ΑΠΟΨΕΙΣ

Μητσοτάκης με στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ

 01/07/2020 10:00

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών είχε δώσει πριν από λίγες ημέρες στη βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα περιπαικτικά είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να μην ανησυχεί για το ενδεχόμενο και να πάει κανονικά διακοπές. Το ερώτημα που προέκυπτε ήταν γιατί να μην κάνει εκλογές από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τις κερδίζει με τόσο μεγάλη άνεση και καίει την απλή αναλογική.

Οι εξελίξεις μετά τη συζήτηση στη βουλή δείχνουν ότι ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν πάει σε εκλογές είναι για να μην δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να συσπειρωθεί. Διότι ο Μητσοτάκης δείχνει να πετυχαίνει αβίαστα αυτό που είχε αποτελέσει το μεγάλο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ. Να διατηρεί σε διαρκή αβεβαιότητα τον αντίπαλο του. Τα σκάνδαλα, η Novartis, η Μαρέβα και διάφορα άλλα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα της εσωστρέφειας.

Αλλά δεν το κατάφεραν διότι έπεσαν πάνω στην εφαρμογή από τον Μητσοτάκη της άλλης στρατηγικής ΣΥΡΙΖΑ. Της στρατηγικής «η εμείς ή αυτοί».

Και αυτήν καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ την εφάρμοσε και συσπείρωσε όλο το κόμμα του και το ανέβασε σε ποσοστά προ μνημονίων.

Τώρα ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε ένα κλίμα εσωστρέφειας, το οποίο θα μπορούσε να είχε ξεπεράσει εύκολα, αν το άφηνε να εκδηλωθεί αμέσως μετά τις εκλογές στην αναμενόμενη μετεκλογική ανύψωση του εκάστοτε νικητή των εκλογών.

Το υπέστη η ΝΔ όλο το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε κι αυτοί μαλώνανε. Αλλά το 2019 η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δάμασε κάθε κριτική γιατί ήθελε τον κ. Τσίπρα ανέγγιχτο από οποιαδήποτε κριτική.

Τώρα, έναν χρόνο μετά τις εκλογές, που κάθε κυβέρνηση αρχίζει και αποκτά προβλήματα, στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με τον Μιωνή, τον Παππά, τον Παπαγγελόπουλο και έπεται η περίφημη συνέχεια με τις επικρεμάμενες ηχογραφήσεις.

Συνολικά λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σκεφτεί μία πολύ ενδιαφέρουσα στρατηγική, η οποία όμως αποδείχτηκε νικηφόρα όταν την χειρίστηκε ο Μητσοτάκης.

Προφανώς αυτό δεν είναι εισιτήριο διαρκείας. Καταστάσεις είναι κι αλλάζουν. Και αύριο μπορεί ο Μητσοτάκης να χτυπάει το κεφάλι του που δεν έκανε εκλογές. Προς το παρόν όμως χτυπάνε το κεφάλι τους οι άλλοι, όταν σκέφτονται αυτά που έκαναν και τα οποία τώρα δεν μπορούν να διορθώσουν...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Ιουνίου 2020