ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλό μας Δεκέμβριο

 03/12/2023 19:30

Πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά. Μπήκαμε στον Δεκέμβριο -καλό μας μήνα, και ξεχάσαμε τον COVID- αλλά αυτός δεν μας ξέχασε. Μην το αφήνετε στην τύχη του. Προφυλαχτείτε!

Μέσα στον μήνα αυτό θα γίνει η παράδοση-παραλαβή και η συγκρότηση των νέων διοικήσεων δήμων και Περιφερειών. Σε όσους εξελέγη ο νυν δήμαρχος τα πράγματα είναι πιο απλά φυσικά από εκεί που έχουμε αλλαγή στην διοίκηση.

Μπροστά μας έχουμε μία πενταετία που θα είναι ουσιαστική για την εδραίωση και χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και αλλαγών στους οργανισμούς. Φυσικά και εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά από οργανισμό σε οργανισμό. Αλλού είναι μπροστά, αλλού είναι πίσω. Πρέπει παντού με υιοθέτηση καλών πρακτικών και έλεγχο να υπάρχει κοινή βάση!

Βέβαια -επειδή είμαστε άνθρωποι, η καθημερινότητά μας εξελίσσεται με την φυσική επαφή και λειτουργία μας. Έτσι οι ψηφιακές υπηρεσίες πρέπει να προσαρμόζονται και να διευκολύνουν. Να μειώνουν το κόστος σε χρόνο και χρήμα, να είναι εύκολες στην χρήση και να βοηθήσουν την οργάνωση υπηρεσιών και τμημάτων στο εσωτερικό των οργανισμών.

Άρα πρέπει -όπως πρέπει σε κάθε θεσμό, να προκύψει ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο και ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο. Και μάλιστα να ενισχύσει επιτέλους την ενδοδημοτική αποκέντρωση και την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό και τον έλεγχο.

Λόγια μεγάλα θα πείτε. Από το 2011 τα λέμε αλλά κάποτε πρέπει να γίνουν. Ας δει κάθε δήμος πως μπορεί να οργανώσει την επιμέρους παρέμβαση σε γειτονιές και περιοχές. Δεν μπορεί π.χ. η Καλαμαριά να μην έχει επιμέρους διαμερίσματα, πρέπει η Θεσσαλονίκη από 6 διαμερίσματα να σκεφτεί την εσωτερική διαίρεση σε επιμέρους ενότητες. Ίσως με την περιοχή ευθύνης κάθε σχολείου σαν άτυπη γειτονιά.

Έτσι και διαβουλεύσεις μπορεί να κάνει και γεωγραφικά τοπικά και θεματικά. Πρέπει να τα προβλεπόμενα συμβούλια: Τοπικό Συμβούλιο Νέων, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Συμβούλιο των Φορέων, να ενισχυθούν και να λειτουργήσουν. Και η Περιφέρεια να έχει πρόγραμμα για κάθε ενότητά της!

Στην πενταετία πρέπει να ξανασκεφτούμε και το εκλογικό σύστημα, και την επιτέλους κατάργηση της από το 1956 πρόβλεψης «ετεροδημότης». Και επειδή οι Ευρωεκλογές του 2024 θα κριθούν από την πολιτική για την μετανάστευση, τους πρόσφυγες και την ενσωμάτωση ας τα σκεφτούμε από τώρα.

Πλήθος πρωτοβουλίες π.χ. η σημερινή ημερίδα για τα σύνορα στην τεχνητή νοημοσύνη αναφέρονται στο μέλλον που πλησιάζει!

Μεγάλα λόγια περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη να μας φέρει το Μετρό, το FlyOver, την διαμόρφωση του θαλάσσιου μετώπου, την διαμόρφωση των μητροπολιτικών υπηρεσιών. Ας μην μας ξεχάσει το 2024…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.12.2023

Δημοφιλείς Απόψεις