ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Όλα έτοιμα για το τελευταίο «αντίο» το μεσημέρι - Όλο το τελετουργικό (βίντεο, φωτ.)

Ο γιος του Παύλος θα εκφωνήσει επικήδειο - Πώς θα καθίσουν οι προσκεκλημένοι - «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, 1.000 αστυνομικοί επί ποδός - Κλείνουν δρόμοι και ο εναέριος χώρος της πρωτεύουσας

 16/01/2023 07:00

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Όλα έτοιμα για το τελευταίο «αντίο» το μεσημέρι - Όλο το τελετουργικό (βίντεο, φωτ.)
INTIME NEWS, EUROKINISSI
Από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών σήμερα ξημερώματα, ξεκινά το τελετουργικό για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 έτων την περασμένη Τρίτη, ύστερα από σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί, η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό. 

Το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σκεπάζει μια ελληνική σημαία.

kideia-konstantinou1.jpg


Από τις 6:00 το πρωί, η σορός του εκλιπόντος εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής. Έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου έχει συγκεντρωθεί από νωρίς κόσμος για να πει το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά.

Εκατοντάδες πολίτες από όλη τη χώρα έχουν ταξιδέψει αυθημερόν στην πρωτεύουσα ώστε να αποχαιρετήσουν τον τελευταίο μονάρχη της χώρας -που ο ίδιος ο λαός κήρυξε έκπτωτο με το δημοψήφισμα του 1974- και να παρακολουθήσουν από κοντά την κηδεία του.

Για την περίσταση έχουν οργανωθεί ως και εκδρομές από πιο μακρινές περιοχές, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μετακινηθεί με τα αυτοκίνητά τους. Σημειώνεται πως η προσέγγιση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου όπου και θα βρίσκεται η σορός ως και τις 10:30πμ, γίνεται αποκλειστικά πεζή, μιας και είναι αποκλεισμένοι -για λόγους ασφαλείας- όλοι οι γύρω δρόμοι.

kideia-konstantinou-kosmos1.jpg
kideia-konstantinou-kosmos2.jpg
kideia-konstantinou-kosmos3.jpg
kideia-konstantinou-kosmos4.jpg

Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα βρίσκεται έως τις 10:30 το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Η οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους δωρεές σε ιδρύματα, αντί στεφάνων.

kideia-konstantinou2.jpg


Θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία στις 12:00 στη Μητρόπολη και μετά στις 13:00 η ταφή στο Τατόι, δίπλα στους γονείς του Παύλο και Φρειδερίκη, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος.

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου καθώς επίσης και όλων των Μητροπολιτών που μετέχουν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γιος του Παύλος θα εκφωνήσει επικήδειο. Το φέρετρο θα σηκώσουν, από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου ως τον ναό της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών, ο Παύλος με τον Νικόλαο και οι δυο μεγαλύτεροι γιοί του Παύλου.

prigkipas-pavlos.jpg

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Παύλος και ο Νικόλαος μαζί με τα εγγόνια από τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο και έκαναν τη τελική πρόβα για την κηδεία του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας.

Το μεσημέρι της Κυριακής στη Μητρόπολη βρέθηκαν οι γιοι του τέως βασιλιά, Νικόλαος και Φίλιππος προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κηδεία, ενώ επίσης, χθες, τελευταία ημέρα των προετοιμασιών και στο Τατόι, βρέθηκαν από νωρίς κυβερνητικά στελέχη για να επιβλέψουν την διαμόρφωση του χώρου, όπου πραγματοποιήθηκαν χωματουργικές εργασίες και δενδροφυτεύσεις.

Το πρωτόκολλο

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται 6 συν 6, αντίστοιχα, Συνοδικοί Μητροπολίτες.

Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού.

Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η οικογένεια.

Αριστερά της οικογένειας θα βρίσκονται:

  • Αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία
  • Πρώην βασιλείς
  • Διάδοχοι θρόνων

Ειδικότερα, στην πρώτη σειρά από τα δεξιά θα βρίσκεται η οικογένεια του εκλιπόντος, δηλαδή η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Άννα Μαρία, τα παιδιά του Αλεξία, Παύλος, Νικόλαος, Θεοδώρα και Φίλιππος.

