ΠΡΩΙΝΟΣ ΚΑΦΕΣ

Μεξικάνικος... πρωινός καφές

Ο σημερινός πρωινός καφές δεν είναι ο κλασικός με κάποιον καλεσμένο, αλλά με… μια ολόκληρη χώρα. Το Μεξικό, όπου βρεθήκαμε τις τελευταίες ημέρες. Η φωτογραφία είναι με τον Μαουρίτσιο και τραβήχτηκε στην παραλιακή Τουλούμ

 18/03/2023 08:00

Νίκος Οικονόμου

Ο πρωινός καφές σήμερα είναι διαφορετικός. Δεν είναι ο κλασσικός με κάποιον καλεσμένο, αλλά με… μια ολόκληρη χώρα. Το Μεξικό, όπου βρεθήκαμε τις τελευταίες ημέρες.

Η φωτογραφία είναι με τον Μαουρίτσιο και τραβήχτηκε στην παραλιακή Τουλούμ. Με το πρωινό φως να είναι όπως πάντα πολύ λαμπερό.

maoyritsio-toyloym.jpg

Ο καφές με τον Μαουρίτσιο στην τουριστική Τουλούμ

Ο καφές στο Μεξικό είναι μια ιδιαίτερα αγαπημένη καθημερινή συνήθεια. Διόλου τυχαίο, αν αναλογισθεί κανείς ότι το Μεξικό είναι μια από τις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο. Ένας καφές που συνήθως μοιάζει με τον Arabica. Εκτός από τον Cappuccino και τον Americano προσφέρεται και ο Cortado, σε πολλές παραλλαγές, είτε ζεστός είτε κρύος. Frio, όπως τον λένε εδώ.

Είναι αλήθεια ότι προσπάθησα να έρθω σε επαφή με τον Μεξικανό πρόεδρο της Δημοκρατίας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ… Μπας και πιούμε μαζί τον πρωινό καφέ, αλλά τα μεξικανικά κονέ μου ήταν περιορισμένα. Ίσως μια άλλη φορά…

Γενικά η πολιτική είναι κάτι το ιδιαίτερο στο Μεξικό, των 126 εκατομμυρίων σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2020. Είναι παρούσα στην καθημερινότητα και με πολλές μορφές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διάβασα ο σημερινός πρόεδρος του Μεξικό ήταν πολιτικός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι επί εποχής του πρώην Αμερικανού προέδρου οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να κατασκευάζουν ένα τεράστιο τείχος στα σύνορα των δύο χωρών. Μάλιστα ο Ομπραδόρ έκανε πολλές ημέρες μέχρι να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

kalo-1.jpg

Καθημερινό sold out για να επισκεφθεί κανείς το σπίτι της Frida Kahlo στο Mexico City

Πολιτική και πολιτισμός, φυσικά. Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Mexico City των 40 εκατομμυρίων, ο πολιτισμός ξεχειλίζει σε κάθε γωνία της πόλης. Στο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας, στο Πανεπιστημιακό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο σπίτι της Frida Kahlo, στο Μουσείο Soumaya που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κάρλος Σλιμ ή στις πυραμίδες του Τεοτιουακάν - παντού αντιλαμβάνεται κανείς ότι εδώ υπήρχε μια σπουδαία και τεράστια ιστορία και προϊστορία. Διόλου τυχαίο ότι το Μεξικό κατατάσσεται στην 8η θέση στον κόσμο σε ότι αφορά στον αριθμό των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

