ΑΠΟΨΕΙΣ

Μία τριάδα υποψηφίων έχει προτεραιότητα

 21/11/2021 22:30

Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το 2004 την αλλαγή της εκλογής του επικεφαλής του με την διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος. Πηγαίνοντας προς τις πρακτικές άλλων κομμάτων της Ευρώπης και προς την παράδοση των ΗΠΑ -όπου οι υποψήφιοι των κομμάτων (και όχι μόνο οι επικεφαλής) εκλέγονται με ψηφοφορία μελών ή/και φίλων. Μετά το 2011 τρεις φορές (το 2012, το 2015 και το 2017) έγινε η διαδικασία εκλογής επικεφαλής. Μακριά από το αρχικό εκατομμύριο του 2004 ή τις 800 χιλιάδες του 2007. Ακολούθησε και η ΝΔ που και αυτή διεύρυνε το εκλεκτορικό σώμα.

Η απουσία του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή τους οδήγησε σε μία συμμετοχική πρακτική που προκαλεί ενδιαφέρον και στρέφει την προσοχή των πολιτών προς το κόμμα. Η αναθέρμανση των λειτουργιών στο εσωτερικό του κόμματος λειτουργεί θετικά.

Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι ενιαίο κόμμα. Δύσκολα στην Ελλάδα (το παράδειγμα ΣΥΡΙΖΑ είναι το πλέον πρόσφατο) λειτουργούν συνασπισμοί κομμάτων. Πρακτικά η μόνη -ή τέλος πάντων η κύρια- λειτουργία τους είναι η εκλογική κάθοδος.

Σήμερα η απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ κινητοποίησε το συναίσθημα -ελπίζω του συνόλου, των Ελλήνων. Όσοι και όσες είχαν κάποια ισχυρή ή χαλαρή σύνδεση με το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ έβαλαν πιο πάνω στην προσοχή τους τις εξελίξεις και τις προοπτικές. Βοηθά και η κρίση του κομματικού συστήματος -αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Ξαναθυμήθηκαν το ΠΑΣΟΚ. Η παρουσία έξι υποψηφίων με διακριτά προσωπικά στοιχεία ζωντάνεψε το ενδιαφέρον. Η εκλογική τους εκστρατεία και οι διαδικασίες κινητοποίησης αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα για να ξαναέρθει το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ στην προσοχή των πολιτών. Όχι άδικα όλοι θέλουν να ακούσουν και να συζητήσουν προτάσεις πολιτικής και προοπτικές. Αν αυτό γίνει σίγουρα θα αυξήσει το ενδιαφέρον και την συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή του επικεφαλής.

Μπορεί κανείς να προβλέψει πόσοι θα συμμετέχουν; Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει η πανδημία που προκαλεί σκεπτικισμό σε αρκετούς περί του συγχρωτισμού τους. Γιατί δεν δόθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου (σε ένα σύνολο πολιτών που έκλεινε ραντεβού για εμβόλιο μέσω Η/Υ) είναι μια άλλη ιστορία. Το αυξημένο ενδιαφέρον που αποτυπώνουν οι έρευνες (όλες) για το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας το ποσοστό του κοντά στο 10% συνηγορεί ότι πιθανόν θα συμμετέχουν αρκετοί. Περισσότεροι από 200 χιλιάδες!

Ποιος θα κερδίσει; Ασφαλώς έχει σημασία πόσοι θα ψηφίσουν. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια (με βάση όλες τις έρευνες) είναι ότι μια τριάδα υποψηφίων έχει προτεραιότητα. Όπως και να έχει η εκλογή θα κριθεί στις 12/12. Και αυτό θα μπορούσε να μην χρειαστεί αν δήλωνε ο ψηφοφόρος σειρά επιλογής (1η, 2η κ.λπ.) για τους έξι αντί έναν ή μόνο 1ο και 2ο. Και αυτή είναι μία άλλη ιστορία. Καινοτομίες πρέπει να υπάρξουν παντού. Και να επεκταθούν και στην επιλογή των υποψηφίων σε εκλογές.

Συνολικά ό,τι προκαλεί συζητήσεις και προβληματισμό στο εσωτερικό του κομματικού μας συστήματος -που δείχνει να είναι μακριά από το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη των πολιτών- είναι θετικό. Καλή τύχη σε όλους ενόψει των γρήγορων εξελίξεων που θα ακολουθήσουν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Νοεμβρίου 2021