Δίπλα στα ανίψια τους θα καθίσουν η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, και η πρώην πριγκίπισσα της Ελλάδας Ειρήνη, οι αδελφές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Πίσω από αυτούς θα σταθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, περίπου 30 άτομα εγγόνια και ξαδέλφια.

Αριστερά από την οικογένεια, θα βρίσκονται οι βασιλείς, δηλαδή ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος με τη σύζυγό του Λετίθια, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος με τη βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος με τη βασίλισσα Σίλβια και η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, αδελφή της συζύγου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο αρχιεπίσκοπος και 12 μητροπολίτες στην εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά

Όπως είναι γνωστό, την επομένη του θανάτου τέως βασιλιά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη βασιλική οικογένεια προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση τόσο τη δική του όσο και της Ελλαδικής Εκκλησίας για το θάνατο του Κωνσταντίνου και δέχθηκε πρόσκληση να παραστεί αυτός και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην Εξόδιο Ακολουθία. Σύμφωνα με το vimaothodoxias, έπειτα από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αποφασίστηκε στην Εξόδιο Ακολουθία να δώσουν το παρών οι εξής μητροπολίτες:

- Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος

- Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος

- Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος

- Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος

- Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας

- Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος

- Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος

- Μάνης κ. Χρυσόστομος -Φθιώτιδος κ. Συμεών

- Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος

- Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος

- Περιστερίου κ. Γρηγόριος.

Όσον αφορά το τελετουργικό, ο τέως βασιλιάς, θα κηδευτεί με τα ίδια λόγια που κηδεύεται κάθε άνθρωπος. Η μόνη διαφορά είναι την ώρα θα λένε το όνομά του θα λένε και δίπλα Βασιλέως ημών γενόμενον και αυτό για λόγους ιστορικής ακρίβειας.

«Σφραγίζεται» ο εναέριος χώρος με NOTAM για drones - «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην περιοχή της Αθήνας ενόψει της κηδείας και ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12:00.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας εκδόθηκε την Κυριακή ΝΟΤΑΜ που προβλέπει προσωρινούς περιορισμούς αύριο στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής και για συγκεκριμένες ώρες.

Οι περιορισμοί αφορούν σε τρεις περιοχές του εναέριου χώρου της Αττικής, ήτοι το κέντρο της Αθήνας, τις περιοχές της Τανάγρας, του Τατοΐου και της Δεκελείας, καθώς και ένα κομμάτι της βορειοανατολικής Αττικής.

1763f5d073c44c278e12607ded11f11c.jpg

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00' έως 14:00' θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

- Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της,

- Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,

- Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

- Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις παραπάνω οδούς, από χθες, Κυριακή 15 Ιανουαρίου, από τις 10:00 μ.μ. έως σήμερα, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 02:00 μ.μ.

Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 π.μ. έως τις 10:30 π.μ. της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

Drones, ελικόπτερα και 1.000 αστυνομικοί

Drones και ελικόπτερα θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ, ενώ 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός. Ιδιαίτερη προσοχή θα υπάρξει για την αυτοκινητοπομπή από το κέντρο της Αθήνας στο Τατόι.

Από χθες το βράδυ πάντως η Μητρόπολη θα βρίσκεται υπό την ισχύ των μέτρων ασφαλείας.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πόσοι από τους 187 προσκεκλημένους θα μεταβούν στο Τατόι για την ταφή, μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μετακίνησή τους θα γίνει με ειδικά μισθωμένα βαν και μέσω δρομολογίων που έχει προβλέψει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας έχει ο έλεγχος της πρόσβασης στο σημείο ταφής καθώς είναι ένας ανοικτός χώρος, με τους αστυνομικούς να σχεδιάζουν μια μεγάλη ακτίνα ασφαλείας γύρω από το συγκεκριμένο σημείο. Εν τω μεταξύ, μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων.

