ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία - «Λύγισε» στον επικήδειο ο Παύλος (Live εικόνα)

Παρούσια της οικογένειας του εκλιπόντος και πλήθους καλεσμένων από όλο τον κόσμο - Χιλιάδες κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα νωρίτερα

 16/01/2023 08:07

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία - «Λύγισε» στον επικήδειο ο Παύλος (Live εικόνα)
EUROKINISSI, INTIME NEWS

Σε εξέλιξη είναι η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετέχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο γιος του τέως βασιλιά, πρίγκιπας Παύλος εκφώνησε επικήδειο λόγο στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. «Κωνσταντίνε, Μεγαλιότατε, βασιλιά πατέρα μου», ξεκίνησε ο πρίγκιπας Παύλος στον επικήδειό του. 

«Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάνω μέσα στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια που χάνει ό,τι πολύτιμο έχει κάποιος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του» ανέφερε ο Παύλος στον επικήδειό του. «Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έδωσες τιμή στην πατρίδα μας. ήταν μια μάχη του νου», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θέλησε να παραμείνει στη θέση του, χύνοντας αίμα.

«Η αποφασιστική επιρροή στην εκλογή της Αθήνας για τη διοργάνωση του 2004 ήταν από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μου. μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα σου. Όπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα», ανέφερε ο Παύλος.

 «Για εμάς και για κάθε Έλληνα η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα γι' αυτήν». «Καλό ταξίδι» είπε με δάκρυα στα μάτια.

anna-maria-pavlos-marie-chantal-kideia-konstantinou.jpg


Η σορός του εκλιπόντος μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη, συνοδεία των τριών γιων του ενώ λίγο αργότερα έφτασαν στο Ναό η κόρη του τέως βασιλιά, Αλεξία με το σύζυγο και τα παιδιά τους. Τελευταίες κατέφτασαν, εν μέσω επευφημιών, η σύζυγος του τέως βασιλιά, Άννα Μαρία, συνοδευόμενη από τη νύφη της Μαρί Σαντάλ.

mitropoli-kideia-konstantinou.jpg
kideia-konstantinou-gioi.jpg
anna-maria-marie-chantal.jpg
pavlos-anna-maria.jpg

Μπροστά από το φέρετρο είναι τοποθετημένα τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

gioi-konstantinou-kideia2.jpg
gioi-konstantinou-kideia3.jpg
kideia-konstantinou6-parasima-metallio.jpg

Το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα κι επιφωνήματα όταν έφτασαν στην οδό Μητροπόλεως για να εισέλθουν στον Ιερό Ναό οι Παύλος, Φίλιππος και Νικόλαος με τους γιούς του εκλιπόντος να ανταποδίδουν χαιρετώντας το πλήθος.

Ξεκίνησε η προσέλευση των προσκεκλημένων της οικογένειας με βάση το πρωτόκολλο. Όλοι μετακινούνται με βαν προς τη Μητρόπολη από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Πρώτη έφτασε η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία του. Ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος, οι τρεις γιοί του, ήταν οι πρώτη που έφτασαν στον ιερό ναό και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

gioi-konstantinou-kideia1.jpg

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία.

Ορισμένοι από το πλήθος πέριξ της Μητρόπολης τους αποδοκίμασαν.

pikrammenos-mendoni.jpg
mendoni-kideia-konstantinou.jpg

Στη Μητρόπολη και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του ενώ λίγο αργότερα έφτασε στο Ναό και η σύζυγος του υπουργού Ανάπτυξης, Ευγενία Μανωλίδου.

voridis-kideia-konstantinou.jpg

Ταυτοχρόνως προσέρχονται τα μέλη των βασιλικών οίκων και οι άλλοι προσκεκλημένοι.

Στον Ναό η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Ανάμεσά του και ο αυτοεξόριστος (στο Αμπού Ντάμπι) πρώην βασιλιάς, Χουάν Κάρλος και βασίλισσα Σοφία ήταν αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Τους υποδέχτηκε ο δευτερότοκος γιος του Κωνσταντίνου, ο Νικόλαος.