moysio-anthropologhias-1.jpg

Ο χάρτης του Μεξικού στο Μουσείο Ανθρωπολογίας

Στο Τεοτιουακάν, με τις τεράστιες πυραμίδες που άνοιξε ύστερα από τρία χρόνια σφραγίσματος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το λαϊκό παζάρι είναι συνεχές. Με το που κατεβαίνει κανείς από το λεωφορείο που σε φέρνει στον αρχαιολογικό χώρο οι Μεξικάνοι συναντά τους πλανόδιους πωλητές. Που είτε σου συστήσουν κάποιο εστιατόριο ή κάποιον τουριστικό οδηγό είτε θέλουν να σε οδηγήσουν σε κάποιο υπαίθριο μαγαζί. Φυσικά παντού είναι αραδιασμένα μικρά μικρά σταντάκια που πωλούν κάθε είδους παραδοσιακά προϊόντα. Από μαντήλια και χαλάκια μέχρι ημιπολύτιμους λίθους και μικροκοσμήματα. Εκεί συναντήσαμε και τη μοναδική ελληνική παρουσία που είδαμε στο Μεξικό. Με μια παρέα Ελλήνων που ταξίδευαν οργανωμένα στο Μεξικό. Και οι οποίοι έκαναν χαρούμενους πολλούς από τους Μεξικανούς μικροπωλητές, καθώς αποδείχτηκαν οι καλύτεροι πελάτες τους.

oikonomoy-1.jpg

Στους δρόμους του Mexico City η ζωή έχει τη δική της οργάνωση και παρά το καυσαέριο και την τρελή κίνηση όλα με κάποιο τρόπο κινούνται. Το μετρό (5 πέσος η διαδρομή, δηλαδή 0,25 σεντ) τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και τα «μετρολεωφορεία» (περνούν κάθε 2 λεπτά και κοστίζουν 6 πέσος η διαδρομή, δηλαδή 0,3 σεντ), τα περίπου 5 εκατομμύρια ΙΧ (23 πέσος το λίτρο η αμόλυβδη, δηλαδή 1 ευρώ και κάτι). Oλα παρά το τεράστιο μέγεθος αυτής της πόλης με κάποιον τρόπο κινούνται. Παρά τις κόρνες, τα ανορθόδοξα πολλές φορές περάσματα των πεζών στις διαβάσεις, τους δεκάδες μικροπωλητές στα φανάρια, αλλά και παντού, η πόλη προχωρά και κινείται.

ghyros-1.jpg

Mικροπωλητές σε όλους τους δρόμους. Προσφέρεται μεταξύ των άλλων κάθε είδους φρούτων και γύρος

Ίσως και γιατί δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στάθμευσης, καθώς όλες οι γειτονιές διαθέτουν δεκάδες ιδιωτικά και δημόσια πάρκινγκ. Σε όλο το Mexico City δε βλέπει κανείς σπίτι (παλιό ή καινούργιο) χωρίς θέσεις στάθμευσης ή πυλωτή. Έτσι στα στενάκια του Μexico City, στην Contesa, το Juarez και την Roma Norde -στενάκια για τους Μεξικανούς, γιατί για εμάς μοιάζουν με τη δική μας Τσιμισκή ή την Εγνατία- περπατά κανείς σε ευρύχωρα πεζοδρόμια, χωρίς τη βαβούρα του ΙΧ και κυρίως το παράνομο παρκάρισμα. Και όπου παρκάρει κάποιος παράνομα η αστυνομία δε θα αργήσει να εμφανιστεί για να κόψει την κλήση. Με ποδήλατο και συνήθως με διπλή παρουσία: ένας αστυνομικός και ένας δημοτικός αστυνομικός.

astinomia-1.jpg

Η μεξικάνικη αστυνομία είναι παντού. Από τους αρχαιολογικούς χώρους μέχρι τις παραλίες

Μεξικάνικη πρωτοτυπία; Το πράσινο που συναντά κανείς παντού. Είτε στα μεγάλα πάρκα είτε στους στενούς δρόμους του Mexico City με τα τροπικά δένδρα που βλέπει κανείς παντού.

Μεξικάνικη πρωτοτυπία και το αίθριο όλων των μαγαζιών εστίασης που όμως δεν καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο, αλλά τον δρόμο, καθώς τα τραπεζάκια στήνονται στον χώρο που παρκάρουν τα ΙΧ. Επί του δρόμου…

Άλλη μια μεξικάνικη πρωτοτυπία; Οι συχνές κακοτεχνίες στο πεζοδρόμιο. Βλέπετε τα μεγάλα δένδρα -που είναι σχεδόν παντού- έχουν και ρίζες. Και αυτές μεγαλώνουν. Και συχνά καταστρέφουν τις πλάκες του πεζοδρομίου. Γι’ αυτό και παρά τα ευρύχωρα πεζοδρόμια το περπάτημα χρειάζεται προσοχή.

