαν ξεκάθαρα την επιθυμία της πλειοψηφίας του κόσμου για κυβέρνηση αυτοδυναμίας με τεράστια και μη αναμενόμενη διαφορά. Πλέον θεωρώ απομένουν τα τυπικά για συγκρότηση αυτής στις επερχόμενες εκλογές».

Σάββας 18 ετών

Φοιτητής ΑΠΘ

«Στις φετινές εκλογές αποφάσισα να δώσω την ψήφο μου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μία εύκολη απόφαση για μένα, καθώς το πρόγραμμα που παρουσίασε ταυτίζεται με τις πεποιθήσεις μου για στροφή της χώρας σε μία σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση με έμφαση στην ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. 

Παράλληλα, η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ την περασμένη τετραετία με άφησε ιδιαίτερα απογοητευμένο εξαιτίας της υποβάθμισης της του κράτους δικαίου, των ανεξάρτητων αρχών και της ελευθερίας του Τύπου -θεμέλιοι λίθοι της δημοκρατίας- όπως επίσης και της ανησυχητικής αύξησης των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης για την οποία θεωρώ ότι το κυβερνόν κόμμα φέρει σημαντική ευθύνη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη, καθώς η ΝΔ συγκέντρωσε ένα πολύ υψηλό ποσοστό ψήφων με χαοτική απόσταση από τον δεύτερο, γεγονός απογοητευτικό για οποιαδήποτε ελπίδα αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. 

Θεωρώ ότι το μέλλον της χώρας προβλέπεται δυσοίωνο, διότι αναμένω η ΝΔ να αποκτήσει την αυτοδυναμία στην επόμενη κάλπη, πράγμα που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει το πολιτικό της πρόγραμμα χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.05.2023

Το μεγάλο στοίχημα στις εκλογές της 21ης Μάη ήταν η συμμετοχή των νέων, ειδικά αυτών που θα ψήφιζαν για πρώτη φορά. Τα κριτήρια, η άποψη και η ανάλυση τους σε κάθε περίπτωση παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς είναι αυτοί που είχαν γνώμονα περισσότερο το μέλλον της χώρας. Αυτοί που έχουν ακούσει για το παρελθόν, πρόλαβαν τα capital controls και θρήνησαν στην τραγωδία των Τεμπών. 

Ωστόσο, όπως θα δείτε στις απόψεις που καταθέτουν στη «ΜτΚ» εννέα νέοι, υπήρχαν διαφορετικές οπτικές γωνίες και συναισθήματα λίγο πριν εισέλθουν στην κάλπη.

Θυμός, φόβος, άγχος αλλά και αδιαφορία. Νέοι έτρεξαν στις κάλπες για να αποτρέψουν την κυβέρνηση της ΝΔ, να απομακρύνουν από την εξουσία ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ ή να στηρίξουν μικρότερα κόμματα. Την ίδια ώρα, υπήρχαν αυτοί που έψαχναν την σταθερότητα στην ΝΔ αλλά και αυτοί που ζητούσαν την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit polls, οι νέοι ηλικίας 17-24 ετών ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 31,5%, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 28,8%. Η συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα έδωσε 10,5% στο ΠΑΣΟΚ, 6,4% στο ΚΚΕ, 5,9% στην Ελληνική Λύση, 5% στο ΜέΡΑ 25 και 6% στην Πλεύση Ελευθερίας.

Στην αμέσως επόμενη ηλιακή ομάδα, 24-35, υπήρχε ξανά επικράτηση της ΝΔ με 30,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκέντρωσε το 27,4%. Το ΠΑΣΟΚ, από την συγκεκριμένη ομάδα, έλαβε το 10,8%, το ΚΚΕ 8,3%, η Ελληνική Λύση 5,6%, η Μέρα25 6,7% και η Πλεύση Ελευθερίας 4,8%.

Από τις απόψεις των νέων που μιλούν στη «ΜτΚ», προκύπτει ότι οι άνω των 25 που ασχολούνται με το «επιχειρείν» προτίμησαν την ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ιδιωτικοί υπάλληλοι προτίμησαν ΣΥΡΙΖΑ και μικρότερα κόμματα. Όσοι ψήφισαν πρώτη φορά και μιλούν στη «ΜτΚ», φαίνεται να ήταν πιο διαβασμένοι και να είχαν σφαιρική άποψη για όλα τα κόμματα, επιλέγοντας αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε αυτούς και τους στόχους τους.