Στη Μητρόπολη έφτασαν επίσης ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ και η σύζυγός του Μαξίμα, τους οποίους υποδέχτηκε ο Παύλος, καθώς πρόκειται για εν ενεργεία μονάρχες.

vasilias-ollandias.jpg

Στη μητρόπολη βρίσκεται και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

Στο Ναό βρίσκονται και η πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βασιλιά Καρόλου ως εκπρόσωπος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, την οποία υποδέχθηκε ο πρωτότοκος Παύλος. Λίγο αργότερα κατέφθασε το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, Φελίππε και Λετίθια, τους οποίους επίσης υποδέχθηκε ο Παύλος. 

prigkipissa-anna-aderfi-karolou.jpg
felipe-leticia-vasilas-ispanias.jpg


prigkipas-alvertos-kideia-konstantinou.jpg
Στην τελετή παρεβρίσκονται και ο πρίγκιπας της Νορβηγίας Χάακον και η σύζυγός του Μέτε-Μάριτ Χόιμπι. 
prigkipas-norvigias.jpg
Το "παρών" στην εξόδιο ακολουθία δίνουν και ο Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη.
vasilias-velgiou-filippos-syzygos-matilda.jpg


Οι επίσημοι προσκεκλημένοι έφτασαν όλοι μαζί στη Μητρόπολη Αθηνών με βανάκι για να παραβρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Στην Ελλάδα έχουν έρθει από χθες (15.1.2023) μέλη από 11 βασιλικές οικογένειες διαφόρων χωρών, όπως της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Σερβίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, πολλοί εκ των οποίων είχαν συγγενική σχέση με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Συνολικά, οι επίσημοι προσκεκλημένοι για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ανέρχονται σε 187, οι οποίοι θα ακολουθήσουν και την αυτοκινητοπομπή μέχρι το Τατόι, με βανάκια αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα.

 Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της.

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στις 13:30 μετά το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος.

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά.

Χιλιάδες κόσμου από το πρωί

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, κηδεύεται σήμερα ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών την περασμένη Τρίτη, ύστερα από σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες.

Ήδη από νωρίς έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου έχει συγκεντρωθεί άνθρωποι όλων των ηλικιών για να πουν το «ύστατο χαίρε» στον τέως βασιλιά της Ελλάδας.

Η ουρά νωρίς το πρωί αμέσως αφότου η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έφθασε στο παρεκκλήσι υπολογιζόταν σε 400 άτομα. Όμως, αυτήν την ώρα, η Ελληνική Αστυνομία εκτιμά ότι ο κόσμος που έχει προσέλθει μέχρι αυτή την ώρα φτάνει τις 5.000.

kideia-konstantinou-kosmos7.jpg

kideia-konstantinou-kosmos12.jpg

Η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι. Κατ' εκτίμησιν, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται επί τόπου, δεν θα προλάβουν να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά (νωρίτερα ο κόσμος έφθανε πέρα από την Καπνικαρέα). Πρόβλεψη για παράταση στο λαϊκό προσκύνημα δεν υπάρχει, καθώς λίγο πριν τις 11 το πρωί θα αρχίσουν να φθάνουν οι βασιλείς, νυν και τέως.

kideia-konstantinou-kosmos13.jpg

Πολλοί από όσους έσπευσαν στο λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, κρατούσαν ελληνικές σημαίες οι οποίες είχαν επάνω τους το στέμμα, φωτογραφίες του εκλιπόντος από την εποχή της βασιλείας του και πορτρέτα του ίδιου με τη σύζυγό του, Άννα Μαρία.

kideia-konstantinou-kosmos8.jpg
kideia-konstantinou-kosmos4.jpg
kideia-konstantinou-kosmos11.jpg

Δε λείπουν βέβαια και οι γραφικές φιγούρες των βασιλικών που βρίσκονται εκεί.

Μία τέτοια φαίνεται στις φωτογραφίες. Ένας συμπαθής ηλικιωμένος, στην ουρά, φοράει τσαρούχια μαύρα, κρατά ένα μπαστούνι και μια καρό τσάντα στην οποία υπάρχει η ελληνική σημαία και μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Υπομονετικά ο συμπαθής κύριος περιμένει να πάει να προσκυνήσει τον τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας ο οποίος παίρνει σιγά – σιγά το δρόμο για την τελευταία του κατοικία.