Γενικά η μεξικάνικη αστυνομία είναι παντού. Στους δρόμους, στις μεγάλες πλατείες ακόμη και στις τουριστικές παραλίες, όπου είδαμε αστυνομικούς επάνω σε γουρούνες να κυκλοφορούν και να ελέγχουν. Ακόμη και ο στρατός είναι συχνά παρών στο Mexico City, με τους στρατιώτες με τα οπλοπολυβόλα να είναι σκαρφαλωμένοι στην καρότσα και να επιτηρούν την κατάσταση. Με βλέμματα αρκετά βλοσυρά.

poria-1.jpg

Πάνω από 1 εκατομμύρια γυναίκες συμμετείχαν στη διαδήλωση της 8ης Μαρτίου στην Πόλη του Μεξικού. Ηταν η μεγαλύτερη πορεία που έγινε ποτέ

Ζήτημα δημόσιας ασφαλείας υπάρχει και το καταλαβαίνει κανείς και από τις πανταχού παρούσες σιδεριές και τα ηλεκτροφόρα σύρματα που προστατεύουν όλες τις κατοικίες. Το αντιληφθήκαμε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου τα μπροστά βαγόνια είναι αποκλειστικά για γυναίκες. Έτσι ώστε να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το καταλάβαμε και την ημέρα της γυναίκας, όταν είδαμε μπροστά μας την τεράστια πολύχρωμη διαδήλωση του 1 εκατομμυρίου γυναικών που περπάτησαν ειρηνικά, διαμαρτυρόμενες για τη βία κατά των γυναικών και τις χιλιάδες εξαφανίσεις και τις αγνοούμενες γυναίκες. Μια τεράστια πορεία χωρίς κομματικά πανό και με την αστυνομία να αποτελείται εκείνη την ημέρα σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες. Όπως μάς έλεγαν πολλές διαδηλώτριες με τις οποίες συνομιλήσαμε οι εξαφανίσεις γυναικών είναι καθημερινές και δεκάδες στο Μεξικό, ενώ -όπως ισχυρίστηκαν- η κυβέρνηση αν και γνωρίζει τα κυκλώματα δεν κάνει τίποτα για να τις ξαναβρεί. Δεκάδες και οι φωτογραφίες των εξαφανισμένων γυναικών που συναντά κανείς στις αφίσες που είναι κολλημένες σχεδόν παντού στην πόλη του Μεξικό.

Εδώ γνωρίσαμε και είδαμε ανθρώπους ανοικτούς, εξυπηρετικούς, απίθανα φιλόζωους (πόσα σκυλιά…), ελάχιστα φορτικούς, με πολλά τατουτάζ επάνω τους και σχετικά πειθαρχημένους (αυτό έδειξαν οι ουρές των Μεξικανών που περίμεναν υπομονετικά στη στάση για το επόμενο λεωφορείο), που δίνουν την καθημερινή δύσκολη μάχη για την επιβίωση. Πουλώντας στους δρόμους ότι μπορεί κανείς να φανταστεί: από tacos, νερά, παγωτά, φρούτα, γύρο και μαστίχες μέχρι υπηρεσίες γυαλίσματος παπουτσιών. Λουστραδόροι, δηλαδή.

kithares-1.jpg

Πλανόδιοι μουσικοί: τους συναντά κανείς κοντά σε κάθε μαγαζί εστίασης

Μια χώρα με έντονη την παρουσία της μουσικής. Από σύγχρονη μεξικάνικη ραπ και Madonna, Joy Division, Εelectronic και Smiths μέχρι τους παραδοσιακούς μουσικούς που κυκλοφορούν σχεδόν σε όλες τις γειτονιές της Πόλης του Μεξικό και δίνουν τον τόνο με τις κιθάρες του. Μια χώρα όπου οι τεκίλες και οι μαργαρίτες προσφέρονται παντού. Και σε πολλές παραλλαγές…