Μετά την ολοκλήρωση της νεκρώσιμης ακολουθίας, θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή για το Τατόι, με τους προσκεκλημένους να χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα ενώ θα χρησιμοποιηθούν και πολυτελή βαν.

Η αυτοκινητοπομπή μέσω της Μητροπόλεως -Συντάγματος -Βασιλίσσης Σοφίας- Μιχαλακοπούλου - Κατεχάκη - Αττικής οδού και τέλος από την έξοδο Βαρυμπόμπης θα καταλήξει στο Τατόι, ενώ έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές.

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής μοτοσικλετιστές και περιπολικά της αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης ενώ το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ελληνικής αστυνομίας.

Στο Τατόι το «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα πρώην βασιλικά κτήματα, στην είσοδο της «Λεύκας» καθώς επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρχουν κάμερες στο σημείο ταφής.

Επίσης, διευρυμένη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, αναφορικά με τα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας που θα ληφθούν λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και Αξιωματικοί από τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του γεγονότος καθώς και το διεθνές ενδιαφέρον και τον αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις ενώ οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων και μέσων που θα αναπτυχθούν, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του τελετουργικού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Επιπρόσθετα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και ζήτησε να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όλο το τελετουργικό πρόγραμμα

Στις 5:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας η σορός του τέως βασιλιά θα μεταφερθεί από το Ά Νεκροταφείο για να φτάσει μετά από 45 λεπτά στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου. Από τις 6:00 έως τις 10:30 θα βρίσκεται εκεί για όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής. Στις 12:00 ακριβώς προβλέπεται να αρχίσει η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και όλων των μελών της Ιεράς συνόδου. Οι 187 που έχουν κληθεί θα μπορέσουν να μπουν στην Μητρόπολη αυστηρά με την ονομαστική τους πρόσκληση. Στις 13:00 η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει η ταφή.

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά, ενώ και το βράδυ της Κυριακής, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου παρέθεσε δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων των βασιλικών οικογενειών του εξωτερικού.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Τατόι

Οι πυρετώδεις εργασίες στο Τατόι φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και όλα θα είναι έτοιμα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, μόλις έπεσε το φως της ημέρας, χθες Κυριακή, αποχώρησαν από τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι και τα τελευταία συνεργεία που πραγματοποιούσαν εργασίες στην περιοχή, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι όλα έτοιμα για τον ενταφιασμό του έκπτωτου μονάρχη.

tatoi-ergasies-gia-tafi-konstantinou1.jpg
tatoi-ergasies-gia-tafi-konstantinou2.jpg
tatoi-ergasies-gia-tafi-konstantinou3.jpg

Μάλιστα, το τελευταίο «ΟΚ» φαίνεται πως έδωσαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όπως και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι ήταν παρόντες στο Τατόι από τις 09:00 το πρωί της Κυριακής για να εποπτεύσουν τις προετοιμασίες.

mendoni-tatoi-ergasies-gia-tafi-konstaninou.jpg

Αξίζει να σημειωθεί πως όλη η περιοχή έχει κυριολεκτικά «μεταμορφωθεί» το τελευταίο 48ωρο καθώς από το περασμένο Σάββατο, όλη μέρα γίνονταν εργασίες στο λόφο του «Παλαιοκάστρου», όπου και βρίσκεται το ταφικό συγκρότημα της τέως βασιλικής οικογένειας.

tatoi-vasilikoi-tafoi.jpg
tatoi-ergasies-gia-tafi-konstantinou5.jpg

Όπως μετέδωσε το OPEN, ήδη έχουν δημιουργηθεί τα μονοπάτια από το παρεκκλήσι που θα τελεστεί το τρισάγιο μέχρι το σημείο, στο οποίο θα ενταφιαστεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

tatoi-ergasies-gia-tafi-konstantinou4.jpg
tatoi-ergasies-gia-tafi-konstantinou6.jpg

Μάλιστα, έχουν πραγματοποιηθεί χωματουργικές εργασίες, ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι τα συνεργεία, προκειμένου να «δώσουν» μία καλύτερη εικόνα του χώρου, έχουν φυτεύσει κυπαρίσσια και άλλα θαμνώδη φυτά γύρω από το σημείο της ταφής.