kideia-konstantinou-kosmos3.jpg

Οι παρευρισκόμενοι σε κάποια στιγμή έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, και φώναξαν «ζήτω ο Βασιλιάς» και πέταξαν φεϊγβολάν που έγραφαν «αθάνατος».
kideia-konstantinou-kosmos10.jpg
kideia-konstantinou-kosmos5.jpg
kideia-konstantinou-kosmos9.jpg

Για την περίσταση έχουν οργανωθεί ως και εκδρομές από πιο μακρινές περιοχές, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μετακινηθεί με τα αυτοκίνητά τους. Σημειώνεται πως η προσέγγιση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου όπου και θα βρίσκεται η σορός ως και τις 10:30πμ, γίνεται αποκλειστικά πεζή, μιας και είναι αποκλεισμένοι -για λόγους ασφαλείας- όλοι οι γύρω δρόμοι.

kideia-konstantinou3.jpg
kideia-konstantinou4.jpg
kideia-konstantinou5.jpg

Μανιάτες με παραδοσιακές στολές και σημαίες με την κορόνα αλλά και το σύνθημα «νίκη ή θάνατος» έφτασαν στη Μητρόπολη. «Ζήτω ο βασιλιάς», «αθάνατος», «Ζητώ ο Παυλος ο Β'», «Ο βασιλεύς απέθανε, ζητώ ο βασιλεύς» και «Για εμάς συνεχίζουμε και έχουμε βασιλευομένη δημοκρατία» φώναζαν οι παρευρισκόμενοι.

maniates-kideia-konstantinou.jpg

Συγκεκριμένα, από τις πρώτες πρωινές ώρες από τις 6 το πρωί που έχει ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, είναι κλειστή η οδός Μητροπόλεως καθώς και κάποιες κάθετες οδοί οι οποίες θα κλείνουν εκ παραδρομής και θα γίνεται η δυνατότητα να περνούν οχήματα. Οι πεζοί θα μπορούν να διέρχονται κανονικά.

Οι πολιτικοί που έχουν προσέλθει

Στο παρεκκλήσι έφτασε νωρίτερα και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι θα πάει και στο λαϊκό προσκύνημα και στην κηδεία αφού ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος την είχε βαφτίσει.

anna-michel-asimakopoulou-kideia-konstantinou.jpg

Στο παρεκκλήσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο έφτασε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του Γεωργία. "Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς" φώναζε ο κόσμος.

samaras-kideia-konstantinou.jpg


Εκεί βρέθηκε και ο πρώην βουλευτής αρχικά εκλεγμένος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Δημήτρης Kαμμένος αλλά και ο πρώην βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος.

dimitris-kammenow-kideia-konstantinou.jpg
nikolopoulos-kideia-konstantinou.jpg


Eπίσης στον χώρο βρέθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Περικλής Μαντάς και ο Μίλτος Χρυσομάλλης, οι οποίοι είχαν χαλαρή συνομιλία με τον Αντώνη Σαμαρά. 

koumoutsakos-samaras-kideia-konstantinou.jpg
vartzopoulos-samaras-kideia-konstantinou.jpg
smaras-xrysomallis-mantas.jpg

Προσήλθε όμως και ο πρώην υπουργός ΥΜΑΘ και νυν Σύμβουλο του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργος Καλαντζής.

kalantzis-kideia-konstantinou.jpg

Στο παρεκκλήσι και ο πρόεδρος της Πατριωτικής Δύναμης Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

bogdanos-kideia-konstantinou.jpg


Ανοικτά από τα ξημερώματα τα μαγαζιά της περιοχής

Χαρακτηριστικό είναι πως τα καταστήματα, ιδιαίτερα τα καφέ και εκείνα της εστίασης, είτε δεν έκλεισαν καθόλου το βράδυ παραμένοντας ανοικτά από το βράδυ της Κυριακής, είτε άνοιξαν ακόμη και από τις 4 το πρωί, ώστε να υποδεχθούν τον κόσμο που βρίσκεται από νωρίς στο σημείο.

Σημειώνεται πως η οδός Μητροπόλεως και οι κάθετοι δρόμοι έχουν κλείσει για τα οχήματα και επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε πεζούς ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας όπου έχουν καταλύσει οι εκπρόσωποι των ξένων βασιλικών οίκων που θα παραστούν στην εξόδιο ακολουθία.




