ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυριάκο, Citius, Αltius, Fortius!

 24/12/2023 18:30

Το rotation είναι μία διαδικασία δύσκολη. Και στον αθλητισμό και την πολιτική. Στο ποδόσφαιρο μόνο οι μεγάλες ομάδες που έχουν γεμάτο ρόστερ μπορεί να ανταπεξέλθουν στις πολλές αλλαγές στις συνθέσεις τους. Έτσι αντέχουν τη συνεχή πίεση των αγώνων που πλέον είναι πολύ συχνοί.

Στην πολιτική ισχύει άραγε το ίδιο; Το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί σήμερα με πιο ασφαλή τρόπο, αν κάνουμε μία αξιολόγηση της δεύτερης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο με βάση τη λογική του rotation και έχει πια συμπληρώσει πέντε μήνες θητείας.

Ο λόγος για το κυβερνητικό rotation συζητήθηκε πολύ. Γιατί άλλαξαν για παράδειγμα πετυχημένοι υπουργοί, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης και έμεινε στη θέση της μόνο τη Λίνα Μενδώνη στον πολιτισμό. Οι απαντήσεις δόθηκαν ήδη. Στον πολιτισμό η ΝΔ έχει ένα προβληματάκι, καθώς δε διαθέτει πολλούς ανθρώπους που μπορεί να τον διαχειριστούν και η Μενδώνη αποδείχτηκε ότι μπορεί και στα δύσκολα θέματα, που είναι οι αρχαιολόγοι και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όσο για τον Πιερρακάκη κρίθηκε ότι η εντυπωσιακή εκκίνησή του στα ψηφιακά άφησε μια πολύ καλή παρακαταθήκη για τον διάδοχό του. Έτσι κλήθηκε να βάλει αλλού τη σφραγίδα του.

Κάτι που δεν άργησε να γίνει. Μέσα σε πέντε μήνες το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των πρώτων ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα -ένα θέμα που αποτέλεσε σημαία για τη ΝΔ- έχει βγει σε διαβούλευση και θα αποτελέσει σύντομα νόμο του κράτους.

Αυτό ήταν από τα μεταρρυθμιστικά βήματα των τελευταίων ημερών, που δείχνουν ότι η κυβέρνηση ξαναβρίσκει ρυθμό, βγαίνει για τα καλά από την καλοκαιρινή ραστώνη και βρίσκει το μεταρρυθμιστικό της οίστρο. Είχαν προηγηθεί τα νομοσχέδια για το νέο ποινικό κώδικα, το νέο τρόπο επιλογής διευθυντικών θέσεων στο δημόσιο, το μίνι ασφαλιστικό και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που ανακοινώθηκαν και ψηφίστηκαν πρόσφατα. Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση αρχίζει ξανά το τρέξιμο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για το 2024 η κυβέρνηση σχεδιάζει πολλά. Μεταξύ των άλλων 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και 2.000 δράσεις που αποτελούν τον οδικό χάρτη για τη διακυβέρνηση του επόμενου έτους.

Με δεδομένο ότι μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου μεσολαβεί ένα μεγάλο διάστημα χωρίς καμία εκλογική αναμέτρηση το πεδίο είναι ελεύθερο για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείξουν πόσο αποφασισμένοι είναι να προχωρήσουν στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Πολλές εσωτερικές τριβές δε φαίνεται να έχει. Το απέδειξε η απόλυτη στήριξη (πλην Σαμαρά) της τροπολογίας Καιρίδη. Ούτε ισχυρές αντιπολιτευτικές κινήσεις, καθώς οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τον εαυτό της ΝΔ εξαρτώνται όλα. Citius, Αltius, Fortius που έλεγαν και οι Λατίνοι…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.12.2023

Δημοφιλείς Απόψεις