ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κοινή γνώμη μία κοινή ακόμη…

 30/11/2022 17:00

Πάντα κάτι βρίσκεται στην επικαιρότητα και βάζει στο περιθώριο τα υπόλοιπα θέματα. Είχαμε τις υποκλοπές, μετά την ιστορία της 12χρονης, τώρα μας προέκυψε η υπόθεση της Κιβωτού.

Η «κοινή γνώμη» εμείς δηλαδή -πως λέει ο Τζιμάκος (που τον χάσαμε νωρίς…) «η κοινή γνώμη, μια κοινή ακόμη» και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε, βάζει ψηλά στην προσοχή της ένα (και όχι πολλά θέματα) κάθε φορά και ξεχνάει τα άλλα.

Ενώ ο COVID είναι σε υψηλή στασιμότητα δυστυχώς μοιάζει να μην απασχολεί κανέναν. Τα μέτρα προστασίας (ακόμη και το απλό της μάσκας στα Λεωφορεία) έχει ατονήσει. Μακάρι να μην ξανά-έχουμε εκρήξεις…

Παρά τα υπόλοιπα -π.χ. ένα ειδικό δικαστήριο που εξετάζει την προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης που θα άξιζε να θυμηθούμε διάφορες «έρευνες» διαφόρων «ινστιτούτων» και την προσπάθεια να «στηθεί» ένας μηχανισμός επηρεασμού- π.χ. την ξανάζεσταμένη προσδοκία «χαρίζω σπίτια, χαρίζω οικόπεδα» όπου όποιος προσδοκά να παραμείνει σε ένα σπίτι που αγόρασε με δανεικά και αγύριστα θα ψηφίσει κάποιον που θα του το χαρίσει με τα λεφτά των άλλων, βγήκε στην επιφάνεια η υπόθεση της συμπεριφοράς σε ανήλικους τρόφιμούς κλειστών ή ημι-ανοικτών δομών.

Ας θυμηθούμε το κεντρικό σκάνδαλο της Καθολικής Εκκλησίας που οι κλειστές ή ημι-ανοικτές της δομές μαθητείας ή προσέλκυσης αποτέλεσαν χώρους επιβολής και αρνητικής συμπεριφοράς. Τι ποιο λογικό;

Όπου υπάρχει κλειστό περιβάλλον που λειτουργεί με διαφορετικές αξίες (υποταγή, «θέλημα Θεού», έλλειψη παραδείγματος, απομόνωση, εγκλεισμός) είτε αυτό είναι οικοτροφείο, είτε σωφρονιστικό κατάστημα, είτε στρατώνας, είτε ειδική κατασκήνωση τα φαινόμενα εκμετάλλευσης και παραβατικών συμπεριφορών ανθούν.

Τι να κάνουμε; Να επιβάλλουμε αυτές οι δομές να είναι ανοικτές στην κοινωνία και να λειτουργούν με τους κανόνες της κοινωνίας και όχι δικούς τους. Μεγάλα λόγια, δύσκολο να εφαρμοστούν. Όπου υπάρχει εγκλεισμός (από τα αρχαία χρόνια) και αξιωματικές αρχές (π.χ. η έκφραση της θέλησης της υπέρτατης δύναμης μέσω αυτοαποκαλούμενων εκφραστών της) γίνονται εσωτερικές ομαδοποιήσεις, ιεραρχικά συστήματα, εξουσιαστικές συμπεριφορές.

Όσο πιο διαφανής και ελεγχόμενη και κυρίως χωρίς μονιμότητα αλλά με χρονικό περιορισμό είναι η διοίκηση τόσο καλύτερα. Αν μπορεί ας το ελέγξει (και θέλει να το ελέγξει) η κοινωνία και η πολιτεία.

Εμένα μου φαίνεται περισσότερο ενδιαφέρον το θέμα του ειδικού δικαστηρίου και απορώ γιατί δεν το αναδεικνύουν. Αλλά έχουμε καιρό. Όπου να ’ναι σε 5-6 μήνες θα έχουμε και εκλογές. Καλά να είμαστε και με υγεία πρώτα από όλα. Ευτυχώς δεν κάνει και πολύ κρύο και έτσι δεν πολυανάβουμε θερμάστρες, καλοριφέρ, αέριο…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.11.2022

Δημοφιλείς Απόψεις