ΑΠΟΨΕΙΣ

Με τη σούβλα παρά πόδα...

 22/04/2020 10:00

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα από τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για την αποτροπή μιας εξόδου από τα αστικά κέντρα στην επαρχία, ακούγονται βαριά. Έλεγχοι στα διόδια και σε δρόμους χωρίς διόδια, πρόστιμα 300 ευρώ κατά κεφαλή, αφαίρεση πινακίδων και πολλά άλλα. Περίπου μονάχα η κατάσχεση του κρυμμένου οβελία δεν προβλέφθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μπορεί κάποιοι να αμφισβητούν την χρησιμότητα, όχι μόνο τόσο αυστηρών κυρώσεων, αλλά και των απαγορεύσεων που έχουν επιβληθεί. Όμως στην κατάσταση που βρισκόμαστε, δεν μπορούν να αποφασίζουν πολλοί. Κι αυτοί που αποφασίζουν λένε ότι η πασχαλινή έξοδος στην επαρχία είναι επικίνδυνη. Πιθανόν να έχουν δίκαιο, πιθανόν όχι, δυστυχώς δεν έχουμε την ευκαιρία να το διορθώσουμε κι αν πάει λάθος.

Θα ήταν βολικό να μπορέσουμε να βιώσουμε ένα Πάσχα με μεγάλη έξοδο, να πάμε στα χωριά, να γιορτάσουμε όπως πάντα, σε μεγάλες παρέες συγγενών και φίλων και αν δεν πάνε καλά τα πράγματα και αποκτήσουμε νέα κρούσματα, να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να ξαναζήσουμε το Πάσχα όπως προτείνει ο Τσιόδρας.

Επειδή αυτό μάλλον δεν μπορεί να γίνει και μεγάλες παρέες σε χωριά που να πίνουν και να τρώνε γύρω από μία σούβλα δε φαίνονται καν πιθανές, ας το ζήσουμε από την αρχή, όπως το προτείνουν αυτοί που ξέρουν.

Δηλαδή στο σπίτι.

Ο ανταρτοπόλεμος για τη γιορτή της μίας μέρας μπορεί να περιμένει. Τα πλήγματα που θα επιφέρει στον εχθρό δε δείχνουν να μπορούν να είναι επαρκή.

Μέχρι τότε ας μείνουμε με τη σούβλα παρά πόδα. Όπως εκείνο τον δύσκολο Αύγουστο του 1949 είχε διαβεβαιώσει ο Νίκος Ζαχαριάδης ότι θα κάνουν οι αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού.

Να μείνουν με το όπλο παρά πόδα.

Βέβαια αυτή η διαβεβαίωση κόστισε πολλά στρατοδικεία και εκτελέσεις, αλλά εκείνοι έμειναν με το όπλο παρά πόδα για χρόνια πολλά.

Εμείς άλλωστε ευελπιστούμε ότι δε θα μείνουμε χρόνια πολλά με τη σούβλα παρά πόδα. Και αντίθετα με εκείνους δε θα έχουμε κυρώσεις όσο κρατάμε τη σούβλα στη σωστή θέση.

Άλλωστε όλο και κάποιος δήμαρχος θα οργανώσει ψήσιμο αρνιού καλοκαιριάτικα για τουριστικούς λόγους και θα επανέλθουμε στα συνηθισμένα μας...

Και του χρόνου!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18-19 Απριλίου 2020