ΑΠΟΨΕΙΣ

Ντροπή μας

 07/12/2022 09:00

Αν ο Άγιος ήξερε όσα γίνονται στο ίδρυμα με το όνομά του θα ντρεπόταν για το όνομά του. Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Καταγγελίες από το 2014, καταδικαστικές αποφάσεις για φροντιστές που βασάνιζαν τροφίμους και μετά επαναπροσλήφθηκαν σε άλλα ιδρύματα.

Βασανισμούς τροφίμων, ακόμα και με καυτό νερό για παραδειγματισμό κατήγγειλε η μαμά ενός παιδιού.

Ο πατέρας του Πάρη, 20 ετών, που έχασε τη ζωή του λόγω βαριών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων προχώρησε σε μηνύσεις και νιώθει δικαιωμένος. Μόνο που το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας δικαίωσε και τους χειρότερους φόβους του. Το παιδί κατέληξε λόγω χτυπημάτων. Οι γονείς του έχουν ήδη προχωρήσει σε μηνύσεις και περιμένουν την δικογραφία.

Οι γονείς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μπορούσαν να βλέπουν τα παιδιά τους το Σαββατοκύριακο μέσα στην πανδημία, οι υπόλοιποι γονείς όχι, λέει ο πατέρας του Πάρη. Μία συνοδός που τόλμησε να κάνει παράπονα στη διοίκηση επειδή δένανε τους τροφίμους απολύθηκε. Όταν οι γονείς έκαναν παράπονα εμμέσως τους απειλούσαν.

Και αναρωτιέμαι. Δεν θα έπρεπε κάποια πράγματα να είναι στις μέρες μας αυτονόητα; Θυμίζω ότι στο ίδιο ίδρυμα είχαν ξεσπάσει και άλλα σκάνδαλα. Και άλλα περιστατικά κακοποίησης είχαν δει το φως της δημοσιότητας επί προηγούμενων διοικήσεων. Δεν θα έπρεπε κάποιοι υπεύθυνοι να έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν; Δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο και πόσο ψηλά στην ιεραρχία και δεν με ενδιαφέρει.

Οι αποκαλύψεις στην «Κιβωτό του Κόσμου» σοκάρουν εξίσου. Οικονομικές ατασθαλίες, ασέλγειες, προσβολές, βάναυσες τιμωρίες, περίεργες τεκνοθεσίες, μπερδέματα ακόμα και τους αριθμούς των παιδιών.

Ακούω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις για άλλα σωματεία και άλλες δομές. Και ύστερα, τι;

Τι θα αλλάξει;

Απλά θα κλείσουν οι δομές και τα παιδιά θα μεταφερθούν αλλού μέχρι το επόμενο σκάνδαλο. Ιδρυματοποίηση παντού. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν πάμε μπροστά. Δεν προχωράμε επειδή δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Επειδή δεν μπορούμε να προστατέψουμε τους αδύναμους. Επειδή καλύπτουμε με σκόνη τα αδικήματα μας. Επειδή κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά στην αδικία, στην παρανομία, στο έγκλημα, και όλοι τη βγάζουν καθαρή ατιμώρητοι.

Και αν κάποιος, ένας απλός πολίτης θέλει κάτι να καταγγείλει, τότε νιώθει αβοήθητος. Και το κράτος, οι θεσμοί, οι ιθύνοντες είναι εναντίον του. Ντροπή μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 04.12.2022

Δημοφιλείς Απόψεις