Μεξικό σημαίνει βέβαια και παζάρι με τις δεκάδες λαϊκές αγορές, όμοιες με τις οποίες δεν έχουμε πουθενά στην Ευρώπη. Όπου βρίσκει κανείς σχεδόν τα πάντα. Από βινύλια και κάθε είδους νεκροκεφαλές (το σήμα κατατεθέν του Μεξικό) μέχρι είδη κεραμικής, t-shirts και διάφορα θρησκευτικά είδη. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι οι Μεξικάνοι είναι ένας ιδιαίτερα θρησκευόμενος λαός…

frouta-1.jpg

Στις πολύχρωμες λαϊκές αγορές της Πόλης του Μεξικού βρίσκει κανείς τα πάντα


Μια πόλη και μια χώρα με πολλές αντιθέσεις και ανισότητες. Με πλούτο που φαίνεται στους υπερσύγχρονους ουρανοξύστες που ξεφυτρώνουν παντού και στα γεμάτα εστιατόρια της Contesa και της Polanco, αλλά και φτώχεια που είδαμε στις τεράστιες σχεδόν παραγκουπόλεις στο δρόμο για το Τεοτιουακάν, ταξιδεύοντας με το ΚΤΕΛ.

oyranoksystes-1.jpg

Μexico City: μια πόλη με πολλές ανισότητες. Από τους τεράστιους ουρανοξύστες στις παραγκουπόλεις των προαστίων

paraghkoypoleis-1.jpg


Και με την ευκαιρία: το μεξικανικό ΚΤΕΛ στο Μεξικό (ιδιωτικό, παρακαλώ) έκανε δρομολόγιο μέχρι το αεροδρόμιο της Κανκούν, για να μαζέψει όσο γίνεται περισσότερη πελατεία, αλλά και να βοηθήσει τους τουρίστες στις μετακινήσεις τους. Με τέτοιες πρωτοβουλίες έπιασε το Μεξικό τα 40 εκατομμύρια τουρίστες την περσινή χρονιά. Μια καλή ιδέα και για το δικό μας ΚΤΕΛ …

Μεξικό 2023, μια ωραία εμπειρία, μακριά από τον ζόφο αυτής της εποχής στην Ελλάδα.

Ο πρωινός καφές σήμερα είναι διαφορετικός. Δεν είναι ο κλασσικός με κάποιον καλεσμένο, αλλά με… μια ολόκληρη χώρα. Το Μεξικό, όπου βρεθήκαμε τις τελευταίες ημέρες.

Η φωτογραφία είναι με τον Μαουρίτσιο και τραβήχτηκε στην παραλιακή Τουλούμ. Με το πρωινό φως να είναι όπως πάντα πολύ λαμπερό.

maoyritsio-toyloym.jpg

Ο καφές με τον Μαουρίτσιο στην τουριστική Τουλούμ

Ο καφές στο Μεξικό είναι μια ιδιαίτερα αγαπημένη καθημερινή συνήθεια. Διόλου τυχαίο, αν αναλογισθεί κανείς ότι το Μεξικό είναι μια από τις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ στον κόσμο. Ένας καφές που συνήθως μοιάζει με τον Arabica. Εκτός από τον Cappuccino και τον Americano προσφέρεται και ο Cortado, σε πολλές παραλλαγές, είτε ζεστός είτε κρύος. Frio, όπως τον λένε εδώ.

Είναι αλήθεια ότι προσπάθησα να έρθω σε επαφή με τον Μεξικανό πρόεδρο της Δημοκρατίας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ… Μπας και πιούμε μαζί τον πρωινό καφέ, αλλά τα μεξικανικά κονέ μου ήταν περιορισμένα. Ίσως μια άλλη φορά…