Σχετικά Άρθρα

Σε εξέλιξη είναι η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ενώ συμμετέχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Ο γιος του τέως βασιλιά, πρίγκιπας Παύλος εκφώνησε επικήδειο λόγο στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. «Κωνσταντίνε, Μεγαλιότατε, βασιλιά πατέρα μου», ξεκίνησε ο πρίγκιπας Παύλος στον επικήδειό του. 

«Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάνω μέσα στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια που χάνει ό,τι πολύτιμο έχει κάποιος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του» ανέφερε ο Παύλος στον επικήδειό του. «Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έδωσες τιμή στην πατρίδα μας. ήταν μια μάχη του νου», είπε, προσθέτοντας ότι δεν θέλησε να παραμείνει στη θέση του, χύνοντας αίμα.

«Η αποφασιστική επιρροή στην εκλογή της Αθήνας για τη διοργάνωση του 2004 ήταν από τις σημαντικότερες επιτυχίες σου. Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μου. μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα σου. Όπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα», ανέφερε ο Παύλος.

 «Για εμάς και για κάθε Έλληνα η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα γι' αυτήν». «Καλό ταξίδι» είπε με δάκρυα στα μάτια.

anna-maria-pavlos-marie-chantal-kideia-konstantinou.jpg


Η σορός του εκλιπόντος μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη, συνοδεία των τριών γιων του ενώ λίγο αργότερα έφτασαν στο Ναό η κόρη του τέως βασιλιά, Αλεξία με το σύζυγο και τα παιδιά τους. Τελευταίες κατέφτασαν, εν μέσω επευφημιών, η σύζυγος του τέως βασιλιά, Άννα Μαρία, συνοδευόμενη από τη νύφη της Μαρί Σαντάλ.

mitropoli-kideia-konstantinou.jpg
kideia-konstantinou-gioi.jpg
anna-maria-marie-chantal.jpg
pavlos-anna-maria.jpg

Μπροστά από το φέρετρο είναι τοποθετημένα τα παράσημα και το ολυμπιακό μετάλλιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

gioi-konstantinou-kideia2.jpg
gioi-konstantinou-kideia3.jpg
kideia-konstantinou6-parasima-metallio.jpg

Το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα κι επιφωνήματα όταν έφτασαν στην οδό Μητροπόλεως για να εισέλθουν στον Ιερό Ναό οι Παύλος, Φίλιππος και Νικόλαος με τους γιούς του εκλιπόντος να ανταποδίδουν χαιρετώντας το πλήθος.

Ξεκίνησε η προσέλευση των προσκεκλημένων της οικογένειας με βάση το πρωτόκολλο. Όλοι μετακινούνται με βαν προς τη Μητρόπολη από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Πρώτη έφτασε η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία του. Ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος, οι τρεις γιοί του, ήταν οι πρώτη που έφτασαν στον ιερό ναό και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

gioi-konstantinou-kideia1.jpg

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση στην εξόδιο ακολουθία.

Ορισμένοι από το πλήθος πέριξ της Μητρόπολης τους αποδοκίμασαν.

pikrammenos-mendoni.jpg
mendoni-kideia-konstantinou.jpg

Στη Μητρόπολη και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με τη σύζυγό του ενώ λίγο αργότερα έφτασε στο Ναό και η σύζυγος του υπουργού Ανάπτυξης, Ευγενία Μανωλίδου.

voridis-kideia-konstantinou.jpg

Ταυτοχρόνως προσέρχονται τα μέλη των βασιλικών οίκων και οι άλλοι προσκεκλημένοι.

Στον Ναό η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Ανάμεσά του και ο αυτοεξόριστος (στο Αμπού Ντάμπι) πρώην βασιλιάς, Χουάν Κάρλος και βασίλισσα Σοφία ήταν αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Τους υποδέχτηκε ο δευτερότοκος γιος του Κωνσταντίνου, ο Νικόλαος.

