ΑΠΟΨΕΙΣ

Νυρεμβέργη 2023…

 11/06/2023 18:30

Βρέθηκα αυτές τις ημέρες στη Νυρεμβέργη της Βαυαρίας, μία όμορφη και συμπαθητική πόλη, με πληθυσμό που ξεπερνά τις 500.000 και η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα έξω από το Μόναχο. Eκεί είναι η έδρα του Play Mobil, αλλά και της Siemens και το ελληνικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο.

Στη πόλη φιλοξενούνταν ένα τριήμερο φεστιβάλ με τον τίτλο «Kirchentag». Κάτι σαν την «ημέρα των εκκλησιών» που αυτή τη χρονιά διοργανώνεται από την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας. Τίτλος του τριημέρου ήταν «τώρα είναι η ώρα», ενώ στο χώρο φιλοξενούνταν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών (από φιλοζωικά σωματεία μέχρι κάθε είδους ψυχαναλυτικές βοήθειες), πολιτικά κόμματα και πολιτικά θινκ τανκ.

Η ατμόσφαιρα στην πόλη θύμιζε ημέρες πριν τον τελικό του Mουντιάλ. Το κέντρο της Νυρεμβέργης ήταν ασφυκτικά γεμάτο από ένα πολύχρωμο κοινό όλων των ηλικιών. Μόνο την ημέρα των εγκαινίων της εκδήλωσης διάβασα κάπου ότι έφτασαν στην πόλη περίπου 20.000 επισκέπτες. Οι οποίοι και προφανώς άφησαν τον οβολό τους είτε καταλύοντας στα ξενοδοχεία της Νυρεμβέργης που ήταν φουλ εδώ και καιρό είτε στα εστιατόρια της πόλης που γέμισαν ασφυκτικά και σέρβιραν τα παραδοσιακά λουκάνικα της περιοχής. Φυσικά και η πόλη έδειξε έτοιμη να φιλοξενήσει ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Στο Μετρό τα δρομολόγια γίνονταν κάθε δύο λεπτά και οι εθελοντές που βγήκαν στους δρόμους για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες ήταν εκατοντάδες. Έτσι όπου γυρνούσε κανείς το μάτι του έβλεπε τα πράσινα κασκόλ που ήταν το σήμα κατατεθέν του τριημέρου.

Στη Δυτική Ευρώπη ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πολύ διαφορετικός από ό,τι στην Ελλάδα, καθώς ο διαχωρισμός της από το κράτος έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι η Εκκλησία είτε η Ευαγγελική είτε η Καθολική έχει λάβει εδώ και καιρό τα μέτρα της και είναι οικονομικά αυτόνομη. Οι μισθοί των παστόρων δεν καλύπτονται από το κράτος αλλά από τις ίδιες τις Εκκλησίες. Όσον για τον λεγόμενο φόρο της Εκκλησίας (Kirchensteuer) εξακολουθεί να ισχύει, αλλά όποιος δηλώνει επίσημα εκτός της Εκκλησίας αυτόματα απαλλάσσεται.

Το φεστιβάλ είχε το δικό του ενδιαφέρον καθώς φιλοξενούσε πάνω από 2.000 εκδηλώσεις και εκατοντάδες οργανώσεις και συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς. Πολιτική προστασία, πυροσβεστική, πολιτική, εκκλησία, ψυχολογική υποστήριξη, φιλοζωικά σωματεία, οργανώσεις νεολαίας, μίντια και φυσικά η πόλη της Νυρεμβέργης που έκανε τη δική της διαφήμιση στους χιλιάδες επισκέπτες του φεστιβάλ, που σύμφωνα με τους διοργανωτές έφτασαν τους 100.000 σε διάστημα τριών ημερών.

Μακάρι και οι δικοί μας εκκλησιαστικοί παράγοντες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδας (από τους ιερείς έως τους μοναχούς) να ήταν το ίδιο εξωστρεφείς. Και να μην ασχολούνται -μέρες που περνάμε- με το ποια κόμματα θα προωθήσουν για να μπουν στη Βουλή…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11.06.2023

Δημοφιλείς Απόψεις