ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή μας Φώτιση

 04/06/2023 19:15

Περιμένοντας τις υποψηφιότητες των κομμάτων για τις εκλογές του Ιουνίου, μάθαμε ότι μέχρι τις εκλογές είναι χωρίς περιορισμό οι εμφανίσεις των υποψηφίων!

Έτσι πιθανόν θα είναι εύκολο να υλοποιηθεί το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να προπαγανδίζουν λίγοι και λίγες τις θέσεις του και να μην «κινδυνεύει» από την πανσπερμία ιδεών και προτάσεων που μερικές φορές ήταν αλληλογρονθοκοπούμενες…

Θα δείξει τι θα γίνει στις 25 Ιουνίου, αν και δύσκολα θα υπάρξει σημαντική αλλαγή. Από ό,τι φαίνεται το ερώτημα ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση είναι περισσότερο έντονο από το ερώτημα ποιος θα είναι κυβέρνηση. Στις εκλογές που μας πέρασαν, το κεντρικό θέμα ήταν η διάκριση μεταξύ κομμάτων που έχουν πιο ευρωπαϊκό προσανατολισμό (κυρίως το ΠΑΣΟΚ) και κομμάτων που έχουν προσανατολισμό προς την απομόνωση (κυρίως ΚΚΕ και δευτερευόντως ΜέΡΑ25 και Πλεύση), με δεύτερο θέμα την διάκριση «Αριστερά-Δεξιά» και τρίτο το ερώτημα «ποιος θα είναι κυβέρνηση». Στις εκλογές του 2019, το πρώτο ήταν τρίτο και το τρίτο ήταν πρώτο.

Αυτό πιθανόν εξηγεί και τη μεγάλη διαφορά. Στα δικά μας, η Α’ Θεσσαλονίκης έχει ιδιαίτερη συμπεριφορά. Αν ομαδοποιηθούν οι 59 περιφέρειες σε ομάδες (ανάλογα με την καταγραφή των αποτελεσμάτων) προκύπτουν 5 ομάδες από τις οποίες η μία είναι η Α’ Θεσσαλονίκης! Όποιος και όποια ενδιαφέρεται μπορεί να δει μία αναλυτική παρουσίαση στο κανάλι YouTube του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας -για να διαφημίσουμε και τον εαυτό μας!

Κατά τα άλλα οι PODEMOS στην Ισπανία καταποντίστηκαν στις εκλογές αυτοδιοίκησης που έγιναν. Φαίνεται ότι κόμματα-κομήτες στον ουρανό του κομματικού συστήματος κάθε χώρας αρχίζουν να εξαφανίζονται. Κυρίως όσα σε συνθήκες κρίσης διατράνωναν ολοκληρωτικές και διχαστικές ιδέες. Θα δούμε προς τον επόμενο Ιούνιο και τις Ευρωεκλογές. Στην γείτονα και φίλη Τουρκία ολοκληρώθηκε η παραμονή του Προέδρου Ερντογάν με τον δεύτερο γύρο και αναμένουν τις εκλογές αυτοδιοίκησης για να δουν τη μεθεπόμενη ημέρα.

Για εμάς αρχίζει ένα ενδιαφέρον έτος με εκλογές αυτοδιοίκησης και ευρωεκλογές (Οκτώβριο 2023 και Ιούνιο 2024). Με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που γιορτάζουμε ας ελπίσουμε ότι θα μας έρθει η Θεία Φώτιση. Και θα βγούμε από τη μετάβαση του Πάσχα πιο προσεκτικοί και πιο λογικοί.

Μας πλησιάζει και το καλοκαίρι -παρά τις βροχές. Θα είναι η γέφυρα από τον COVID (μην το ξεχνάμε, 50 νεκρούς ανά εβδομάδα έχουμε…) προς μία νέα αρχή;

Πρέπει στο πλαίσιο της συζήτησης για τις εκλογές επιτέλους να δούμε πως θα αλλάξει ο λόγος έμμεσων προς άμεσους φόρους. Ας καταλάβουμε ότι όταν υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή (δεν είναι δυνατόν 65% να δηλώνει κάτω από 10 χιλιάδες τον χρόνο εισόδημα) οι έμμεσοι φόροι θα είναι ψηλά.

Έτσι κόμματα που χαρίζουν σπίτια, οικόπεδα, διπλασιάζουν μισθούς και διορίζουν, δεν έχουν -ευτυχώς, τύχη. Γιατί όπως λέγαν στους παραδείσους της εποχής ΕΣΣΔ: «μπορείς να τους διορίσεις όλους, να τους πληρώσεις δεν είναι εύκολο»!

Καλή μας Φώτιση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03-04.06.2023