Στη Μητρόπολη έφτασαν επίσης ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ και η σύζυγός του Μαξίμα, τους οποίους υποδέχτηκε ο Παύλος, καθώς πρόκειται για εν ενεργεία μονάρχες.

vasilias-ollandias.jpg

Στη μητρόπολη βρίσκεται και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

Στο Ναό βρίσκονται και η πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του βασιλιά Καρόλου ως εκπρόσωπος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, την οποία υποδέχθηκε ο πρωτότοκος Παύλος. Λίγο αργότερα κατέφθασε το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, Φελίππε και Λετίθια, τους οποίους επίσης υποδέχθηκε ο Παύλος. 

prigkipissa-anna-aderfi-karolou.jpg
felipe-leticia-vasilas-ispanias.jpg


prigkipas-alvertos-kideia-konstantinou.jpg
Στην τελετή παρεβρίσκονται και ο πρίγκιπας της Νορβηγίας Χάακον και η σύζυγός του Μέτε-Μάριτ Χόιμπι. 
prigkipas-norvigias.jpg
Το "παρών" στην εξόδιο ακολουθία δίνουν και ο Ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη.
vasilias-velgiou-filippos-syzygos-matilda.jpg


Οι επίσημοι προσκεκλημένοι έφτασαν όλοι μαζί στη Μητρόπολη Αθηνών με βανάκι για να παραβρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Στην Ελλάδα έχουν έρθει από χθες (15.1.2023) μέλη από 11 βασιλικές οικογένειες διαφόρων χωρών, όπως της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Σερβίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, πολλοί εκ των οποίων είχαν συγγενική σχέση με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Συνολικά, οι επίσημοι προσκεκλημένοι για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ανέρχονται σε 187, οι οποίοι θα ακολουθήσουν και την αυτοκινητοπομπή μέχρι το Τατόι, με βανάκια αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα.

 Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της.

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στις 13:30 μετά το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος.

Ακολούθως, όπως έχει γίνει γνωστό, η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα για τους υψηλούς προσκεκλημένους της στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ως είθισται στην Ελλάδα, με ψαρικά.

Χιλιάδες κόσμου από το πρωί

Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων, κηδεύεται σήμερα ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών την περασμένη Τρίτη, ύστερα από σοβαρό θέμα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες.

Ήδη από νωρίς έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου έχει συγκεντρωθεί άνθρωποι όλων των ηλικιών για να πουν το «ύστατο χαίρε» στον τέως βασιλιά της Ελλάδας.

Η ουρά νωρίς το πρωί αμέσως αφότου η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έφθασε στο παρεκκλήσι υπολογιζόταν σε 400 άτομα. Όμως, αυτήν την ώρα, η Ελληνική Αστυνομία εκτιμά ότι ο κόσμος που έχει προσέλθει μέχρι αυτή την ώρα φτάνει τις 5.000.

kideia-konstantinou-kosmos7.jpg

kideia-konstantinou-kosmos12.jpg

Η σορός του τέως βασιλιά ξεκίνησε από το Α’ Νεκροταφείο λίγο μετά τις 05:00 και έφθασε στις 5:45 στο παρεκκλήσι. Κατ' εκτίμησιν, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται επί τόπου, δεν θα προλάβουν να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλιά (νωρίτερα ο κόσμος έφθανε πέρα από την Καπνικαρέα). Πρόβλεψη για παράταση στο λαϊκό προσκύνημα δεν υπάρχει, καθώς λίγο πριν τις 11 το πρωί θα αρχίσουν να φθάνουν οι βασιλείς, νυν και τέως.

kideia-konstantinou-kosmos13.jpg

Πολλοί από όσους έσπευσαν στο λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, κρατούσαν ελληνικές σημαίες οι οποίες είχαν επάνω τους το στέμμα, φωτογραφίες του εκλιπόντος από την εποχή της βασιλείας του και πορτρέτα του ίδιου με τη σύζυγό του, Άννα Μαρία.

kideia-konstantinou-kosmos8.jpg
kideia-konstantinou-kosmos4.jpg
kideia-konstantinou-kosmos11.jpg

Δε λείπουν βέβαια και οι γραφικές φιγούρες των βασιλικών που βρίσκονται εκεί.

Μία τέτοια φαίνεται στις φωτογραφίες. Ένας συμπαθής ηλικιωμένος, στην ουρά, φοράει τσαρούχια μαύρα, κρατά ένα μπαστούνι και μια καρό τσάντα στην οποία υπάρχει η ελληνική σημαία και μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Υπομονετικά ο συμπαθής κύριος περιμένει να πάει να προσκυνήσει τον τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας ο οποίος παίρνει σιγά – σιγά το δρόμο για την τελευταία του κατοικία.

