ΑΠΟΨΕΙΣ

Κέντρο ή δεξιά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

 09/07/2023 18:30

Το βράδυ της 25ης Ιουνίου αφού πέρασαν οι πανηγυρισμοί δεν ήταν λίγοι στη ΝΔ που προβληματίστηκαν από το αποτέλεσμα των εκλογών. Όχι φυσικά γιατί δεν τους άρεσε η αυτοδυναμία του κόμματος ή γιατί ανέμεναν ένα πιο υψηλό ποσοστό για τη ΝΔ (γιατί υπήρχαν και αυτοί), αλλά γιατί διέβλεπαν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης αναδιατάσσει συνολικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Πλέον είναι εμφανές ότι η ΝΔ έχει τόσο στα αριστερά της όσο και στα δεξιά της κόμματα που διεκδικούν κομμάτι των ψηφοφόρων. Και αυτό σίγουρα είναι ένα καινούριο σκηνικό. Από την ημέρα σχεδόν που εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στραμμένο το βλέμμα του προς το Κέντρο, με στόχο να κατακτήσει εκεί ένα ικανό ποσοστό που θα μετέτρεπε την προσπάθειά του σε πλειοψηφικό ρεύμα στη χώρα. Η στρατηγική αυτή τού βγήκε και η ΝΔ κατάφερε στο διάστημα των τελευταίων 7 ετών και σε τρεις εθνικές αναμετρήσεις να έχει την κυριαρχία στο κέντρο και να κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές τόσο τον Ιούλιο του 2019 όσο και τις διπλές το 2023. Γιατί κατάφερε να πείσει το 40% των ανθρώπου που αυτοχαρακτηρίζονται ως κεντρώοι και οι οποίοι συνήθως στην Ελλάδα δίνουν τη νίκη στο πρώτο κόμμα.

Ταυτόχρονα η διπλή κάλπη του 2023 και ιδιαίτερα αυτή του Ιουνίου δημιούργησε ένα καινούριο φαινόμενο και αυτό αφορά στη δυναμική των κομμάτων που τοποθετούνται δεξιά της ΝΔ. Οι Σπαρτιάτες, η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ ήταν τα τρία κόμματα που στις εκλογές του Ιουνίου κατάφεραν να συγκεντρώσουν μαζί ποσοστό που πλησιάζει το 13%. Ένα νούμερο, που ειρήσθω εν παρόδω, είναι μεγαλύτερο από το 11,8% του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος δηλαδή που κινείται στα αριστερά της ΝΔ. Θα ληφθεί αυτό υπόψη στη στρατηγική της ΝΔ για τα επόμενα χρόνια; Υπάρχουν, για παράδειγμα, φωνές εντός της ΝΔ, που απηχούν κυρίως το πιο παραδοσιακό της κομμάτι, που ζητούν μία light στροφή προς τα δεξιά, έτσι ώστε το κόμμα να μπορέσει να απορροφήσει την εκ δεξιών του κινητικότητα. Αντίθετα, οι πιο φιλελεύθερες φωνές επιμένουν στη στρατηγική του «κεντρώου κοιτάγματος» της ΝΔ, μία στρατηγική που της έδωσε τρεις ευρείες εκλογικές νίκες.

Οι πιο προβληματισμένοι δεν αμφισβητούν τη βασική τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία βλέπει προς το Κέντρο, αλλά βάζουν και κάποιους δεξιούς αστερίσκους. Τονίζοντας ότι το νέο σκηνικό αντιμετωπίζεται με πιο μακροχρόνιες κινήσεις και κυρίως με πολιτικές ενίσχυσης εκείνων των κοινωνικών ομάδων που έλκονται από πιο παραδοσιακές θέσεις από ό,τι η σημερινή ΝΔ. Γιατί -όπως τονίζεται χαρακτηριστικά- δεν αρκούν οι επικοινωνιακές κινήσεις, όπως η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να κερδηθούν οι «λοξοδρομήσαντες». Το ότι το δεξιό μπλοκ είναι ιδιαίτερα ισχυρό στον Βορρά κάνει την υπόθεση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Και τη λύση της ίσως και πιο δύσκολη…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.07.2023

Δημοφιλείς Απόψεις