ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο άλλος Μητσοτάκης και τα στοιχήματα από αύριο

 25/06/2023 18:30

Ήταν Δεκέμβριος του 2015 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιούσε στη Θεσσαλονίκη την τελική προεκλογική του συγκέντρωση για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Όσοι είχαν παραβρεθεί σε εκείνη την ιστορική συγκέντρωση θα θυμούνται ότι το Αριστοτέλειο, όπου γινόταν η μάζωξη, έδινε την εικόνα μίας σχεδόν αποτυχημένης εκδήλωσης. Λίγος ο κόσμος, με τον τότε υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ να μιλά από στήθους και να πηγαινοέρχεται λίγο νευρικά στο βήμα της εκδήλωσης.

Εκείνο το βράδυ κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί τι θα επακολουθούσε: εκλογή έκπληξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρεία της ΝΔ, άνετη νίκη του κόμματος στις εκλογές του 2019, τετραετής διακυβέρνηση και θρίαμβος στις εκλογές του Μαΐου του 2023. Μία πορεία που κανείς από εκείνους τους λίγους «γαλάζιους» που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Αριστοτέλους δεν είχε προβλέψει. Κάποιοι από αυτούς ήταν την Τετάρτη στη μεγάλη ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΔ στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην τελική εκδήλωση της ΝΔ ενόψει των σημερινών εκλογών. Και είδαν έναν τελείως διαφορετικό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι αλήθεια -και αυτό το έλεγαν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το σημερινό πρόεδρο της ΝΔ- ότι τα χρόνια που μεσολάβησαν τον άλλαξαν αρκετά. Πολλοί είπαν ότι οι κρίσεις που αντιμετώπισε ως πρωθυπουργός τον ωρίμασαν πολύ, άλλοι πάλι ισχυρίζονται πως αυτά τα προσόντα που έδειξε ότι διαθέτει τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας όσο και κατά τη διάρκεια της κρίσης του μεταναστευτικού και της ενεργειακής ακρίβειας δεν ήταν κάτι το καινούριο.

Ό,τι και να συμβαίνει από αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε σε αυτά τα 8 χρόνια που κρατά το τιμόνι της ΝΔ αλλά και της χώρας να αλλάξει σημαντικά. Ακόμη και την εικόνα του δικού του προφίλ. Ο στυφνός και λίγο απόμακρος ηγέτης που περιόδευε βιαστικά στον Λαγκαδά (άλλη μία εικόνα από το 2015) έγινε σιγά-σιγά αγαπητός και προσιτός στον κόσμο. Με τις selfies αλλά και τις γρήγορες και άμεσες συζητήσεις με τους πολίτες που συναντά στις δημόσιες εμφανίσεις του. Το απέδειξε και την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, όπου αντί για τις βαρετές συχνά επισκέψεις σε φορείς ήπιε καφέ στο ιν καφέ Local, ένα στέκι για τους δύσκολους μεσοαστούς του κέντρου. Φορώντας ένα άσπρο t-shirt και δείχνοντας αρκετά χαλαρός ύστερα από λίγες ώρες ξεκούρασης στο Sani Resort της Χαλκιδικής, όπου λίγες μόνο ώρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής έπαιξε το αγαπημένο του τένις.

Ένας Μητσοτάκης που στην αρχή της προεδρίας του κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έκανε βιντεάκια αυτοτρολάροντας τον εαυτό του. Πότε για τις ανθοδέσμες που χαρίζει στη Μαρέβα και πότε για τα τσιμπήματα που κάνει στα μάγουλα των παιδιών του…

Αυτό που μένει να αποδείξει από αύριο, Δευτέρα, είναι η ικανότητά του να κουμαντάρει τη δύσκολη δεύτερη τετραετία που πάντα δημιουργούσε προβλήματα στους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης της Ελλάδας. Αλλά και ότι μπορεί να διαχειριστεί τη μεγάλη νίκη που αναμένεται να του δώσει η σημερινή κάλπη. Αυτά τα δύο θα είναι και τα πιο δύσκολα στοιχήματα της επόμενης ημέρας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.06.2023

Δημοφιλείς Απόψεις