ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εξουσία πίνει καφέ στην Ικτίνου

 03/04/2019 15:00

Πολλοί είχαν αναρωτηθεί τι ακριβώς εννοούσε η κυρία Μπέτυ Μπαζιάνα όταν, στην ιστορική συνέντευξη που είχε δώσει και στην οποία έλεγε ότι κάθε 5 Ιουλίου κλαίει, εξέφραζε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πήρε την κυβέρνηση, αλλά δεν πήρε την εξουσία».

Την ίδια άποψη επανέλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Μίμης Παπαγγελόπουλος όταν, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο ομόλογός του επί της υγείας τού επέστησε την προσοχή ότι κάποιες δικαστικές διερευνήσεις δεν προχωρούν όσο πρέπει.

Το θυμήθηκα προχθές όταν μου μετέφεραν τη συζήτηση που είχε σε κεντρικό σημείο της πόλης κλιμάκιο δημοτικών υπαλλήλων με καταστηματάρχες για ένα συγκεκριμένο και πολύπαθο θέμα: Τα όρια χρήσης του πεζοδρόμου της Ικτίνου.

Ένας από τους καταστηματάρχες υποστήριξε ότι η προσέγγιση του δήμου στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο απασχολούσε το κλιμάκιο, έχει έλλειμμα νομιμότητας.

Αφού το θέλεις έτσι, αμέσως μετά θα έλθω να ελέγξω τη νομιμότητα του μαγαζιού σου, φέρεται να του απάντησε ένας υπάλληλος.

Η απάντηση είναι εξαιρετικά κυνική και δείχνει ποια ακριβώς είναι η εξουσία, την οποία η κ. Μπαζιάνα και ο κ. Παπαγγελόπουλος ισχυρίζονται ότι δεν απέκτησαν: Η δυνατότητα να χρησιμοποιούν το κράτος, το διοικητικό μηχανισμό, για να εξασφαλίσουν την υποταγή όσων διαφωνούν με τις αποφάσεις τους.

Για τους κάθε λογής διαχειριστές της πολιτικής εξουσίας μία τέτοια προσέγγιση είναι κυνική αλλά εύλογη. Όσες λιγότερες αντιδράσεις τόσο το καλύτερο...

Οι άνθρωποι έχουν ροπή στη λύση που επιτυγχάνεται με τη λιγότερη δυσκολία.

Για ποιο λόγο ένα υπηρεσιακό στέλεχος να διευκολύνει αυτοβούλως την εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία έχει έλλειμμα νομιμότητας;

Προφανώς δι’ ίδιον όφελος.

Είτε απευθείας είτε με ανταλλάγματα που θα του εξασφαλίσει η πολιτική εξουσία.

Ο πολίτης βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα σε μία αυταρχική πολιτική εξουσία και σε έναν ιδιοτελή διοικητικό μηχανισμό. Κοινώς, δηλαδή, δύο μηχανισμοί που υποτίθεται ότι ελέγχουν ο ένας τον άλλον είναι σε κοινή κατεύθυνση και εναντίον του. Απειλούν να τον συνθλίψουν, ενώ εκείνος δεν έχει καμία δυνατότητα να αντιδράσει και να προστατεύσει τον εαυτό του.

Είναι σίγουροι η κ. Μπαζιάνα και ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι δεν την έχουν πάρει αυτήν την εξουσία; Εδώ την έχουν πάρει δήμαρχοι με χαρακτηριστική ευκολία...

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Μαρτίου 2019