ΑΠΟΨΕΙΣ

Η φλόγα άναψε στο Ιράν

 29/09/2022 15:00

Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στράφηκε τα τελευταία 24ωρα στην Τεχεράνη. Εκεί οι γυναίκες της χώρας αποφάσισαν να προχωρήσουν στην δική τους εξέγερση. Να πουν ένα τέλος σε όσα αναχρονιστικά βιώνουν. Είναι ηρωίδες και έτσι πρέπει να τις αποκαλούμε.

Χιλιάδες κάτοικοι του Ιράν, στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, κάθε μέρα βρίσκονται στους δρόμους διαδηλώνοντας για την δολοφονία της 22χρονη Μαχσά Αμινί.

Σκίζουν τις μαντίλες τους, τις καίνε ρίχνοντας τες στην φωτιά, ενώ άλλες γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους σε δημόσια θέα. Η δική τους επανάσταση!

Μερικές από αυτές δίνουν και το αίμα τους καθώς καθημερινά ο αριθμός των νεκρών μεγαλώνει από την κρατική αυθαιρεσία και την παραστρατιωτική πολιτοφυλακή.

Όλα ξεκίνησαν πριν από δέκα περίπου μέρες όταν η αστυνομία ηθών του Ιράν -αδιανόητο το 2022 να υπάρχει τέτοιο σώμα σε μερικές χώρες του κόσμου- συνέλαβαν την κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί επειδή φορούσε πολύ χαλαρά την ισλαμική της μαντίλα (χιτζάμπ). Η 22χρονη καταρρέει στο αστυνομικό τμήμα και αφήνει την τελευταία της πνοή. Μία είδηση που ξεχείλισε την οργή σε δεκάδες πόλεις του Ιράν.

Ο νόμος αυτός, να ντύνονται «σεμνά οι γυναίκες» με χιτζάμπ και μακριές φαρδιές ρόμπες, εφαρμόζεται αυστηρά και από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αλλά θεωρείται πλέον ξεπερασμένος ακόμα και από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία. Η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα. Ενώ ανύπαντροι άνδρες και ανύπαντρες γυναίκες απαγορεύεται να συναναστρέφονται.

Σύμφωνα με το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως γράφει το Associated Press, νεαρές γυναίκες έχουν τους τελευταίους μήνες δεχθεί χαστούκια, ξυλοκοπηθεί με ρόπαλα και συρθεί σε αστυνομικά οχήματα.

Αυτές τις μέρες οι γυναίκες γράφουν ιστορία στο Ιράν. Οι ηρωίδες του Ιράν. Για έναν κόσμο διαφορετικό…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.09.2022

Δημοφιλείς Απόψεις