ΑΠΟΨΕΙΣ

Μέλη και Φίλοι

 07/12/2021 20:00

Χωρίς αμφιβολία το πολιτικό γεγονός της ημέρας είναι η εκλογή του επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ (που το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγαλύτερη αν όχι η μόνη… συνιστώσα). Όχι μόνο της ημέρας αλλά του 15νθημέρου γιατί όπως φαίνεται θα απαιτηθεί επαναληπτική εκλογή την επόμενη Κυριακή 12/12. Λογικά από τους έξι υποψήφιους κανείς δεν θα πάρει 50%+1 ψήφο και έτσι θα γίνει επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων -που επίσης όπως φαίνεται θα είναι δύο από τους τρεις επικρατέστερους.

Το μακρινό 2004 (8 Φεβρουαρίου) το ΠΑΣΟΚ οργάνωσε εκλογή του επικεφαλής του με έναν μόνο υποψήφιο που επέλεξαν 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι. Μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν στην διαδικασία εκείνη προτείνοντας στο εκλογικό σώμα τον υποψήφιο πρωθυπουργό. Με έναν μόνο υποψήφιο η εκλογή εκείνη ήταν σημαντική για τον αριθμό των πολιτών που συμμετείχαν. 7 Μαρτίου του 2004 έγιναν βουλευτικές εκλογές και το ΠΑΣΟΚ πήρε 3 εκατομμύρια ψήφους αλλά η ΝΔ 3,5 εκατομμύρια και κέρδισε.

Η επόμενη εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ έγινε μετά τις εκλογές του 2007. 16 Σεπτεμβρίου έγιναν εκλογές, το ΠΑΣΟΚ πήρε 2,7 εκατομμύρια ψήφους. Η εκλογή του αρχηγού έγινε στις 11 Νοεμβρίου μεταξύ 3 υποψηφίων και συμμετείχαν σχεδόν 800 χιλιάδες.

Τον Ιούλιο του 2017 ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία για την ίδρυση του ΚΙΝΑΛ. Τον Νοέμβριο έγιναν μεταξύ 9 υποψηφίων που αρκετοί από αυτούς εκπροσωπούσαν δυνητικές συνιστώσες του ΚΙΝΑΛ -συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το ΚΙΝΑΛ ιδρύθηκε το 2018. Ψήφισαν 220 χιλιάδες. Εκλογές είχαν γίνει το 2015 και η ΔΗ.ΣΥ είχε πάρει 340 χιλιάδες ψήφους. Έγιναν ξανά εκλογές το 2019 και το ΚΙΝΑΛ πήρε 460 χιλιάδες ψήφους.

Σήμερα ένα από τα ερωτήματα που αντιμετωπίζει όποιος πάει να ψηφίσει στην διαδικασία είναι αν όπως η ΔΗ.ΣΥ έγινε ΚΙΝΑΛ το 2018 το ΚΙΝΑΛ γίνει ξανά ΠΑΣΟΚ το 2021. Θα απαντήσουν και σε αυτό με την επιλογή τους όσοι και όσες ψηφίσουν.

Το ερώτημα -πάντα, σε εκλογή επικεφαλής ενός κομματικού σχηματισμού είναι ποιοι δυνητικά επιτρέπεται να ψηφίσουν. Η παράδοση των ΗΠΑ -από όπου προέρχεται η ιδέα επιλογής του επικεφαλής με ευρείες εκλογές λέει ότι μπορεί να ψηφίσουν για την επιλογή πολίτες που χαρακτηρίζονται μέλη και φίλοι. Να σημειώσουμε ότι στις ΗΠΑ με την εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο δηλώνεις σε ποιο κόμμα είσαι κοντά ή ότι δεν είσαι κοντά σε κάποιο κόμμα. Σε μας στον εκλογικό κατάλογο είναι αυτόματα γραμμένοι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Στις ΗΠΑ κατά περίπτωση (ανά πολιτεία και κόμμα) μπορεί να ψηφίσουν είτε μόνο όσοι έχουν δηλώσει ότι είναι κοντά στο κόμμα, είτε όσοι δεν είναι κοντά σε κάποιο άλλο είτε όλοι. Άλλα ήθη (πολιτικά) άλλες συνήθειες.

Η δήλωση εγγύτητας στο ΚΙΝΑΛ προκύπτει από την συμμετοχή στην εκλογή του επικεφαλής του. Προφανώς είναι προσβλητικό για τον όποιο πολίτη που θα δηλώσει την συμμετοχή του να αμφισβητεί οποιοσδήποτε την ειλικρίνειά του.

Θα έλεγα ότι όσοι και όσες αισθάνονται εγγύτερα στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ή ενδιαφέρονται γενικά για τον φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα να πάνε σήμερα να ψηφίσουν. Αν ακούσουμε τις δημοσκοπήσεις από τα 8 περίπου εκατομμύρια εκλογέων κοντά στις 800 χιλιάδες με 1 εκατομμύριο δηλώνει κοντά στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Να θυμούνται όλοι και όλες ότι πρέπει να ψηφίσουν σήμερα για να δικαιούνται να ψηφίσουν και στις 12/12 (αν χρειαστεί).

Θα δούμε την άλλη Κυριακή την ερμηνεία του σημερινού αποτελέσματος. Το καλό -για την διαδικασία- είναι ότι κίνησε το ενδιαφέρον των πολιτών με την συμμετοχή τους στην εκλογική κίνηση των υποψηφίων. Καλή επιτυχία στο εγχείρημα και στην συνέχεια του.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 5 Δεκεμβρίου 2021

Δημοφιλείς Απόψεις