ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυριακή των Βαΐων

 17/04/2022 21:00

Ο κορονοϊός δεν λέει να μας εγκαταλείψει. Φαίνεται να αποκλιμακώνεται παρά τις περί του αντιθέτου ελπίδες διαφόρων. Βλέπουμε μια αποκλιμάκωση συνδυασμένη ασφαλώς με τα εμβόλια και την ευρεία διάδοση. Από την Παρασκευή 15/4 υπάρχει και η τέταρτη δόση για τους 60 και πάνω. Και μόνο να δούμε ότι το 95% των θανάτων καταγράφεται στην ηλικία πάνω από 60 ετών αυτό πρέπει να είναι το απόλυτο επιχείρημα για τον αναμνηστικό εμβολιασμό της ηλικίας αυτής.

Με το ποσοστό των εμβολιασμένων με αναμνηστική δόση να πλησιάζει το 75% όσων έχουν εμβολιαστεί και με το 80% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί (85% των ενηλίκων) σίγουρα ότι το 60% όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι προέρχονται από το 15% και το 40% από το 85% και ότι το 90% των διασωληνωμένων να είναι άνω των 70 ετών ή/και να έχει υποκείμενα νοσήματα πρέπει να είναι το απόλυτο επιχείρημα για να μην διστάσει ο οποιοσδήποτε να εμβολιαστεί.

Θα κάνουμε και την 4η δόση και την 5η και όσες χρειαστεί για να προστατευτούμε. Αν μάλιστα αρχίσει η αποκλιμάκωση και των μέτρων και επανέρθουμε σιγά-σιγά σε ό,τι λέμε κανονικότητα.

Η εισβολή της Ρωσίας συνεχίζεται με λυπηρά και έντονα αποτελέσματα. Δεν χωράει καμία δικαιολογία για την εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος και την καταστροφή πόλεων και την δολοφονία αμάχων. Ας ελπίσουμε ότι το Πάσχα θα φέρει μια αποκλιμάκωση και θα επικρατήσει η λογική.

Βρισκόμαστε στο μέσο των γαλλικών εκλογών προχωρώντας προς τον 2ο γύρο. Ο Πρόεδρος Μακρόν κατάφερε να πάρει το 28% των ψήφων συρρικνώνοντας τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων που τοποθετούνται στον πόλο της συνεργασίας και της μη-απομόνωσης της Γαλλίας. Φαίνεται ότι ψήφισαν αρκετοί στον 1ο γύρο όπως θα ψήφιζαν στον 2ο φοβούμενοι μήπως κινδυνεύσει να βγει 3ος ο Πρόεδρος Μακρόν μετά από τους δύο απομονωτιστές.

Όπως φαινόταν από την αρχή -εύκολα ή δύσκολα ο Μακρόν θα κερδίσει την ΛεΠέν, που προσπάθησε να μην φαίνεται όσο απομονωτίστρια είναι, και η οποία με τον Ζεμούρ φτάνει το 30%. Ο Μακρόν φτάνει πάνω από το 40%. Μας μένει το ποσοστό του «αριστερού» απομονωτιστή. Η θέση «δεν ψηφίζω ΛεΠέν» παραπέμπει -χωρίς να λέγεται ευθέως, σε αποχή στον 2ο γύρο. Πόσο από το 22% θα απέχει και πόσο -και τι θα ψηφίσει, θα φανεί από τον 2ο γύρο και τις αναλύσεις που θα ακολουθήσουν. Είναι μάλλον απίθανο να πάρει η ΛεΠέν πάνω από το 50% των ψηφοφόρων του Μελανσόν και έτσι εύκολα ή δύσκολα ο Μακρόν θα νικήσει.

Σίγουρα η απόσταση από την ευθεία θέση δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η εποχή που ήταν βέβαιο στην Γαλλία ότι όλοι συνασπίζονται εναντίον του «Εθνικού Μετώπου» τελειώνει. Σε μία νέα εποχή στις τομές μεταξύ Βορρά-Νότου, Πόλεων-Υπαίθρου προστίθεται και η τομή της ηλικίας που κυρίως εκφράζεται με την άρνηση στις νεότερες γενιές του συνασπισμού εναντίον του «Εθνικού Μετώπου».

Καλή μας Μεγάλη Βδομάδα εν αναμονή της Ανάστασης!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.04.2022

Δημοφιλείς Απόψεις