ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ψήφος δεν γυρίζει πίσω

 21/05/2023 17:15

Κυριακή των εκλογών. Της μεγάλης δημοκρατικής κατάκτησης. Που οφείλουμε να την τιμούμε και να την προστατεύουμε. Και αυτήν την κατάκτηση την διασφαλίζουμε με την συμμετοχή.

Κανένα μήνυμα δεν στέλνουμε απέχοντας από την εκλογική διαδικασία. Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός δεν θα ενδιαφερθεί γιατί δεν πήγες να ψηφίσεις. Όλοι θα μιλούν για το ποσοστό της κάλπης. Ούτε καν για τον ακριβή αριθμό των ψηφοφόρων.

Την εκάστοτε κυβέρνηση την ελέγχουμε τέσσερα χρόνια. Στην καθημερινότητά μας. Αλλά την εκλέγουμε την Κυριακή. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ή να το αμελούμε. Προφανώς τα λόμπι και οι μπετόν-αρμέ ομάδες εξουσίας επειδή κινούνται μαζικά δίνουν μια εικόνα ότι όλα είναι «συμφωνημένα» ή ότι θα εκλεγεί ο «ισχυρός», όμως κατά καιρούς και διαχρονικά έχουμε δει ο κόσμος να αλλάζει πολλές φορές τα σχέδια των μεγάλων.

Όμως για όσους θα πάμε στην κάλπη οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η ψήφος δεν γυρίζει πίσω. Αν πέσει μέσα στο κουτί, δεν αλλάζει. Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, που λένε και στα σούπερ μάρκετ. Γι’ αυτό και με σύνεση οφείλουμε να οδηγηθούμε στην κάλπη και με καθαρό μυαλό να ρίξουμε την ψήφο μας.

Σκεπτόμενοι ο καθένας την επόμενη μέρα. Γιατί είναι ανακουφιστικό να ψηφίζεις με βάση το παρελθόν αλλά τις περισσότερες φορές δεν οδηγεί πουθενά. Η αντιδραστική ψήφος δημιουργεί τους περισσότερους κοψοχέρηδες. Προσοχή όμως, αντιδραστική ψήφος δεν είναι το ίδιο με την τιμωρητική. Η δεύτερη έχει βάση την αποδοκιμασία μίας πολιτικής ενώ η πρώτη απλά εκφράζει την γενική αντίδραση.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη μέρα για την χώρα θα είναι γεμάτη δυσκολίες. Η δημοσιονομική πειθαρχία από το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα φέρει νέα καθημερινότητα και ίσως νέα προγράμματα λιτότητας. Η χώρα χρειάζεται ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και από τις ασαφείς συζητήσεις περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού, καλύτερα να αρχίσουμε να μιλάμε για κυβερνήσεις εθνικής ενότητας.

Αυτό που δεν κάναμε την δεκαετία των μνημονίων οφείλουμε να το πράξουμε αυτή την φορά σαν χώρα και σαν πολιτικό σύστημα. Δεν αντέχετε νέος διχασμός και νέοι βοναπαρτισμοί.

Καλή ψήφο σε όλους με το βλέμμα στο μέλλον!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.05.2023

Δημοφιλείς Απόψεις