ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή φώτιση

 09/01/2022 21:30

Ελπίζω να έχουμε φωτιστεί όλοι και να φύγαν οι Καλικάντζαροι. Και φέτος οι καλικάντζαροι έχουν την μορφή του COVID και μας ταλαιπωρούν. Με την εικόνα της πανδημίας να μας ανησυχεί και με την προοπτική να βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση όλοι και όλες δεν μπορούμε να ανασάνουμε.

Από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά καταγράφηκαν 170 χιλιάδες κρούσματα (που είναι το 13% του συνόλου από την αρχή). Δηλαδή: σε μία από τις 100 βδομάδες είχαμε το 13% του συνόλου! Αν δεχτούμε ότι το πραγματικό ποσοστό είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτερο αυτό μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι έχουμε 850 χιλιάδες και 1 εκατομμύριο 700 χιλιάδες μολύνσεις! Τρομακτικό; Ο καθένας στο περιβάλλον του, στον εργασιακό του χώρο, στις συναναστροφές του γνωρίζει κάποιους που νοσούν.

Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν παρασέρνει ο αριθμός κρουσμάτων τους θανάτους και τις βαριές νοσηλείες προς τα πάνω. Ακούμε ελπιδοφόρα μηνύματα (ότι δεν προκαλεί η «Ο» νόσηση της ίδιας βαρύτητας) αλλά κανείς (ούτε καν οι συνήθεις προφήτες με τα μοντέλα τους) δεν μπορεί να ξέρει.

Η αύξηση είναι ανισοβαρής κατά ηλικία. 100 χιλιάδες (από τις 170) στην ηλικία 18-39 σημαίνει ότι το πρόβλημα κατά κύριο λόγο εντοπίζεται σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Όταν η πιθανότητα θανάτου σε αυτήν την ηλικία είναι 4 στις 10,000 (είχαμε 172 θανάτους στα 500 χιλιάδες κρούσματα), η αίσθηση είναι ότι θα περιοριστεί σαν ποσοστό ο αριθμός θανάτων, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι να περιοριστεί αριθμητικά!

Με ρυθμό αύξησης 1.2 την ημέρα δεν πάμε καθόλου καλά. Ας αφήσουμε όμως τις μελλοντολογικές προβλέψεις και ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα. Μάσκες, τεστ, περιορισμοί που δεν ταιριάζουν στον άνθρωπο και οικονομική δυσπραγία. Φυσικά όλοι λένε ότι το εμβόλιο (και η τρίτη δόση) προφυλάσσει από βαρύτερη νόσηση αλλά διάφοροι που δεν καταλαβαίνουν από συλλογική λειτουργία και ορθό λόγο ζητάν να γίνονται τζάμπα τα τεστ. Νομίζουν ότι όλοι αυτοί που δεν εμβολιάζονται θα τους ψηφίσουν αν αυτοί ζητάνε να γίνονται τζάμπα τα τεστ. Όπως λένε και στην Γερμανία θα πω και εγώ ότι αφού υπάρχει το εμβόλιο δεν έχω κανένα λόγο να χρηματοδοτώ με τους φόρους μου αυτούς που θέλουν τζάμπα τεστ και δεν εμβολιάζονται.

Λαθρεπιβάτες -η κεντρική θέση κάποιων κομμάτων, που δεν πληρώνουν εισιτήριο στα λεωφορεία αλλά θέλουν γρήγορα και άνετα, δεν πληρώνουν για τεστ αλλά δεν κάνουν εμβόλιο, προσδοκούν την Δευτέρα παρουσία του κόμματος που ευτυχώς δεν θα έρθει. Έχουμε καιρό για αυτά να τα πούμε με την ησυχία μας .

Ας ξεκινήσουν καλά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Δυστυχώς η εξέλιξη θα είναι με πολλαπλά κρούσματα και αντί να ανοίξουμε Δημοτικά και Γυμνάσια (που τα παιδιά δεν μπορεί να μείνουν μόνα στο σπίτι) και να λειτουργήσουν Λύκεια και ΑΕΙ με τηλε-εκπαίδευση που καλύπτει τις ανάγκες τους, ανοίξανε όλα! Μακάρι να πάνε όλα καλά. Όποιος επενδύει στον θάνατο και στην καταστροφή θα πέσει ο ίδιος μέσα!

ημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση "Μακεδονία της Κυριακής" στις 9 Ιανουαρίου 2022