ΑΠΟΨΕΙΣ

Νικολής

 20/02/2023 19:00

Πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον μισός αιώνας από τότε που ο Ηλίας Λυμπερόπουλος είχε ντύσει μία από τις μουσικές του Γιώργου Κατσαρού ρωτώντας τον πολύπειρο καπετάνιο Νικολή, άρτι αφιχθέντα από το εξωτερικό, «πόσο πάει το φιλί στη δύση, στην ανατολή».

Τότε ο ντερτιλής καπετάνιος είχε θέσει στην απάντηση του, το ζήτημα της λειτουργίας της αγοράς.

«Στην Αθήνα είναι φτηνό

και το παίρνεις μάνι - μάνι

μα στην Κρήτη και τη Μάνη

το πληρώνεις με στεφάνι».

Πριν από λίγες ημέρες, με την αφορμή της μετασεισμικής επίσκεψης Δένδια στην Τουρκία, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, αναφώνησε στο twitter ότι «αυτό είναι υπέροχο» για να περιγράψει τον εναγκαλισμό του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Θα μπορούσα να συμφωνήσω απόλυτα αν αυτό το... υπέροχο δεν φωτογραφιζόταν εκείνη την ώρα πάνω σε δεκάδες χιλιάδες θύματα και αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια.

Η λογική λέει ότι το κόστος είναι τεράστιο. Ειδικά όταν εδώ και ένα χρόνο διάφοροι καλοί άνθρωποι μας διαβεβαιώνουν ότι το θερμό επεισόδιο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία είναι υπόθεση ωρών αλλά η προετοιμασία του υπόθεση ετών.

Πρακτικά το αφήγημα της νύχτας που θα έλθει ο Ερντογάν και της Άμυνας που θα κρατήσει ο Μητσοτάκης αποδίδει αυτά που πρέπει να αποδώσει στις κυβερνήσεις εκατέρωθεν του Αιγαίου.

Θα μπορούσε η αγκαλιά Δένδια - Τσαβουσογλου να μας κοστίσει πιο φτηνά. Αν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είχαν εργαλειοποιηθει. Διότι η μετάβαση από τις εντάσεις στην αγάπη δεν μπορεί να είναι τόσο εύκολη και απλή.

Αλλά ούτε το αντίστροφο. Ούτε η μετάβαση από την αγάπη στις εντάσεις.

Αν είναι έτσι, γιατί η προηγούμενη φορά που μας αγάπησαν οι Τούρκοι και τους αγαπήσαμε και εμείς ήταν στους σεισμούς του 1999 που ο ημέτερος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου χόρευε ζεϊμπέκικο και ο Τούρκος ομόλογός του, Ισμαήλ Τζεμ χτυπούσε παλαμάκια ολοκληρώθηκε τότε και τη θυμηθήκαμε τώρα;

Διότι και το 1999, οι σεισμοί μας έσωσαν από το θερμό επεισόδιο που δεν ήλθε ποτέ.

Μπορεί βέβαια η απάντηση σε όλα αυτά να είναι πιο απλή και αδίκως να παιδευόμαστε.

Η Ελλάδα είναι απαραίτητη στην Τουρκία όπως και η Τουρκία είναι απαραίτητη στην Ελλάδα ως απειλή.

Υπάρχει και μία καλύτερη και απλούστερη εξήγηση. Ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία είχε μαύρα μεσάνυχτα από διεθνείς σχέσεις... Αλλά αυτή είναι η χειρότερη και πιο επικίνδυνη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19.02.2023