kideia-konstantinou-kosmos3.jpg

Οι παρευρισκόμενοι σε κάποια στιγμή έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, και φώναξαν «ζήτω ο Βασιλιάς» και πέταξαν φεϊγβολάν που έγραφαν «αθάνατος».
kideia-konstantinou-kosmos10.jpg
kideia-konstantinou-kosmos5.jpg
kideia-konstantinou-kosmos9.jpg

Για την περίσταση έχουν οργανωθεί ως και εκδρομές από πιο μακρινές περιοχές, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μετακινηθεί με τα αυτοκίνητά τους. Σημειώνεται πως η προσέγγιση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου όπου και θα βρίσκεται η σορός ως και τις 10:30πμ, γίνεται αποκλειστικά πεζή, μιας και είναι αποκλεισμένοι -για λόγους ασφαλείας- όλοι οι γύρω δρόμοι.

kideia-konstantinou3.jpg
kideia-konstantinou4.jpg
kideia-konstantinou5.jpg

Μανιάτες με παραδοσιακές στολές και σημαίες με την κορόνα αλλά και το σύνθημα «νίκη ή θάνατος» έφτασαν στη Μητρόπολη. «Ζήτω ο βασιλιάς», «αθάνατος», «Ζητώ ο Παυλος ο Β'», «Ο βασιλεύς απέθανε, ζητώ ο βασιλεύς» και «Για εμάς συνεχίζουμε και έχουμε βασιλευομένη δημοκρατία» φώναζαν οι παρευρισκόμενοι.

maniates-kideia-konstantinou.jpg

Συγκεκριμένα, από τις πρώτες πρωινές ώρες από τις 6 το πρωί που έχει ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, είναι κλειστή η οδός Μητροπόλεως καθώς και κάποιες κάθετες οδοί οι οποίες θα κλείνουν εκ παραδρομής και θα γίνεται η δυνατότητα να περνούν οχήματα. Οι πεζοί θα μπορούν να διέρχονται κανονικά.

Οι πολιτικοί που έχουν προσέλθει

Στο παρεκκλήσι έφτασε νωρίτερα και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι θα πάει και στο λαϊκό προσκύνημα και στην κηδεία αφού ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος την είχε βαφτίσει.

anna-michel-asimakopoulou-kideia-konstantinou.jpg

Στο παρεκκλήσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο έφτασε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του Γεωργία. "Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς" φώναζε ο κόσμος.

samaras-kideia-konstantinou.jpg


Εκεί βρέθηκε και ο πρώην βουλευτής αρχικά εκλεγμένος με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Δημήτρης Kαμμένος αλλά και ο πρώην βουλευτής Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Νίκος Νικολόπουλος.

dimitris-kammenow-kideia-konstantinou.jpg
nikolopoulos-kideia-konstantinou.jpg


Eπίσης στον χώρο βρέθηκαν και οι βουλευτές της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Περικλής Μαντάς και ο Μίλτος Χρυσομάλλης, οι οποίοι είχαν χαλαρή συνομιλία με τον Αντώνη Σαμαρά. 

koumoutsakos-samaras-kideia-konstantinou.jpg
vartzopoulos-samaras-kideia-konstantinou.jpg
smaras-xrysomallis-mantas.jpg

Προσήλθε όμως και ο πρώην υπουργός ΥΜΑΘ και νυν Σύμβουλο του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργος Καλαντζής.

kalantzis-kideia-konstantinou.jpg

Στο παρεκκλήσι και ο πρόεδρος της Πατριωτικής Δύναμης Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

bogdanos-kideia-konstantinou.jpg


Ανοικτά από τα ξημερώματα τα μαγαζιά της περιοχής

Χαρακτηριστικό είναι πως τα καταστήματα, ιδιαίτερα τα καφέ και εκείνα της εστίασης, είτε δεν έκλεισαν καθόλου το βράδυ παραμένοντας ανοικτά από το βράδυ της Κυριακής, είτε άνοιξαν ακόμη και από τις 4 το πρωί, ώστε να υποδεχθούν τον κόσμο που βρίσκεται από νωρίς στο σημείο.

Σημειώνεται πως η οδός Μητροπόλεως και οι κάθετοι δρόμοι έχουν κλείσει για τα οχήματα και επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε πεζούς ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται τα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας όπου έχουν καταλύσει οι εκπρόσωποι των ξένων βασιλικών οίκων που θα παραστούν στην εξόδιο ακολουθία.




ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία