ΑΠΟΨΕΙΣ

Μα η δικαιοσύνη απ’ έξω...

 25/02/2020 15:00

Η υπόθεση της Novartis είναι μία σκοτεινή υπόθεση. Όχι γιατί είναι δύσκολη η έρευνά της. Αλλά γιατί στην υπόθεση αυτή, καταγράφηκε η πλήρης διαπλοκή της πολιτικής με τη δικαστική εξουσία.

Σε όλες τις φάσεις της βρέθηκαν δικαστικοί που συγκρούστηκαν με την πολιτική εξουσία. Όπως συνηθίζουμε να θαυμάζουμε από την εποχή του Τερτσέτη και του Πολυζωΐδη ή της δικαστικής διερεύνησης της δολοφονίας Λαμπράκη.

Ας περισσέψει ο θαυμασμός. Δυστυχώς η σύγκρουση των δικαστικών με τους πολιτικούς, δεν είναι πάντοτε προς θαυμασμό. Διότι ενίοτε η σύγκρουση αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά, με τους δικαστικούς να συγκρούονται υπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες.

Το γιατί και το πώς είναι δευτερεύοντα.

Το πρωτεύον είναι ότι στα μάτια του πολίτη, η επιρροή της πολιτικής στη δικαιοσύνη εκλαμβάνεται ως μία εξαιρετικά απλή και εύκολη υπόθεση, την οποία επιχειρούν όλα τα κόμματα με χαρακτηριστική ευκολία.

Απ’ αυτήν την πλευρά, η υπόθεση Novartis είναι μία μεγάλη ευκαιρία.

Μία ευκαιρία να αλλάξουμε ως κοινωνία την εξάρτηση της δικαιοσύνης από την πολιτική. Όμως συγχρόνως είναι μία δύσκολη ευκαιρία, διότι δεν είμαστε βέβαιοι ότι τα δύο μέρη της διαπλοκής θέλουν να απελευθερωθούν το ένα από το άλλο.

Γιατί και η πολιτική θέλει να ελέγχει τη δικαιοσύνη δια παν ενδεχόμενο, αλλά και η δικαιοσύνη θέλει την προστασία της πολιτικής.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να μιλήσουν και οι δυο πλευρές. Γιατί και οι δύο πλευρές είναι χαμένες από τη σύνδεσή τους.

Και οι δύο κερδίζουν πρόσκαιρα αλλά χάνουν μακροπρόθεσμα. Και μαζί τους χάνει η κοινωνία, η οποία περιμένει υπομονετικά στους διαδρόμους των δικαστηρίων να βρει το δίκιο της, όποτε εκδικαστεί η υπόθεσή της.

Απλώς εκδικάζεται τότε που στο μεταξύ έχει ξεχάσει ποιο ήταν το ζητούμενο και γιατί είχε πάει στα δικαστήρια.

Ας μιλήσουν λοιπόν και ας πάρουν θέση. Και οι δύο εξουσίες. Πόσο νομίζουν άλλωστε ότι θα μπορούν να διατηρούν αυτή τη σχέση, όταν έχουν διαρρήξει κάθε δεσμό εμπιστοσύνης με τους υφιστάμενους τη σχέση.

'Η όπως είχε γράψει κάποτε ο Σαββόπουλος, «αυτοί μέσα στα δικαστήρια, μα η δικαιοσύνη απ’ έξω»...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Φεβρουαρίου 2020