Γενικά η πολιτική είναι κάτι το ιδιαίτερο στο Μεξικό, των 126 εκατομμυρίων σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2020. Είναι παρούσα στην καθημερινότητα και με πολλές μορφές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διάβασα ο σημερινός πρόεδρος του Μεξικό ήταν πολιτικός φίλος του Ντόναλντ Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι επί εποχής του πρώην Αμερικανού προέδρου οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να κατασκευάζουν ένα τεράστιο τείχος στα σύνορα των δύο χωρών. Μάλιστα ο Ομπραδόρ έκανε πολλές ημέρες μέχρι να αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

kalo-1.jpg

Καθημερινό sold out για να επισκεφθεί κανείς το σπίτι της Frida Kahlo στο Mexico City

Πολιτική και πολιτισμός, φυσικά. Στην πρωτεύουσα της χώρας, το Mexico City των 40 εκατομμυρίων, ο πολιτισμός ξεχειλίζει σε κάθε γωνία της πόλης. Στο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας, στο Πανεπιστημιακό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο σπίτι της Frida Kahlo, στο Μουσείο Soumaya που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Κάρλος Σλιμ ή στις πυραμίδες του Τεοτιουακάν - παντού αντιλαμβάνεται κανείς ότι εδώ υπήρχε μια σπουδαία και τεράστια ιστορία και προϊστορία. Διόλου τυχαίο ότι το Μεξικό κατατάσσεται στην 8η θέση στον κόσμο σε ότι αφορά στον αριθμό των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

moysio-anthropologhias-1.jpg

Ο χάρτης του Μεξικού στο Μουσείο Ανθρωπολογίας

Στο Τεοτιουακάν, με τις τεράστιες πυραμίδες που άνοιξε ύστερα από τρία χρόνια σφραγίσματος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το λαϊκό παζάρι είναι συνεχές. Με το που κατεβαίνει κανείς από το λεωφορείο που σε φέρνει στον αρχαιολογικό χώρο οι Μεξικάνοι συναντά τους πλανόδιους πωλητές. Που είτε σου συστήσουν κάποιο εστιατόριο ή κάποιον τουριστικό οδηγό είτε θέλουν να σε οδηγήσουν σε κάποιο υπαίθριο μαγαζί. Φυσικά παντού είναι αραδιασμένα μικρά μικρά σταντάκια που πωλούν κάθε είδους παραδοσιακά προϊόντα. Από μαντήλια και χαλάκια μέχρι ημιπολύτιμους λίθους και μικροκοσμήματα. Εκεί συναντήσαμε και τη μοναδική ελληνική παρουσία που είδαμε στο Μεξικό. Με μια παρέα Ελλήνων που ταξίδευαν οργανωμένα στο Μεξικό. Και οι οποίοι έκαναν χαρούμενους πολλούς από τους Μεξικανούς μικροπωλητές, καθώς αποδείχτηκαν οι καλύτεροι πελάτες τους.

oikonomoy-1.jpg

Στους δρόμους του Mexico City η ζωή έχει τη δική της οργάνωση και παρά το καυσαέριο και την τρελή κίνηση όλα με κάποιο τρόπο κινούνται. Το μετρό (5 πέσος η διαδρομή, δηλαδή 0,25 σεντ) τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και τα «μετρολεωφορεία» (περνούν κάθε 2 λεπτά και κοστίζουν 6 πέσος η διαδρομή, δηλαδή 0,3 σεντ), τα περίπου 5 εκατομμύρια ΙΧ (23 πέσος το λίτρο η αμόλυβδη, δηλαδή 1 ευρώ και κάτι). Oλα παρά το τεράστιο μέγεθος αυτής της πόλης με κάποιον τρόπο κινούνται. Παρά τις κόρνες, τα ανορθόδοξα πολλές φορές περάσματα των πεζών στις διαβάσεις, τους δεκάδες μικροπωλητές στα φανάρια, αλλά και παντού, η πόλη προχωρά και κινείται.

ghyros-1.jpg

Mικροπωλητές σε όλους τους δρόμους. Προσφέρεται μεταξύ των άλλων κάθε είδους φρούτων και γύρος