Αφίξεις υψηλών προσώπων στην Αθήνα

Στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται εδώ και μέρες τα μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά: η σύζυγός του Άννα Μαρία, οι τρεις γιοί του και οι σύζυγοί τους, τα εγγόνια και τα ανίψια του.

Στην Αθήνα έφτασαν σήμερα πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης τα οποία θα παρευρεθούν αύριο στην κηδεία του Κωνσταντίνου.

Ανάμεσά τους ήταν η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, μετά του συζύγού της, Αλέξανδρου Καρατζόρτζεβιτς, πρώην διαδόχου του θρόνου της Γιουγκοσλαβίας και η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας, Μαρία Βλαδιμήροβνα.

vasiliko-zeygos-yugoslavias-alexandros-karageorgevic-ekaterini.jpg
maria-vladimirovna-rosias.jpg

Στις 16:15 έφτασαν στη χώρα μας οι γαλαζοαίματοι της Δανίας και της Νορβηγίας. Πρόκειται για την Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β’, η οποία υπενθυμίζεται πως είναι αδελφή της Άννας Μαρίας, και την αδελφή της, Πριγκίπισσα Βενεδίκτη.

vasilissa-danias-margrete.jpg

Τη Νορβηγία εκπροσωπεί ο διάδοχος του θρόνου Χαακόν Μάγκνους, ο οποίος έχει βαπτιστεί από τη βασίλισσα Μαργαρίτα, αδελφή της Άννας Μαρίας.

haakon-prigkipas-norvigias-mete-marin-syzygos.jpg

Στις 19:20 έφτασε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» ο πρίγκιπας Ραντού της Ρουμανίας.

Το βράδυ έφτασε ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη σύζυγό του, Λετίθια (τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας είχαν φτάσει νωρίτερα), όπως επίσης και εστεμμένοι της Βουλγαρίας και του Λουξεμβούργου.

felipe-leticia-vasilias-ispanias.jpg

Παραμένει ανεπιβεβαίωτος ο ερχομός του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου και βαφτισιμιό του τέως βασιλέως. Ωστόσο σχεδόν σίγουρος θεωρείται ο ερχομός της πριγκίπισσας Άννας, κόρης της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.

Οι «γαλάζιοι» που θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία

Το Μαξίμου, όλο το προηγούμενο διάστημα «έκλεινε το μάτι» στους «γαλάζιους» υπουργούς και βουλευτές να παρευρεθούν ελεύθερα στην τελετή, αναβαθμίζοντας συνεχώς το τελετουργικό της κηδείας και ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, λόγω των… υψηλών προσκεκλημένων και υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Από τον Παναγιώτη Πικραμμένο και την Λίνα Μενδώνη που θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση, το «πράσινο φως» δόθηκε σε υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία, κι έτσι εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά θα βρεθούν στην Μητρόπολη ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Μάκης Βορίδης, Περικλής Μαντάς, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και πλήθος άλλων βουλευτών, όλοι αυτοί στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι, αν δεν ήταν στο Κουβέιτ, θα πήγαινε στην κηδεία, ενώ εκεί θα είναι η σύζυγος του Ευγενία Μανωλίδου. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σταθμίζει το να βρεθεί στη Μητρόπολη, ενώ τις ίδιες σκέψεις κάνει και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τατιάνα Μπλάτνικ και τον Νικόλαο.

Εκ του θεσμικού του ρόλου ως περιφερειάρχης Αθηνών, στη Μητρόπολη αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Πατούλης.

Το κατώφλι της Μητρόπολης θα περάσει και ο Παύλος Γερουλάνος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου καθώς ο πατέρας του, Μαρίνος ήταν στην υπηρεσία του Παλατιού από τα χρόνια του Βασιλιά Παύλου.


