ΑΠΟΨΕΙΣ

Και είπε ο Καραμανλής «γενηθήτω επιτροπή»!

 20/01/2021 12:00

Τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά ζήτησαν πριν από λίγες ημέρες επτά δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης επικαλούμενοι δήλωση που είχε κάνει το 2008 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Το 2008, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, εξαγγέλθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη», ανέφεραν οι δήμαρχοι.

Το ότι θυμήθηκαν τι είπε ο Καραμανλής το 2008 είναι σημαντικό. Διότι εκείνο το οποίο έμεινε από εκείνη τη ΔΕΘ ήταν η άποψη του ότι υπάρχουν ανήθικοι νόμοι καθώς, όπως είχε πει, «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό».

Βεβαίως υπάρχει μία... ασήμαντη λεπτομέρεια: Ο Καραμανλής δεν είχε πει τίποτε για μετεγκατάσταση στα δυτικά:

«Η θέση και η πολιτική μου βούληση είναι ότι η Έκθεση πρέπει να μετεγκατασταθεί εκτός κέντρου Θεσσαλονίκης, σε χώρο κατάλληλο για την αποστολή και τη μελλοντική της προοπτική, και ο χώρος που κατέχει σήμερα να αναπλαστεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο».

Δηλαδή τίποτε δεν είχε εξαγγείλει. Μία θέση είχε εκφράσει και μάλιστα λίγες γραμμές αφότου είχε πει ότι «το μέτρο γίνεται πραγματικότητα».

Αλλά παρόλα αυτά σύμφωνα με τους δημάρχους «τότε είχαν συμφωνήσει όλοι οι πολιτικοί, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς».

Οι φορείς δηλαδή είχαν συμφωνήσει με μία εξαγγελία πού δεν έγινε. Διότι η θέση δεν είναι εξαγγελία, αν και τι σημασία μπορεί να έχει μία ομοφωνία για τη ΔΕΘ, όταν ο νόμος Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ που είχε περάσει σχεδόν ομόφωνα από τη Βουλή, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Βεβαίως ο Καραμανλής ως όφειλε ανέλαβε και την αναγκαία δέσμευση: «Για την επιλογή, το ταχύτερο δυνατόν, του κατάλληλου χώρου, ξεκινούμε τις σχετικές διαδικασίες, στο αμέσως προσεχές διάστημα», είχε πει εκείνο το βράδυ του Σεπτεμβρίου του 2008.

Όσοι υποψιάστηκαν ότι η αταλάντευτη δέσμευση του Καραμανλή για «διαδικασίες» παραπέμπει στο ιερό δισκοπότηρο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, μάλλον δικαιώνονται από την ανακοίνωση των δημάρχων οι οποίοι αναφέρουν:

«Είχε μάλιστα με ΚΥΑ συγκροτηθεί Επιτροπή υπό την προεδρία του τότε υπουργού Μακεδονίας Θράκης προς υλοποίηση της εξαγγελίας».

Το μόνο αναπάντητο ερώτημα μετά από όλα αυτά, είναι μήπως η επιτροπή έχει ήδη μετεγκαταστήσει τη ΔΕΘ στα δυτικά αλλά δεν το έχουμε καταλάβει.

Διότι σύμφωνα με τον πάγιο ορισμό στους διαδρόμους των ευρωπαϊκών θεσμών «καμήλα είναι ένα άλογο που σχεδιάστηκε από επιτροπή».

Και στα δυτικά είναι και η λαχαναγορά…

Προφανώς είναι δικαίωμα των δημάρχων να βάλουν στην ατζέντα της συζήτησης των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ. Αλλά μελετημένα και με σοβαρά επιχειρήματα.

Διότι με επιχειρήματα όπως αυτά της κοινής ανακοίνωσης τους, θα μπορούσαν να το είχαν βάλει και οι προκάτοχοι τους όταν συζητιόταν η κατανομή των κονδυλίων του σχεδίου Μάρσαλ. Το 1948...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17 Ιανουαρίου 2021