ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέσα Οκτώβρη!

 20/10/2022 21:00

Με τον COVID να μην λέει να τελειώνει και με το κρύο να μας απειλεί φτάνουμε στην μέση του Οκτωβρίου. Φυσικά η αναζήτηση συναινέσεων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κάτι που φαίνεται δύσκολο. Ας δούμε την πορεία μέχρι το 2024 που έχουμε Ευρωεκλογές και που θα κάτσει η μπίλια…

Σε μας ξεκίνησαν τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια με την συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών να είναι αυξημένη μετά από δύο δύσκολα χρόνια. Θα κάνουμε την αποτίμηση των δύο αυτών ετών στο μέλλον αλλά να σας πω ότι σε μία μεγάλη έρευνα που κάναμε σε 2.500 φοιτητές και 500 μαθητές στη Θεσσαλονίκη διαπιστώνουμε ότι σχεδόν οι μισοί μαθητές και το ένα τρίτο των φοιτητών δηλώνουν ότι ενώ ήταν συνδεδεμένοι δεν παρακολουθούσαν το μάθημα την εποχή της από απόσταση εκπαίδευσης και το συνδέουν οι μεν φοιτητές με βελτίωση(!) των βαθμών τους, ενώ οι μαθητές ήταν μισοί-μισοί (βελτίωση-σταθεροποίηση). Τι γνωστικό κενό μας άφησε η πανδημία θα το δούμε αυτή την χρονιά. Χαιρόμαστε τώρα που όλοι γυρίσαν στις αίθουσες!

Αλλά αυτόν το μήνα προχωράει η εκλογή συμβουλίων διοίκησης 10 πανεπιστημίων! Μπορεί για τον μέσο πολίτη να είναι κάτι που δεν τον πολύ-αφορά αλλά για τα πανεπιστήμια και κατ’ επέκταση για το σύνολο είναι σημαντικό να προκύπτει στρατηγική και προγραμματισμός χωρίς προσωπικά κίνητρα από θεσμικές λειτουργίες. Θα γίνει έτσι; Πολύ αμφιβάλω αλλά εύχομαι να διαψευστώ.

Η εκλογή θα γίνει με το πιο αναλογικό και δίκαιο σύστημα. Την λεγόμενη «ταξινομική ψήφο» που θα πρέπει να σκεφτούμε και για άλλες εκλογές (π.χ. για την εκλογή δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων) που το κανονικό της όνομα είναι «απλή μεταφερόμενη ψήφος». Με άλλα λόγια: έχεις μία ψήφο και δηλώνεις κατά σειρά σε ποιον θέλεις να καταμετρηθεί. Σκεφτείτε αν στους 19 υποψήφιους δημάρχους στο δήμο Θεσσαλονίκης αντί να επιλέγαμε έναν και μετά στην δεύτερη Κυριακή μεταξύ δύο δηλώναμε ποιον θέλουμε πρώτο, μετά αν αυτός είχε αποκλειστεί σε ποιόν να πάει η ψήφος μας κ.ο.κ. Δεν θα ήταν καλύτερα; Η ψήφος μας δεν θα πήγαινε χαμένη! Ο δήμαρχος που θα είχε εκλεγεί θα είχε την αποδοχή της πλειοψηφίας!

Αν αντί να ψηφίζουμε ψηφοδέλτιο για συμβούλους ψηφίζαμε έναν και δηλώναμε μετά σε ποιον κατά σειρά θέλουμε να πάει -ανεξάρτητα από σε ποια παράταξη είναι, δεν θα είχαν όσοι εκλέγονταν τελικά την αποδοχή των πολιτών; Τώρα δυστυχώς έχουν εκλεγεί σύμβουλοι ακόμη και με κάτω από 1% σταυρών… Έτσι αν θέλαμε να ψηφίσουμε παράταξη θα βάζαμε κατά σειρά τους υποψήφιους της παράταξης, αν θέλαμε όμως να επιλέξουμε πρόσωπα θα ψηφίζαμε διαφορετικά!

Ας αφήσουμε τέλος την Οκτωβριανή επανάσταση στην ησυχία της! Ελπίζουμε να περάσει ήσυχα ο Οκτώβρης χωρίς μεγάλες απώλειες…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.10.2022

Δημοφιλείς Απόψεις