Ίσως και γιατί δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στάθμευσης, καθώς όλες οι γειτονιές διαθέτουν δεκάδες ιδιωτικά και δημόσια πάρκινγκ. Σε όλο το Mexico City δε βλέπει κανείς σπίτι (παλιό ή καινούργιο) χωρίς θέσεις στάθμευσης ή πυλωτή. Έτσι στα στενάκια του Μexico City, στην Contesa, το Juarez και την Roma Norde -στενάκια για τους Μεξικανούς, γιατί για εμάς μοιάζουν με τη δική μας Τσιμισκή ή την Εγνατία- περπατά κανείς σε ευρύχωρα πεζοδρόμια, χωρίς τη βαβούρα του ΙΧ και κυρίως το παράνομο παρκάρισμα. Και όπου παρκάρει κάποιος παράνομα η αστυνομία δε θα αργήσει να εμφανιστεί για να κόψει την κλήση. Με ποδήλατο και συνήθως με διπλή παρουσία: ένας αστυνομικός και ένας δημοτικός αστυνομικός.

astinomia-1.jpg

Η μεξικάνικη αστυνομία είναι παντού. Από τους αρχαιολογικούς χώρους μέχρι τις παραλίες

Μεξικάνικη πρωτοτυπία; Το πράσινο που συναντά κανείς παντού. Είτε στα μεγάλα πάρκα είτε στους στενούς δρόμους του Mexico City με τα τροπικά δένδρα που βλέπει κανείς παντού.

Μεξικάνικη πρωτοτυπία και το αίθριο όλων των μαγαζιών εστίασης που όμως δεν καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο, αλλά τον δρόμο, καθώς τα τραπεζάκια στήνονται στον χώρο που παρκάρουν τα ΙΧ. Επί του δρόμου…

Άλλη μια μεξικάνικη πρωτοτυπία; Οι συχνές κακοτεχνίες στο πεζοδρόμιο. Βλέπετε τα μεγάλα δένδρα -που είναι σχεδόν παντού- έχουν και ρίζες. Και αυτές μεγαλώνουν. Και συχνά καταστρέφουν τις πλάκες του πεζοδρομίου. Γι’ αυτό και παρά τα ευρύχωρα πεζοδρόμια το περπάτημα χρειάζεται προσοχή.

Γενικά η μεξικάνικη αστυνομία είναι παντού. Στους δρόμους, στις μεγάλες πλατείες ακόμη και στις τουριστικές παραλίες, όπου είδαμε αστυνομικούς επάνω σε γουρούνες να κυκλοφορούν και να ελέγχουν. Ακόμη και ο στρατός είναι συχνά παρών στο Mexico City, με τους στρατιώτες με τα οπλοπολυβόλα να είναι σκαρφαλωμένοι στην καρότσα και να επιτηρούν την κατάσταση. Με βλέμματα αρκετά βλοσυρά.

poria-1.jpg

Πάνω από 1 εκατομμύρια γυναίκες συμμετείχαν στη διαδήλωση της 8ης Μαρτίου στην Πόλη του Μεξικού. Ηταν η μεγαλύτερη πορεία που έγινε ποτέ

Ζήτημα δημόσιας ασφαλείας υπάρχει και το καταλαβαίνει κανείς και από τις πανταχού παρούσες σιδεριές και τα ηλεκτροφόρα σύρματα που προστατεύουν όλες τις κατοικίες. Το αντιληφθήκαμε και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου τα μπροστά βαγόνια είναι αποκλειστικά για γυναίκες. Έτσι ώστε να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Το καταλάβαμε και την ημέρα της γυναίκας, όταν είδαμε μπροστά μας την τεράστια πολύχρωμη διαδήλωση του 1 εκατομμυρίου γυναικών που περπάτησαν ειρηνικά, διαμαρτυρόμενες για τη βία κατά των γυναικών και τις χιλιάδες εξαφανίσεις και τις αγνοούμενες γυναίκες. Μια τεράστια πορεία χωρίς κομματικά πανό και με την αστυνομία να αποτελείται εκείνη την ημέρα σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες. Όπως μάς έλεγαν πολλές διαδηλώτριες με τις οποίες συνομιλήσαμε οι εξαφανίσεις γυναικών είναι καθημερινές και δεκάδες στο Μεξικό, ενώ -όπως ισχυρίστηκαν- η κυβέρνηση αν και γνωρίζει τα κυκλώματα δεν κάνει τίποτα για να τις ξαναβρεί. Δεκάδες και οι φωτογραφίες των εξαφανισμένων γυναικών που συναντά κανείς στις αφίσες που είναι κολλημένες σχεδόν παντού στην πόλη του Μεξικό.

