ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλά Χριστούγεννα, πατριώτες

 23/12/2018 18:37

Οι τελευταίες ημέρες του χρόνου για τους Έλληνες νοηματοδοτούνται από πλεονάζουσα πίεση εκπλήρωσης σωρείας υποχρεώσεων. Στα παραδοσιακά άγχη των δόσεων και των τελών, προστέθηκαν αιτήσεις για επιδόματα, αναδρομικά αλλά και μια καινούργια γενιά διοικητικών πράξεων για τις εκατοντάδες χιλιάδες των νέων μεταναστών. Σε ένα δημόσιο που παραμένει, σε μεγάλη έκταση δυστυχώς, αγενές, βλακωδώς πολύπλοκο και κοστοβόρο.

Μέρες που είναι να απαριθμήσω κάποια ελάχιστα, μόνο της προσωπικής μου συλλογής, με όσο πιο χαλαρή διάθεση μπορώ να επιστρατεύσω.

Τα παραδείγματα αφορούν στο χρονικό διάστημα των τελευταίων ετών και βέβαια δεν εμπεριέχουν κομματικό καταλογισμό αφού το θέμα παραμένει βαθιά «ελληνικό».

- Νέος ξενιτεμένος, στις ελάχιστες μέρες παραμονής του στην πατρίδα προσπαθεί να καταθέσει τα «δικαιολογητικά» για «ευρωπαϊκό» δίπλωμα οδήγησης. Αναζητά στο διαδίκτυο τον κατάλογο των απαιτουμένων –  η Ελλάδα παραμένει μια από τις λίγες χώρες που αυτό αποτελεί υποχρέωση του πολίτη και όχι των υπηρεσιών- πληρώνει ηλεκτρονικά παράβολα αλλά σκοντάφτει σε ένα προφανές λάθος της ανάρτησης του υπουργείου. Χάνει ώρες και μέρες στην προσπάθειά του να πάρει διευκρινίσεις τηλεφωνικά, εν τέλει μεταβαίνει στην υπηρεσία όπου του επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει λάθος στην ηλεκτρονική σελίδα  αλλά δεν ξέρουν ποιος από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου είναι υπεύθυνος να το διορθώσει. Ο ίδιος υπάλληλος αντιμετωπίζει τον έκπληκτο πολίτη, υποθέτω και εκατοντάδες άλλους, όχι με μία συγγνώμη εκ μέρους της υπηρεσίας αλλά με ακατανόητη φιλυποψία, αναζητώντας μια αιτία στο πακέτο των «δικαιολογητικών» που θα του παρέτειναν την ταλαιπωρία.

- Μετά από καθυστερήσεις δεκαοκτώ μηνών και αδιανόητες επανακαταθέσεις αιτήσεων, πιστοποιείται σε ηλικιωμένη γυναίκα αναπηρία 86% από το ΚΕΠΑ, την περιβόητη επιτροπή του ΙΚΑ. Πριν φθάσει ο καιρός επανεξέτασης, η γυναίκα χάνει τη ζωή της και εντός εβδομάδας αυτό δηλώνεται από τους οικείους στις υπηρεσίες του ΙΚΑ προκειμένου να διακοπεί η σύνταξη. Ύστερα από μήνες, ο ταχυδρόμος φέρνει γράμμα από το ΚΕΠΑ . Το ανατριχιαστικό και εξωφρενικό είναι ότι η επιστολή ήταν συστημένη, ο ταχυδρόμος δεν ήξερε τι να κάνει γιατί είχε ευθύνη προσωπικής παράδοσης, οι δικοί της ήθελαν να την ανοίξουν. Να μην σας τα πολυλογώ η αποβιώσασα καλούνταν για επανεξέταση. Περιγράφω την υπόθεση όσο πιο ψύχραιμα μπορώ και την επιλέγω γιατί είναι ενδεικτική της λειτουργίας του δημοσίου, όπου δεν υπάρχει διασύνδεση όχι μόνον ανάμεσα στους διαφορετικούς οργανισμούς αλλά ούτε και στις υπηρεσίες του ίδιου οργανισμού.

