ΑΠΟΨΕΙΣ

Καθαρές κουβέντες για τη ΔΕΘ

 25/01/2021 11:00

«Καλά αυτό το θέμα δεν έχει λυθεί;» Αυτό είναι το σχόλιο που άκουσα για το θέμα που πάει να ανοίξει εσχάτως περί της Έκθεσης. Ιδιαίτερα οι Αθηναίοι συνομιλητές μου δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως είναι δυνατόν να ανοίγει ξανά ένα τέτοιο θέμα που έχει συζητηθεί αναλυτικά και έχουν ήδη ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις από την κυβέρνηση. Χωρίς να εκφρασθούν τότε οι διαφορετικές απόψεις, που εμφανίστηκαν σήμερα.

Η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη. Τα θέματα σε αυτήν την πόλη πρέπει κάποια στιγμή να λήγουν και να προχωρούν τα έργα. Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ ήταν ένα ωραίο σχέδιο προ κρίσης που αποφάσισε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή το 2009, αλλά δεν μπορεί σήμερα να υλοποιηθεί. Τα περί ένταξής του στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι ουτοπικά και δεν βασίζονται πουθενά.

Γι’ αυτό ας υλοποιήσουμε την ανάπλαση της ΔΕΘ στην οποία έχουν συμφωνήσει η συντριπτική πλειοψηφία των βασικών φορέων της πόλης και οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις. Των Αντώνη Σαμαρά-Ευάγγελου Βενιζέλου, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Απόλυτη ομοφωνία δεν μπορούμε να έχουμε. Για φανταστείτε πως θα ήταν η Θεσσαλονίκη σήμερα αν δεν προχωρούσε η περιφερειακή οδός για την οποία υπήρχαν αντιρρήσεις. Μποτιλιαρισμένη μέχρι εκεί που δεν πάει…

Μία κουβέντα και για τα κόμματα. Η τοπική ΝΔ -προς τιμήν της- έβγαλε μία σχετική ανακοίνωση στη σελίδα της στο fb με την οποία στηρίζει το πρότζεκτ. Όσο για τους βουλευτές της, όπως δείχνει και το ρεπορτάζ σε άλλες σελίδες της εφημερίδας, δεν δείχνουν την ίδια προθυμία. Ούτε λόγος φυσικά για τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης που ξεκίνησαν κίνηση υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στα δυτικά, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από της ΝΔ.

Μία κουβέντα για την Εκκλησία. Έχει κάθε λόγο να έχει άποψη, αλλά όχι να πρωταγωνιστεί σε τέτοιες κινήσεις.

Πρόβλημα επίσης είναι και η πολυφωνία που καταγράφεται και στα υπόλοιπα κόμματα. Το ΚΙΝΑΛ δια στόματος Φώφης Γεννηματά ήταν υπέρ της ανάπλασης και αυτό εκφράστηκε από την πρόεδρο του κόμματος κατά την τελευταία της επίσκεψή της στη ΔΕΘ μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Λίγους μήνες μετά μια ερώτηση των βουλευτών του Χάρη Καστανίδη και Γιώργου Αρβανιτίδη, που διετέλεσε και δήμαρχος Εχεδώρου, δημιούργησε σύγχυση για το τι θέλει το ΚΙΝΑΛ σε ό,τι αφορά τη ΔΕΘ.

Την ίδια στιγμή και ο ΣΥΡΙΖΑ αλληθωρίζει για το θέμα. Ο Αλέξης Τσίρπας και η κυβέρνησή του το στήριξαν, αλλά εσχάτως κάποιοι κάνουν άλλες σκέψεις. Αυτό δείχνουν οι υπογραφές της Ρίας Καλφακάκου και του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη που υπάρχουν στο κείμενο που στηρίζει την πρόταση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά.

«Ήξεις αφίξεις λοιπόν», γεγονός που επιβαρύνει τη χαμηλή αξιοπιστία των κομμάτων και των πολιτικών, όπως καταγράφεται σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ας κοιτάξουν και οι μεν και οι δε να μην την επιβαρύνουν. Λέγοντας καθαρές κουβέντες για την Έκθεση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Ιανουαρίου 2021