Από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών σήμερα ξημερώματα, ξεκινά το τελετουργικό για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 έτων την περασμένη Τρίτη, ύστερα από σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί, η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου δίπλα στον Μητροπολιτικό Ναό. 

Το φέρετρο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σκεπάζει μια ελληνική σημαία.

kideia-konstantinou1.jpg


Από τις 6:00 το πρωί, η σορός του εκλιπόντος εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής. Έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου έχει συγκεντρωθεί από νωρίς κόσμος για να πει το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά.

Εκατοντάδες πολίτες από όλη τη χώρα έχουν ταξιδέψει αυθημερόν στην πρωτεύουσα ώστε να αποχαιρετήσουν τον τελευταίο μονάρχη της χώρας -που ο ίδιος ο λαός κήρυξε έκπτωτο με το δημοψήφισμα του 1974- και να παρακολουθήσουν από κοντά την κηδεία του.

Για την περίσταση έχουν οργανωθεί ως και εκδρομές από πιο μακρινές περιοχές, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μετακινηθεί με τα αυτοκίνητά τους. Σημειώνεται πως η προσέγγιση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου όπου και θα βρίσκεται η σορός ως και τις 10:30πμ, γίνεται αποκλειστικά πεζή, μιας και είναι αποκλεισμένοι -για λόγους ασφαλείας- όλοι οι γύρω δρόμοι.

kideia-konstantinou-kosmos1.jpg
kideia-konstantinou-kosmos2.jpg
kideia-konstantinou-kosmos3.jpg
kideia-konstantinou-kosmos4.jpg

Η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα βρίσκεται έως τις 10:30 το πρωί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Η οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους δωρεές σε ιδρύματα, αντί στεφάνων.

kideia-konstantinou2.jpg


Θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία στις 12:00 στη Μητρόπολη και μετά στις 13:00 η ταφή στο Τατόι, δίπλα στους γονείς του Παύλο και Φρειδερίκη, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος.

Η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου καθώς επίσης και όλων των Μητροπολιτών που μετέχουν στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γιος του Παύλος θα εκφωνήσει επικήδειο. Το φέρετρο θα σηκώσουν, από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου ως τον ναό της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών, ο Παύλος με τον Νικόλαο και οι δυο μεγαλύτεροι γιοί του Παύλου.

prigkipas-pavlos.jpg

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Παύλος και ο Νικόλαος μαζί με τα εγγόνια από τον πρωτότοκο γιο του τέως βασιλιά βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο και έκαναν τη τελική πρόβα για την κηδεία του τελευταίου μονάρχη της Ελλάδας.

Το μεσημέρι της Κυριακής στη Μητρόπολη βρέθηκαν οι γιοι του τέως βασιλιά, Νικόλαος και Φίλιππος προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την κηδεία, ενώ επίσης, χθες, τελευταία ημέρα των προετοιμασιών και στο Τατόι, βρέθηκαν από νωρίς κυβερνητικά στελέχη για να επιβλέψουν την διαμόρφωση του χώρου, όπου πραγματοποιήθηκαν χωματουργικές εργασίες και δενδροφυτεύσεις.

Το πρωτόκολλο

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται 6 συν 6, αντίστοιχα, Συνοδικοί Μητροπολίτες.

Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού.

Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η οικογένεια.

Αριστερά της οικογένειας θα βρίσκονται:

  • Αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία
  • Πρώην βασιλείς
  • Διάδοχοι θρόνων

Ειδικότερα, στην πρώτη σειρά από τα δεξιά θα βρίσκεται η οικογένεια του εκλιπόντος, δηλαδή η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Άννα Μαρία, τα παιδιά του Αλεξία, Παύλος, Νικόλαος, Θεοδώρα και Φίλιππος.

Δίπλα στα ανίψια τους θα καθίσουν η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, και η πρώην πριγκίπισσα της Ελλάδας Ειρήνη, οι αδελφές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Πίσω από αυτούς θα σταθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, περίπου 30 άτομα εγγόνια και ξαδέλφια.