- Και ένα πρόσφατο περιστατικό που αφορά στις διαδικασίες καταχώρησης σε Εφορία κατοίκων εξωτερικού. Παραβλέπω πηγαινέλα, εξουσιοδοτήσεις, εκνευρισμούς και στέκομαι στο γεγονός της αναγκαίας κατάθεσης σύμβασης εργασίας προκειμένου να πιστοποιηθεί η μόνιμη εγκατάσταση σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σύμβαση πρέπει να μεταφραστεί από αγγλικά σε ελληνικά από δικηγόρο, ουδείς ενημερώνει εάν αυτό αφορά όλες τις σελίδες και πόσο αυτό κοστίζει, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο δικηγόρος ζητά το πρωτότυπο για να πιστοποιήσει το γνήσιο της υπογραφής. Αλλά πρωτότυπο, με την ελληνική έννοια του εντύπου και της σφραγίδας, δεν υπάρχει, γιατί οι υπογραφές του εργαζομένου και της (πολυεθνικής) εταιρίας είναι ψηφιακές. Και τώρα, τι γίνεται; Ε, όλο και κάτι γίνεται σε ένα δημόσιο του…περίπου. Όπου όλα είναι αδύνατα και όλα γίνονται..

Καλά Χριστούγεννα πατριώτες !

ΤΟ ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Με αρμοδιότητες στην ψηφιακή διακυβέρνηση ο υπουργός Ν. Παππάς εξήγησε από βήματος Βουλής τη δυνατότητα εξοικονόμησης 380.000.000 ευρώ τον χρόνο από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στο σύνολο του δημοσίου.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ψηφιακή υπογραφή και τη χρονοσήμανση υπάρχει από το 2011, κάποιες υπηρεσίες είχαν αρχίσει να το εφαρμόζουν αλλά η κυβέρνηση προκήρυξε ειδικό έργο προϋπολογισμού 22,5 εκ ευρώ. Η καταληκτική ημερομηνία για τη συμμόρφωση όλων των υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου ορίστηκε με νόμο η 1η Ιουλίου 2017. Το έργο παρατάθηκε με καινούργια ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2018. Πριν λίγες ημέρες, με εκπρόθεσμη τροπολογία, δόθηκε άλλη προθεσμία. Και εάν καταλάβαμε καλά, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνον ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο. Δηλαδή το έργο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Εάν πολλαπλασιάσουμε το 380 εκ με έτη, θέλετε τρία, πέντε ή δέκα, θα πάρουμε τις απαντήσεις μας, τουλάχιστον εν μέρει, για το εάν «λεφτά υπάρχουν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η έρευνα της «διαΝΕΟσις» για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση ανέδειξε, με παραδείγματα και επιστημονική προσέγγιση, τους ψηφιακούς πρωτογονισμούς στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Υποκαταστήματα της ίδιας υπηρεσίας που ζητούν διαφορετικά δικαιολογητικά για την ίδια υπόθεση, αδυναμία διασύνδεσης υπηρεσιών και μια απογοητευτική κατάταξη για την Ελλάδα, που παραμένει στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 34 χώρες της Ευρώπης, αναφορικά με το ποσοστό των ηλεκτρονικών σελίδων του δημοσίου που είναι φιλικές σε κινητές συσκευές.

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Σ αυτήν την χώρα, κάτι δεν πάει καλά με τις επίσημες ψηφιακές της συνήθειες. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ δηλώνει ότι η διάρρηξη στο σπίτι του έγινε για να του πάρουν το λάπτοπ. Και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν τα θέματα του Οργανισμού ήταν «φορτωμένα» στον προσωπικό του υπολογιστή και όχι στον υπηρεσιακό. Στο Υπουργείο Εξωτερικών χάθηκε η αλληλογραφία από το 2005 μέχρι σήμερα από .. «βλάβη» στον υπολογιστή. Εν τω μεταξύ, εδώ και μήνες, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού αντί χρηστικής σελίδας για τα εκατομμύρια των ελλήνων της Διασποράς, έχει αναρτήσει ανακοίνωση τεχνικού προβλήματος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Δεκεμβρίου 2018