«Τεράστια απογοήτευση»

Η Μαντώ είναι 27 ετών και εργάζεται σε εταιρεία ένδυσης. «Τεράστια απογοήτευση πραγματικά», είναι τα πρώτα λόγια της για τα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου. Είναι μία από αυτούς που διαδήλωσαν για την τραγωδία των Τεμπών και πίστεψε ότι θα υπάρχει η ανάλογη συμπεριφορά στις κάλπες με την οργή του κόσμου για το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Όχι ότι αν έβγαινε κάποιος άλλος θα λύνονταν όλα τα προβλήματα, αλλά δεν περίμενα ότι έχουμε τόσο μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα σε αυτή τη χώρα. Γιατί ειλικρινά ήμουν στις πορείες και έβλεπα αυτή την αγανάκτηση που μοιραζόμασταν όλοι οι νέοι άνθρωποι» αναφέρει η 27χρονη.

Όσο για την μεγάλη διαφορά μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια σχολιάζει: «Δεν θα πω τα γνωστά, όπως στους αγώνες ότι μας αδίκησε ο διαιτητής. Σίγουρα δεν έγινε σοβαρή αντιπολίτευση, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα οι δεξιοί είναι πιο συσπειρωμένοι διότι έχουν μόνο μία επιλογή που είναι η ΝΔ, ενώ στην αριστερά υπήρχαν περισσότερες επιλογές κομμάτων και μοιράστηκαν. Επίσης, πολλοί νέοι έλλειπαν σεζόν και δεν ψήφισαν και ένα σοβαρό ζήτημα είναι πως πολλοί νέοι είναι απολιτίκ και δεν ασχολούνται με τις εκλογές» τονίζει.

«Μετά από αυτή την πανωλεθρία, πιστεύω και πως στις δεύτερες εκλογές θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα» πιστεύει για τα αποτελέσματα της δεύτερης κάλπης.

«Σκέφτηκα την σταθερότητα»

«Σκέφτηκα την σταθερότητα, σκέφτηκα όσα έγιναν και δεν έγιναν, τα σωστά και τα λάθη, τα έβαλα σε μία ζυγαριά και πήρα μία συνειδητή απόφαση» λέει ο Μάρκος που είναι 29 ετών και διευθύνων σύμβουλους εταιρείας, αφήνοντας ευκόλως να εννοηθεί τι ψήφισε. «Ωστόσο, τα αποτέλεσμα ήταν απρόσμενα, δε περίμενα ποτέ κάτι τέτοιο» σχολιάζει για τη μεγάλη διαφορά. 

«Η ψαλίδα του 20% εξηγείται βλέποντας το τεράστιο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων, νομίζω έφτασε 50,1%. Ήταν η απόδειξη ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται μία σταθερή κυβέρνηση, για να λειτουργούν απρόσκοπτα παρ’ όλες τις κρίσεις» συμπληρώνει. Δεν περιμένει κάποια έκπληξη ο 29χρονος για τις επερχόμενες εκλογές, παρά μόνο την αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ.

 «Στις επόμενες εκλογές περιμένω την ΝΔ μπροστά και αυξημένο το ΠΑΣΟΚ κλείνοντας τη διάφορα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης πιστεύω ότι αυτή ήταν η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα την πάρει το ΠΑΣΟΚ».

«Η δύναμη πρέπει να μοιράζεται»

O Λάζαρος είναι ελεύθερος επαγγελματίας και την Κυριακή των εκλογών, πήγε στην κάλπη ανεπηρέαστος αλλά με μία σκέψη: η δύναμη πρέπει να μοιράζεται. «Το πιστεύω αυτό, γι’ αυτό ψήφισα ΠΑΣΟΚ. Ο Τσίπρας δεν έκανε καθόλου αντιπολίτευση με αποτέλεσμα ο Μητσοτάκης να είναι μόνος του στο πολιτικό προσκήνιο, όπως άλλωστε φάνηκε και στα αποτελέσματα τον εκλογών. Ο Ανδρουλάκης πιστεύω πως έχει μεγαλύτερο κίνητρο να ασκήσει αντιπολίτευση στη ΝΔ, σε σχέση με τον Τσίπρα» πιστεύει ο 28χρονος. 

Ανεξάρτητα με την δική του επιλογή, θεωρεί σίγουρο ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δύσκολα θα καλυφθεί η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο στις ερχόμενες εκλογές αλλά και μετά από τέσσερα χρόνια. Περίμενα ότι το δυστύχημα στα Τέμπη θα επηρεάσει, αλλά αντιθέτως δεν το είδαμε αυτό. Πιστεύω πως ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει και τρίτη τετραετία και θα γραφτεί στην ιστορία».

