ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πόλη των προσφύγων

 13/08/2019 15:00

Στην Τουρκία λένε ότι ένα μόνο κομμάτι της Σμύρνης έχει μείνει ίδιο, όπως ήταν πριν τη μεγάλη καταστροφή του 1922: Η παλιά πόλη της Σμύρνης, έτσι όπως κατεβαίνει από το κάστρο του Καντιφέ Καλέ.

Η γειτονιά στους πρόποδες του λόφου στην κορυφή του οποίου είναι το κάστρο, λένε πως έχει μείνει ίδια.

Ανηφόρες, παλιά κακοσυντηρημένα σπίτια και στενοί δρόμοι. Εικόνες από τα προσφυγικά σπίτια πάνω στα τείχη της Θεσσαλονίκης και γυναίκες που αδειάζουν κουβάδες από το μπαλκόνι και λείπει μόνο η Άννα Καλουτά να παίζει τη Σμυρνιά σε ασπρόμαυρη ελληνική ταινία.

Η τουρκική γειτονιά του 1922, η οποία έμεινε όπως ήταν.

Μόνο που δεν είναι τούρκικη πλέον.

Στους δρόμους ακούς τα παιδιά να παίζουν, περίπου όπως στη Θεσσαλονίκη των φωτογραφιών, με άσπρες λερωμένες φανελίτσες, περίπου όπως στη “Συνοικία τ' όνειρο” του Αλεξανδράκη.

Και μέσα σε αυτό το τοπίο οι γυναίκες κυκλοφορούν με σαγιονάρες και μπούργκα να αγοράσουν μελιτζάνες από πωλητές που γυρίζουν τις γειτονιές με αγροτικά αυτοκίνητα με ντουντούκες στην οροφή, σαν αυτά που βλέπουμε καθημερινά στους δικούς μας δρόμους.

Η παλιά πόλη της Σμύρνης τα τελευταία χρόνια κατοικείται από πρόσφυγες.

Χιλιάδες πρόσφυγες χαμένοι μέσα σε μία μεγαλούπολη εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν φτιάξει τον δικό τους κόσμο. Έναν κόσμο που είναι τόσο κοντά στην Τουρκία και στα σύνορα.

“Αν η Τουρκία άνοιγε σήμερα τη Σμύρνη, καθημερινά θα περνούσαν 30.000-35.000 άτομα”, είπε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Κι έλεγε αλήθεια.

Αυτοί οι άνθρωποι, εκεί στα τούρκικα παράλια, απέναντι από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο είναι εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν φτιάξει μία ενδιάμεση ζωή.

Αυτοί για αλλού κινήσανε, για αλλού κι αλλού η ζωή τους πάει.

Αλλού τους πήγε.

Δεν ξέρουμε, ίσως δεν ξέρουν κι οι ίδιοι, αλλά το ενδεχόμενο να αντιμετωπίζουν αυτή τη ζωή τους σαν να είναι μεταβατική, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Η Σμύρνη από τον Τσεσμέ απέχει μία ώρα και η Χίος απέναντι είναι κοντά, πολύ κοντά.

Αυτός ο κόσμος στην κυριολεκτική μετάβαση, είναι δίπλα στους Τούρκους της δυτικότροπης Σμύρνης, αλλά και δίπλα μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 11 Αυγούστου 2019

Δημοφιλείς Απόψεις