Αριστερά από την οικογένεια, θα βρίσκονται οι βασιλείς, δηλαδή ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος με τη σύζυγό του Λετίθια, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος με τη βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος με τη βασίλισσα Σίλβια και η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, αδελφή της συζύγου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο αρχιεπίσκοπος και 12 μητροπολίτες στην εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά

Όπως είναι γνωστό, την επομένη του θανάτου τέως βασιλιά, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη βασιλική οικογένεια προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράσταση τόσο τη δική του όσο και της Ελλαδικής Εκκλησίας για το θάνατο του Κωνσταντίνου και δέχθηκε πρόσκληση να παραστεί αυτός και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην Εξόδιο Ακολουθία. Σύμφωνα με το vimaothodoxias, έπειτα από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, αποφασίστηκε στην Εξόδιο Ακολουθία να δώσουν το παρών οι εξής μητροπολίτες:

- Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος

- Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος

- Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος

- Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος

- Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας

- Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος

- Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος

- Μάνης κ. Χρυσόστομος -Φθιώτιδος κ. Συμεών

- Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος

- Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος

- Περιστερίου κ. Γρηγόριος.

Όσον αφορά το τελετουργικό, ο τέως βασιλιάς, θα κηδευτεί με τα ίδια λόγια που κηδεύεται κάθε άνθρωπος. Η μόνη διαφορά είναι την ώρα θα λένε το όνομά του θα λένε και δίπλα Βασιλέως ημών γενόμενον και αυτό για λόγους ιστορικής ακρίβειας.

«Σφραγίζεται» ο εναέριος χώρος με NOTAM για drones - «Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στην περιοχή της Αθήνας ενόψει της κηδείας και ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12:00.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας εκδόθηκε την Κυριακή ΝΟΤΑΜ που προβλέπει προσωρινούς περιορισμούς αύριο στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής και για συγκεκριμένες ώρες.

Οι περιορισμοί αφορούν σε τρεις περιοχές του εναέριου χώρου της Αττικής, ήτοι το κέντρο της Αθήνας, τις περιοχές της Τανάγρας, του Τατοΐου και της Δεκελείας, καθώς και ένα κομμάτι της βορειοανατολικής Αττικής.

1763f5d073c44c278e12607ded11f11c.jpg

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00' έως 14:00' θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

- Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος της,

- Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,

- Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

- Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις παραπάνω οδούς, από χθες, Κυριακή 15 Ιανουαρίου, από τις 10:00 μ.μ. έως σήμερα, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 02:00 μ.μ.

Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 π.μ. έως τις 10:30 π.μ. της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

Drones, ελικόπτερα και 1.000 αστυνομικοί

Drones και ελικόπτερα θα δίνουν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ, ενώ 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός. Ιδιαίτερη προσοχή θα υπάρξει για την αυτοκινητοπομπή από το κέντρο της Αθήνας στο Τατόι.

Από χθες το βράδυ πάντως η Μητρόπολη θα βρίσκεται υπό την ισχύ των μέτρων ασφαλείας.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως πόσοι από τους 187 προσκεκλημένους θα μεταβούν στο Τατόι για την ταφή, μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η μετακίνησή τους θα γίνει με ειδικά μισθωμένα βαν και μέσω δρομολογίων που έχει προβλέψει η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας έχει ο έλεγχος της πρόσβασης στο σημείο ταφής καθώς είναι ένας ανοικτός χώρος, με τους αστυνομικούς να σχεδιάζουν μια μεγάλη ακτίνα ασφαλείας γύρω από το συγκεκριμένο σημείο. Εν τω μεταξύ, μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων.

Μετά την ολοκλήρωση της νεκρώσιμης ακολουθίας, θα ξεκινήσει η αυτοκινητοπομπή για το Τατόι, με τους προσκεκλημένους να χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα ενώ θα χρησιμοποιηθούν και πολυτελή βαν.

Η αυτοκινητοπομπή μέσω της Μητροπόλεως -Συντάγματος -Βασιλίσσης Σοφίας- Μιχαλακοπούλου - Κατεχάκη - Αττικής οδού και τέλος από την έξοδο Βαρυμπόμπης θα καταλήξει στο Τατόι, ενώ έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές.