Εδώ γνωρίσαμε και είδαμε ανθρώπους ανοικτούς, εξυπηρετικούς, απίθανα φιλόζωους (πόσα σκυλιά…), ελάχιστα φορτικούς, με πολλά τατουτάζ επάνω τους και σχετικά πειθαρχημένους (αυτό έδειξαν οι ουρές των Μεξικανών που περίμεναν υπομονετικά στη στάση για το επόμενο λεωφορείο), που δίνουν την καθημερινή δύσκολη μάχη για την επιβίωση. Πουλώντας στους δρόμους ότι μπορεί κανείς να φανταστεί: από tacos, νερά, παγωτά, φρούτα, γύρο και μαστίχες μέχρι υπηρεσίες γυαλίσματος παπουτσιών. Λουστραδόροι, δηλαδή.

kithares-1.jpg

Πλανόδιοι μουσικοί: τους συναντά κανείς κοντά σε κάθε μαγαζί εστίασης

Μια χώρα με έντονη την παρουσία της μουσικής. Από σύγχρονη μεξικάνικη ραπ και Madonna, Joy Division, Εelectronic και Smiths μέχρι τους παραδοσιακούς μουσικούς που κυκλοφορούν σχεδόν σε όλες τις γειτονιές της Πόλης του Μεξικό και δίνουν τον τόνο με τις κιθάρες του. Μια χώρα όπου οι τεκίλες και οι μαργαρίτες προσφέρονται παντού. Και σε πολλές παραλλαγές…

Μεξικό σημαίνει βέβαια και παζάρι με τις δεκάδες λαϊκές αγορές, όμοιες με τις οποίες δεν έχουμε πουθενά στην Ευρώπη. Όπου βρίσκει κανείς σχεδόν τα πάντα. Από βινύλια και κάθε είδους νεκροκεφαλές (το σήμα κατατεθέν του Μεξικό) μέχρι είδη κεραμικής, t-shirts και διάφορα θρησκευτικά είδη. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι οι Μεξικάνοι είναι ένας ιδιαίτερα θρησκευόμενος λαός…

frouta-1.jpg

Στις πολύχρωμες λαϊκές αγορές της Πόλης του Μεξικού βρίσκει κανείς τα πάντα


Μια πόλη και μια χώρα με πολλές αντιθέσεις και ανισότητες. Με πλούτο που φαίνεται στους υπερσύγχρονους ουρανοξύστες που ξεφυτρώνουν παντού και στα γεμάτα εστιατόρια της Contesa και της Polanco, αλλά και φτώχεια που είδαμε στις τεράστιες σχεδόν παραγκουπόλεις στο δρόμο για το Τεοτιουακάν, ταξιδεύοντας με το ΚΤΕΛ.

oyranoksystes-1.jpg

Μexico City: μια πόλη με πολλές ανισότητες. Από τους τεράστιους ουρανοξύστες στις παραγκουπόλεις των προαστίων

paraghkoypoleis-1.jpg


Και με την ευκαιρία: το μεξικανικό ΚΤΕΛ στο Μεξικό (ιδιωτικό, παρακαλώ) έκανε δρομολόγιο μέχρι το αεροδρόμιο της Κανκούν, για να μαζέψει όσο γίνεται περισσότερη πελατεία, αλλά και να βοηθήσει τους τουρίστες στις μετακινήσεις τους. Με τέτοιες πρωτοβουλίες έπιασε το Μεξικό τα 40 εκατομμύρια τουρίστες την περσινή χρονιά. Μια καλή ιδέα και για το δικό μας ΚΤΕΛ …

Μεξικό 2023, μια ωραία εμπειρία, μακριά από τον ζόφο αυτής της εποχής στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία