ΑΠΟΨΕΙΣ

Η τράπεζα της «Αναστάσεως του Κυρίου»

 28/05/2020 09:00

Η είσοδος στα κοιμητήρια δεν είναι ποτέ μια εύκολη ψυχολογικά υπόθεση.

Ακόμη κι αν είναι είσοδος στα γραφεία των κοιμητηρίων, όπου συνήθως διεκπεραιώνονται γραφειοκρατικές υποθέσεις, οι οποίες αφορούν μεν τον μεταστάντα, αλλά δεν μπορεί να τις διεκπεραιώσει αυτός.

Η γραφειοκρατία, όσες προσπάθειες κι αν κάνει ο Πιερρακάκης είναι ζωντανή κι αφορά τους ζωντανούς.

Για παράδειγμα, στον ιστότοπο του δήμου Θεσσαλονίκης, ο πολίτης μαθαίνει ότι οι πληρωμές για υποθέσεις των κοιμητηρίων γίνονται από τις 8 μέχρι τις 12:30 μετά το μεσημέρι.

Δεν είναι που δεν είναι ευχάριστο, γιατί πρέπει να έχει και καταναγκασμούς; Βέβαια τέτοιες ώρες, η προσέγγιση είναι υποτακτική.

Υπάρχουν πιο σημαντικές σκέψεις από την ώρα πληρωμών.

Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο, η προσέλευση του πολίτη δεν σχετίζεται με τον πυρήνα της ύπαρξης των κοιμητηρίων, δηλαδή τον αποχαιρετισμό στα εγκόσμια, μπορεί ο επισκέπτης των γραφείων να δώσει σημασία σε ανθρώπινες δευτερεύουσες λεπτομέρειες.

Εκεί λοιπόν θα δει με μεγάλα γράμματα ότι το ταμείο λειτουργεί από τις 8 έως τις 12:30 κι ακριβώς από κάτω με μικρότερα γράμματα ότι αυτό απορρέει από ένα συγκεκριμένο άρθρο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Δηλαδή η σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων καθορίζει το ωράριο του ταμείου των κοιμητηρίων του δήμου Θεσσαλονίκης οι υπάλληλοι του οποίου εργάζονται επί οκτάωρο, αλλά εισπράττουν μόνο τις μισές ώρες.

Απάντηση στο ερώτημα γιατί οι τράπεζες είναι ανοιχτές στο κοινό μέχρι τις 2 αλλά η συμφωνία τους με τους εργαζόμενους τους, υποχρεώνει το ταμείο των κοιμητηρίων του δήμου Θεσσαλονίκης να εισπράττει με πιστωτικές κάρτες μέχρι τις 12:30 δεν κατάφερα να βρω…

Είμαι βέβαιος θα υπάρχει μια πάρα πολύ λογική ερμηνεία. Αλλά στον πολίτη, αυτό είναι αδιάφορο.

Διότι του φαίνεται παράλογο να μπορεί να αγοράζει με πιστωτική κάρτα σε 24ωρη βάση, αλλά σε ένα τμήμα του δήμου Θεσσαλονίκης να μπορεί να πληρώσει μόνο σε 4ωρη.

Υπάρχει βέβαια και η ερμηνεία κατά το παλιό αγγλικό αστείο σύμφωνα με το οποίο, όταν μια υπέργηρη κατάκοιτη κυρία, ρωτήθηκε γιατί δεν είχε σηκωθεί ποτέ από τα 18 της, απάντησε ότι ο γιατρός της είχε πει να μην σηκωθεί από το κρεβάτι μέχρι να επιστρέψει να την εξετάσει ξανά.

Κι εκείνη ακολουθεί με συνέπεια την εντολή του γιατρού επί δεκαετίες... Ούτε οι Έλληνες στον Τσιόδρα τέτοια ευλαβική υπακοή....

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Μαΐου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις