ΑΠΟΨΕΙΣ

Η υποκριτική αλληλεγγύη που προσβάλλει και πληγώνει

 26/11/2019 15:00

Όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έγινε μεγάλος, διάσημος και πλούσιος, και είχε πλέον τη δυνατότητα να κάνει χιούμορ, έλεγε ότι πριν να γίνει ο πιο καλός μπασκετμπολίστας του αμερικανικού επαγγελματικού μπάσκετ, ήταν ο καλύτερος πωλητής cd στην Αθήνα.

Προφανώς το γέλιο ήταν εκ του ασφαλούς. Διότι είχε γίνει πλέον πλούσιος. 

Όμως αυτή του η πρωτιά, ήταν ίσως πιο δύσκολη και από αυτή στο NBA.

Ο Γιάννης ήταν ένας εργαζόμενος, έπρεπε να πουλήσει τα CD, τα οποία είχε αγοράσει από κάποιον, προπληρώνοντάς τα. Ήταν ανασφάλιστος και δεν είχε καμία επαγγελματική προστασία.

Προφανώς δεν ήταν ο μόνος. Χιλιάδες άλλοι πουλούσαν σαν κι αυτόν και με τις ίδιες συνθήκες. Άλλος κλεψίτυπα cd, άλλος μαϊμού παπούτσια, άλλος τσιγάρα χωρίς φόρο.

Όταν αυτούς τους ανθρώπους τους συλλαμβάνει η αστυνομία, εμφανίζονται διάφοροι αλληλέγγυοι και υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφεθούν να βγάζουν ένα μεροκάματο, να έχουν να φάνε. Όμως αυτό το μεροκάματο είναι το μεροκάματο της χειρότερης εκμετάλλευσης εργαζομένου από έναν εργοδότη, που είναι παντού αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος είναι. Το να ζητάει κάποιος να «διευκολύνονται» να πουλάνε δεν κάνει καλό σε αυτούς, αλλά στον αόρατο εργοδότη.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών. Αυτοί που καταγγέλλουν το κράτος ότι δεν εξασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για αυτούς τους ανθρώπους, φιλοξενούν σε άθλιες συνθήκες τρώγλης αυτούς που υποτίθεται θέλουν να προστατεύσουν, αυτούς στους οποίους ήθελαν να δείξουν αλληλεγγύη.

Οικογένειες που ζουν στη βρομιά ενός κτιρίου, που δεν μπορούσε να προσφέρει τις ελάχιστες συνθήκες υγιεινής και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

Παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο και δεν παίρνουν τα εφόδια για τη ζωή που δικαιούνται.

Και το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί είναι πώς αυτές οι οικογένειες βρίσκονται να ζουν σε αυτές τις συνθήκες. Πού βρήκαν το δρόμο για αυτές τις τρώγλες;

Και κανείς δεν το απαντά.

Τι αλληλεγγύη είναι αυτή;

Είναι η ίδια αλληλεγγύη που θέλει να εξασφαλίσει στους δεκάδες Αντετοκούνμπο τη δυνατότητα να δουλεύουν σε συνθήκες μεσαιωνικές.

Αυτή η αλληλεγγύη είναι υποκριτική και προσβλητική. Και είναι αμφίβολο αν είναι δωρεάν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Νοεμβρίου 2019