«Δεν μπορώ να πιστέψω τι ψήφισε η δίκια μας γενιά»

«Εγώ ψήφισα με βάση ποιος λέει τα λιγότερα ψέματα και με βάση ποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά για τους πολίτες. Δεν ψήφισα ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ΝΔ, ούτε ΠΑΣΟΚ» λέει η 26χρονη Ντίνα που εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία και επέλεξε να στηρίξει ένα από τα μικρότερα κόμματα.

«Τα αποτελέσματα ήταν απογοητεύτηκα μετά από όσα περάσαμε αυτά τέσσερα χρόνια και όλα αυτά που έχουν κάνει στη χώρα. Θέλω απλά να πιστέψω ότι θα σηκωθεί και το υπόλοιπο 40% -που απείχε- για να ψηφίσει στις επόμενες εκλογές και να μην έχουμε ξανά τα ίδια αποτελέσματα. Σαφώς δεν θεωρώ χαζούς όσους ψήφισαν ΝΔ, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι τα 2 εκατ. ψήφους της ΝΔ ήταν από τις ηλικιακές ομάδες 20-40 ετών, δηλαδή το μέλλον της χώρας. Στην ηλικία μου, περισσότεροι άκουσα ότι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ» σχολιάζει η 26χρονη.

«Επέλεξα την αποχή»

Ο 27χρονος Θάνος, εργαζόμενος σε κατάστημα εστίασης, χαρακτηρίζει «άδικο κόπο» την ψηφοφορία και εξηγεί τους λόγους που επέλεξε την αποχή. «Προσωπικά επέλεξα την αποχή γιατί θεωρώ πως οποιοσδήποτε και να εκλεγεί τη δεδομένη στιγμή, τα πράγματα είναι ήδη δρομολογημένα και δεν θα μπορέσει να υπάρξει στην πραγματικότητα εσωτερική πολιτική. Αφού αποφασίζουν αλλά κράτη ούτως ή άλλως για εμάς. Απλά με λίγα λόγια θεωρώ πλασματικό το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Είναι άδικος κόπος να ψηφίσω, εφόσον θεωρώ ότι οποία κυβέρνηση και να εκλεγεί στη πραγματικότητα θα μας κυβερνούσουν άλλοι» πιστεύει.

Για αποτέλεσμα των εκλογών σχολιάζει ότι «η πλειοψηφία των πολιτών ‘βολεύτηκε’ στην κατάσταση που υπάρχει και φοβήθηκαν την εκλογή μίας νέας κυβέρνησης που θα σήμαινε αβεβαιότητα. Απλά επέλεξε να «ανεχτεί» τα τωρινά δεδομένα και να πορευτεί ως έχει. Σίγουρα η διάφορα της ΝΔ είναι τεράστια και τη θεωρώ μη δικαιολογημένη με ότι αυτό συνεπάγεται».

«Ελπίζω στις επόμενες εκλογές να υπάρχει ένας ηγέτης σε τουλάχιστον ένα κόμμα γιατί αυτή τη στιγμή ο Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο. Κανένας πολιτικός αρχηγός δεν εμπνέει εικόνα ηγέτη αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος έχει ανάγκη από έναν πολιτικό που θα τον κάνει να πει ‘πάω να τον ψηφίσω αυτόν’» αναφέρει για τις μελλοντικές εκλογές.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη η καλύτερη δυνατή επιλογή»

«Οι φετινές εκλογές είναι πολύ κρίσιμες για το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, με τα λάθη και τα σωστά της» εκτιμά ο 29χρονος Μάριος, ιδιοκτήτης επιχείρησης ένδυσης. «Πλέον η Ελλάδα φαίνεται να παίρνει μία ισχυρή θέση στην Ευρώπη καθώς και να εξελίσσεται οικονομικά με τον τουρισμό να είναι η πρώτη γραμμή στην εξέλιξη αυτή. Η ψήφος μου πήγε στη ΝΔ, καθώς δεν υπήρχε κάποια επιλογή και περιθώριο συζήτησης» εξηγεί για την επιλογή του.

«Η αντιπολίτευση είναι απλά επικίνδυνη» τονίζει ο 29χρονος «και δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τον κόσμο. Το 20% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει ένα μεγάλο ποσοστό σε σχέση με τη καταστροφική τετραετία που κυβέρνησε» σχολιάζει για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για επόμενες εκλογές δηλώνει πως περιμένει «αυτοδύναμη τη ΝΔ, πιο ισχυρό το ΠΑΣΟΚ και με μικρότερο ποσοστό τον ΣΥΡΙΖΑ».


