ΑΠΟΨΕΙΣ

Μυαλό δεν βάζουμε…

 01/05/2022 18:09

Όπως ξεχάσαμε την αναμονή έξω από τα ATM, την αδυναμία μετακινήσεων, τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, το υπερήφανο δημοψήφισμα που άλλαξε την απόφαση από «ναι» σε «όχι» ή από «όχι» στο «ναι» (είμαι βέβαιος ότι αν ρωτήσουμε κάποιον τι ψήφισε με δυσκολία θα απαντήσει αν ψήφισε το 2015 «ναι» ή «όχι») έτσι φαίνεται να ξεχνάμε και την πανδημία.

Εδώ η «Δεύτερη Φορά» τώρα ισχυρίζεται ότι θα επανέλθει ο βασιλιάς! Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι που λέει και η Θρησκεία μας.

Έγινε η Ανάσταση και επειδή φτάνουμε στην εικόνα του τέλους Δεκεμβρίου όσον αφορά την πανδημία νομίζουμε ότι τελείωσε. Φυσικά οι συνήθεις προφήτες ισχυρίζονται διάφορα, αλλά δεν έχει σημασία. Ελπίζω με το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των υπερήφανων «φτωχών» που ξεχύθηκαν ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη να μην γίνει της Σαγκάης. Αλήθεια τώρα που θα ανοίξουν τα σχολεία γιατί δεν χρησιμοποιούν το σελφ τεστ που έχουν πάρει για να προλάβουμε τουλάχιστον πιθανή εξέλιξη;

Μάλλον γιατί αντί να τα έχουν χρησιμοποιήσει οι περισσότεροι (όχι όλοι: υπήρχαν και κάποιοι που τα χρησιμοποιούσαν) τα έχουν (τα σελφ τεστ) στοιβαγμένα στο σπίτι τους. Θα είχε πλάκα να μπορούσε να διαπιστώσει κάποιος πόσοι από τους μαθητές που δήλωναν αποτέλεσμα του σελφ τεστ το είχαν κάνει. Τουλάχιστον ας φροντίσουν -όσοι τα έχουν στοιβαγμένα στο σπίτι, να μην τα πετάξουν στα σκουπίδια. Ας τα δώσουν στα φαρμακεία.

Ξαναλέω: να φροντίσουμε να μην γίνει της Σαγκάης. Ας κρατήσουμε -για μια φορά την συλλογική μας μνήμη και να προστατευτούμε. Ο καιρός είναι καλός και η παραδοσιακή βόλτα για μπάνιο την Πρωτομαγιά θα αντικαταστήσει την συμμετοχή στην άλλη παραδοσιακή πορεία της Πρωτομαγιάς. Πως το έλεγε το τραγούδι… «στο μεταξύ περιμένουμε την πορεία όπως οι άλλοι το Πάσχα.»

Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ. Μέσα στο Μάιο υπάρχουν τα Συνέδρια του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΝΔ. Την άλλη Κυριακή 8 Μαΐου θα γίνει εσωκομματικό δημοψήφισμα στο ΚΙΝΑΛ. Κάτι θα μάθουμε από Δευτέρα αλλά θα τα πούμε την άλλη Κυριακή σχετικά. Με την εμπειρία των δύο ετών -και την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τις συνέπειες της στο ενεργειακό εκείνο που είναι το σημαντικότερο μπροστά μας είναι η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από οικονομική Ένωση (που είναι) σε πολιτικό θεσμό. Που χρειάζεται κόμματα για να λειτουργήσει συλλογικά.

Με την ευκαιρία: Στην Γαλλία και την Γερμανία (και σε άλλες χώρες) οι εραστές του απομονωτισμού έχασαν στις εκλογές. Θα δούμε τι θα γίνει στις βουλευτικές της Γαλλίας όπου για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο των εκλογών τους δεν θα λειτουργήσει η παραδοσιακή συμφωνία όλων εναντίον του Μετώπου της Λεπέν. Παρά τις «περισπούδαστες» αναλύσεις «ασχέτων» περί της Γαλλίας το κεντρικό θέμα είναι ότι ο Πρόεδρος Μακρόν δεν κατάφερε να οργανώσει το κόμμα του και ο απομονωτισμός αποκτά και «αριστερή» εκδοχή. Ήταν βέβαιο ότι θα βγει αλλά η συνέχεια δεν είναι απλή.

Ας αφήσουμε την Γαλλία στην ησυχία της. Αφού η πανδημία δεν μας έγινε τραύμα (όπως πάλι διάφοροι νόμιζαν) ας γίνει ευκαιρία. Αναδιοργάνωσης του μοντέλου ανάπτυξης μας, προσπάθεια συλλογικών πολιτικών στα κεντρικά θέματα. Να ξεπεραστεί το γνωστικό κενό που άφησε στα παιδιά μας.

Άντε και καλή μας Πρωτομαγιά (εργατική, λαϊκή ή όπως την αντιλαμβάνεται ο καθένας).

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.04.2022