Κατά τη διάρκεια της αυτοκινητοπομπής μοτοσικλετιστές και περιπολικά της αστυνομίας θα κάνουν συνεχώς έλεγχο της διέλευσης ενώ το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ακολουθεί την πομπή και θα δίνει εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ελληνικής αστυνομίας.

Στο Τατόι το «μπλόκο» της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα πρώην βασιλικά κτήματα, στην είσοδο της «Λεύκας» καθώς επιθυμία της οικογένειας είναι να μην υπάρχουν κάμερες στο σημείο ταφής.

Επίσης, διευρυμένη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, αναφορικά με τα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας που θα ληφθούν λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και Αξιωματικοί από τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του γεγονότος καθώς και το διεθνές ενδιαφέρον και τον αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις ενώ οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων και μέσων που θα αναπτυχθούν, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του τελετουργικού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Επιπρόσθετα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και ζήτησε να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όλο το τελετουργικό πρόγραμμα

Στις 5:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας η σορός του τέως βασιλιά θα μεταφερθεί από το Ά Νεκροταφείο για να φτάσει μετά από 45 λεπτά στο παρεκκλήσι του Αγ. Ελευθερίου. Από τις 6:00 έως τις 10:30 θα βρίσκεται εκεί για όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής. Στις 12:00 ακριβώς προβλέπεται να αρχίσει η εξόδιος ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και όλων των μελών της Ιεράς συνόδου. Οι 187 που έχουν κληθεί θα μπορέσουν να μπουν στην Μητρόπολη αυστηρά με την ονομαστική τους πρόσκληση. Στις 13:00 η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει η ταφή.

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά, ενώ και το βράδυ της Κυριακής, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου παρέθεσε δείπνο σε κεντρικό ξενοδοχείο προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων των βασιλικών οικογενειών του εξωτερικού.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Τατόι

Οι πυρετώδεις εργασίες στο Τατόι φαίνεται πως ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και όλα θα είναι έτοιμα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, μόλις έπεσε το φως της ημέρας, χθες Κυριακή, αποχώρησαν από τα βασιλικά κτήματα στο Τατόι και τα τελευταία συνεργεία που πραγματοποιούσαν εργασίες στην περιοχή, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι όλα έτοιμα για τον ενταφιασμό του έκπτωτου μονάρχη.

tatoi-ergasies-gia-tafi-konstantinou1.jpg
tatoi-ergasies-gia-tafi-konstantinou2.jpg
tatoi-ergasies-gia-tafi-konstantinou3.jpg

Μάλιστα, το τελευταίο «ΟΚ» φαίνεται πως έδωσαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όπως και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι ήταν παρόντες στο Τατόι από τις 09:00 το πρωί της Κυριακής για να εποπτεύσουν τις προετοιμασίες.

mendoni-tatoi-ergasies-gia-tafi-konstaninou.jpg

Αξίζει να σημειωθεί πως όλη η περιοχή έχει κυριολεκτικά «μεταμορφωθεί» το τελευταίο 48ωρο καθώς από το περασμένο Σάββατο, όλη μέρα γίνονταν εργασίες στο λόφο του «Παλαιοκάστρου», όπου και βρίσκεται το ταφικό συγκρότημα της τέως βασιλικής οικογένειας.

tatoi-vasilikoi-tafoi.jpg
tatoi-ergasies-gia-tafi-konstantinou5.jpg

Όπως μετέδωσε το OPEN, ήδη έχουν δημιουργηθεί τα μονοπάτια από το παρεκκλήσι που θα τελεστεί το τρισάγιο μέχρι το σημείο, στο οποίο θα ενταφιαστεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.

tatoi-ergasies-gia-tafi-konstantinou4.jpg
tatoi-ergasies-gia-tafi-konstantinou6.jpg

Μάλιστα, έχουν πραγματοποιηθεί χωματουργικές εργασίες, ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι τα συνεργεία, προκειμένου να «δώσουν» μία καλύτερη εικόνα του χώρου, έχουν φυτεύσει κυπαρίσσια και άλλα θαμνώδη φυτά γύρω από το σημείο της ταφής.