Οι πρωτάρηδες

Δημήτρης 18 ετών

Φοιτητής ΑΠΘ

«Στις εκλογές ψήφισα ΜέΡΑ25, καθώς έχοντας διαβάσει τις κύριες θέσεις του κόμματος θεώρησα ότι με εξέφραζαν καλύτερα. Είχε πρωτοποριακές ιδέες και βλέψεις για ένα πιο σύγχρονο εξευρωπαϊσμένο μέλλον. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή και έχει ανάγκη από πρόοδο που θα την φέρει στα προ κρίσης επίπεδα ανάπτυξης χωρίς όμως να διακυβεύονται οι ανάγκες της μεσαίας και της μικροαστικής τάξης. Έτσι δημιουργείται ανάγκη για δυναμικά ρίσκα που θεωρώ ότι καλύτερα εξέφραζε το κόμμα του κ. Βαρουφάκη. 

Το αποτέλεσμα των εκλογών με απογοήτευσε καθώς κατέρριψε κάθε πιθανότητα αριστερής κυβέρνησης. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι οι επαναληπτικές εκλογές δεν έχουν κλειδώσει την αυτοδυναμία της ΝΔ, καθώς υπάρχει ακόμη χρόνος για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν τον λαό και να αποσπάσουν ψήφους από την ΝΔ. Είναι δυστυχώς πιθανό το φαινόμενο ακόμα και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης πράγμα που απεύχομαι καθώς θα δημιουργηθεί μεγάλη πολιτική αστάθεια».

Κωνσταντίνος 18 ετών

Φοιτητής ΠΑΜΑΚ

«Στις φετινές εκλογές, ασκώντας το δικαίωμα της ψήφου για πρώτη φορά στην ζωή μου, αποφάσισα να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στη μέχρι πρότινος κυβέρνηση. Η απόφασή μου στηρίχθηκε στο γεγονός ότι θεώρησα πως την δεδομένη χρονική περίοδο, το κόμμα της ΝΔ συνδυάζεται με την έκφραση ‘το μη χείρον βέλτιστον’. Άλλωστε μέσα από δύο πρωτόγνωρες για τον πλανήτη καταστάσεις (COVID 19, ενεργειακή κρίση λόγω της εισβολής της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη) η χώρα σε γενικές γραμμές στάθηκε όρθια, κάνοντας μερικά βήματα προόδου στον οικονομικό τομέα τον τελευταίο καιρό. 

Τα αποτελέσματα στις κάλπες ανέδειξαν ξεκάθαρα την επιθυμία της πλειοψηφίας του κόσμου για κυβέρνηση αυτοδυναμίας με τεράστια και μη αναμενόμενη διαφορά. Πλέον θεωρώ απομένουν τα τυπικά για συγκρότηση αυτής στις επερχόμενες εκλογές».

Σάββας 18 ετών

Φοιτητής ΑΠΘ

«Στις φετινές εκλογές αποφάσισα να δώσω την ψήφο μου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μία εύκολη απόφαση για μένα, καθώς το πρόγραμμα που παρουσίασε ταυτίζεται με τις πεποιθήσεις μου για στροφή της χώρας σε μία σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση με έμφαση στην ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και των μεσαίων και κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. 

Παράλληλα, η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ την περασμένη τετραετία με άφησε ιδιαίτερα απογοητευμένο εξαιτίας της υποβάθμισης της του κράτους δικαίου, των ανεξάρτητων αρχών και της ελευθερίας του Τύπου -θεμέλιοι λίθοι της δημοκρατίας- όπως επίσης και της ανησυχητικής αύξησης των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης για την οποία θεωρώ ότι το κυβερνόν κόμμα φέρει σημαντική ευθύνη. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη, καθώς η ΝΔ συγκέντρωσε ένα πολύ υψηλό ποσοστό ψήφων με χαοτική απόσταση από τον δεύτερο, γεγονός απογοητευτικό για οποιαδήποτε ελπίδα αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. 

Θεωρώ ότι το μέλλον της χώρας προβλέπεται δυσοίωνο, διότι αναμένω η ΝΔ να αποκτήσει την αυτοδυναμία στην επόμενη κάλπη, πράγμα που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει το πολιτικό της πρόγραμμα χωρίς ισχυρή αντιπολίτευση».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.05.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία