ΑΠΟΨΕΙΣ

Ίσως επειδή…

 04/09/2023 18:00

Ημέρες υπομνημάτων οι τελευταίες του Αυγούστου. Ενόψει ΔΕΘ, η ζώσα κοινωνία, οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς, υποβάλλουν στο Μαξίμου λίστες με αιτήματα. Λίστες συχνά ολόιδιες με τις περσινές και τις προπέρσινες. Λίστες συχνά άσχετες με τις τωρινές ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων.

Αν πάντως είχα την τιμή να συναντήσω τον πρωθυπουργό, δε νομίζω ότι θα έφερνα μαζί μου κάποια μεγάλη λίστα. Βασικά θα του μιλούσα για τον τιμάριθμο, για τη συστηματική ληστεία εισοδημάτων και καταθέσεων που στην Ελλάδα δεν ονομάζεται inflation, μα greedflation. Για τις πανύψηλες τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, που καθημερινά χειραγωγούνται από ολιγομελέστατα αδηφάγα καρτέλ. Για τις πανύψηλες τιμές, που έχουν καταστήσει δύσκολη ακόμη και την πιο απλή και στοιχειώδη ανθρώπινη απόλαυση, το ποιοτικό φαγητό. Την τελευταία ίσως απόλαυση για εκατομμύρια συμπολιτών, οι οποίοι δυστυχώς ελάχιστες χαρές βιώνουν στην καθημερινότητα τους. Για τα εκατομμύρια συμπολιτών μας που συχνά καταφεύγουν σε ψυχοφαρμακα την τελευταία δωδεκαετία.

Μα δεν τελείωσε η κρίση, δεν αναπτύσσεται η οικονομία, δεν είναι προ των πυλών η επενδυτική βαθμίδα; Γιατί πια τόση κατάθλιψη; Ποιός ξέρει. Ίσως επειδή η ανάπτυξη επιμένει ν’ αφορά λιγοστούς δυναμικούς τομείς της αγοράς και να εντοπίζεται σε ακόμη λιγότερα σημεία της χώρας. Ίσως επειδή οι οφειλές εξακολουθούν να πιέζουν αμέτρητα νοικοκυριά της διπλανής πόρτας. Ίσως επειδή οι έμμεσοι φόροι παραμένουν υψηλοί, προς όφελος γνωστών-αγνώστων λαθρεμπόρων. Ίσως επειδή η αστυνομία ασχολείται με τους αναρχικούς, ενώ στα σπίτια και στις βιοτεχνίες μπουκάρουν ασύδοτοι «ευάλωτοι» εγκληματίες, υπεράνω του νόμου. Ίσως επειδή οι τράπεζες έχουν σχεδόν ερμητικά κλειστές τις πόρτες τους. Ίσως επειδή τα νέα ζευγάρια αδυνατούν να κάνουν το επόμενο βήμα, καθώς δεν αντέχουν το κόστος μίας σωστής οικογενειακής στέγης. Ίσως επειδή οι γονείς δε βλέπουν καλό μέλλον για τα στερούμενα δεξιοτήτων παιδιά τους. Ίσως επειδή τα παιδιά δε θέλουν να ζήσουν σε έναν τόπο όπου η ισονομία και η αξιοκρατία παραμένουν άπιαστα όνειρα. Ίσως επειδή οι Έλληνες έχουν βαρεθεί να φοβούνται ότι μπόρες και πυρκαγιές είναι ανά πάσα στιγμή ικανές να καταστρέψουν τις ζωές και τις περιουσίες τους. Ίσως επειδή οι Έλληνες έχουν σκυλοβαρεθεί να πληρώνουν φόρους Σκανδιναβών, να απολαμβάνουν κοινωνικές παροχές Λατινοαμερικάνων, να διαθέτουν αγοραστική δύναμη Βουλγάρων, κι από πάνω να χαρακτηρίζονται… προνεωτερικοί και στερημένοι Διαφωτισμού.

Καλά τα υπομνήματα, καλές κι οι εξαγγελίες κάθε Σεπτέμβρη, όμως πολύ φοβάμαι ότι αφορούν όλο και λιγότερους. Οι πολλοί παρακολουθούν την ετήσια παράσταση ανήμποροι, αμήχανοι, αναστατωμένοι, αναρωτώμενοι πότε θα βρεθούν κι αυτοί στον υπέροχο κόσμο που παρουσιάζεται από το βήμα της ΔΕΘ. Μέχρι τότε, θα πρέπει απλώς να σφίγγουν τα δόντια κάθε Σάββατο, πηγαίνοντας στο σουπερμάρκετ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.09.2023

Δημοφιλείς Απόψεις