Αφίξεις υψηλών προσώπων στην Αθήνα

Στην ελληνική πρωτεύουσα βρίσκονται εδώ και μέρες τα μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά: η σύζυγός του Άννα Μαρία, οι τρεις γιοί του και οι σύζυγοί τους, τα εγγόνια και τα ανίψια του.

Στην Αθήνα έφτασαν σήμερα πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης τα οποία θα παρευρεθούν αύριο στην κηδεία του Κωνσταντίνου.

Ανάμεσά τους ήταν η πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, μετά του συζύγού της, Αλέξανδρου Καρατζόρτζεβιτς, πρώην διαδόχου του θρόνου της Γιουγκοσλαβίας και η Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας, Μαρία Βλαδιμήροβνα.

vasiliko-zeygos-yugoslavias-alexandros-karageorgevic-ekaterini.jpg
maria-vladimirovna-rosias.jpg

Στις 16:15 έφτασαν στη χώρα μας οι γαλαζοαίματοι της Δανίας και της Νορβηγίας. Πρόκειται για την Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β’, η οποία υπενθυμίζεται πως είναι αδελφή της Άννας Μαρίας, και την αδελφή της, Πριγκίπισσα Βενεδίκτη.

vasilissa-danias-margrete.jpg

Τη Νορβηγία εκπροσωπεί ο διάδοχος του θρόνου Χαακόν Μάγκνους, ο οποίος έχει βαπτιστεί από τη βασίλισσα Μαργαρίτα, αδελφή της Άννας Μαρίας.

haakon-prigkipas-norvigias-mete-marin-syzygos.jpg

Στις 19:20 έφτασε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» ο πρίγκιπας Ραντού της Ρουμανίας.

Το βράδυ έφτασε ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη σύζυγό του, Λετίθια (τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας είχαν φτάσει νωρίτερα), όπως επίσης και εστεμμένοι της Βουλγαρίας και του Λουξεμβούργου.

felipe-leticia-vasilias-ispanias.jpg

Παραμένει ανεπιβεβαίωτος ο ερχομός του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου και βαφτισιμιό του τέως βασιλέως. Ωστόσο σχεδόν σίγουρος θεωρείται ο ερχομός της πριγκίπισσας Άννας, κόρης της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.

Οι «γαλάζιοι» που θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία

Το Μαξίμου, όλο το προηγούμενο διάστημα «έκλεινε το μάτι» στους «γαλάζιους» υπουργούς και βουλευτές να παρευρεθούν ελεύθερα στην τελετή, αναβαθμίζοντας συνεχώς το τελετουργικό της κηδείας και ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, λόγω των… υψηλών προσκεκλημένων και υπό το βάρος των εσωκομματικών πιέσεων που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Από τον Παναγιώτη Πικραμμένο και την Λίνα Μενδώνη που θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση, το «πράσινο φως» δόθηκε σε υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία, κι έτσι εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά θα βρεθούν στην Μητρόπολη ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Μάκης Βορίδης, Περικλής Μαντάς, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και πλήθος άλλων βουλευτών, όλοι αυτοί στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι, αν δεν ήταν στο Κουβέιτ, θα πήγαινε στην κηδεία, ενώ εκεί θα είναι η σύζυγος του Ευγενία Μανωλίδου. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σταθμίζει το να βρεθεί στη Μητρόπολη, ενώ τις ίδιες σκέψεις κάνει και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τατιάνα Μπλάτνικ και τον Νικόλαο.

Εκ του θεσμικού του ρόλου ως περιφερειάρχης Αθηνών, στη Μητρόπολη αναμένεται να βρεθεί ο Γιώργος Πατούλης.

Το κατώφλι της Μητρόπολης θα περάσει και ο Παύλος Γερουλάνος από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου καθώς ο πατέρας του, Μαρίνος ήταν στην υπηρεσία του Παλατιού από τα χρόνια του Βασιλιά Παύλου.


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία