ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ελληνική οικονομία επανατοποθετείται

 28/01/2023 10:00

Η Ελλάδα δαπάνησε το 2022 περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για να παρέχει στήριξη στην κοινωνία από τις συνέπειες που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι λίγο πάνω από το 1% και η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέχρι να περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. 

Είναι κρίσιμο να αναφέρουμε ότι τα μέτρα στήριξης από την αρχή που εφαρμόστηκαν φαίνεται πως πλαισιώθηκαν από δημοσιονομικούς κανόνες για να μην υπάρξει επιπλέον διόγκωση του δημόσιου χρέους. Δεν είναι εύκολη η διατήρηση αυτής ισορροπίας ειδικά όταν υπάρχει μια κοινωνία με εξαντλημένες αντοχές από την υγειονομική κρίση που είχε προηγηθεί. Ούτε είναι εύκολο για μια κυβέρνηση ενόψει προεκλογικής περιόδου να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην «μοιράσει» χρήματα.

Η ανθεκτικότητα που έδειξε η ελληνική οικονομία της δίνει τη δυνατότητα για επανατοποθέτηση. Το γεγονός ότι απετράπη η αποδόμηση της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας από τα αλλεπάλληλα lockdowns είναι σημαντικό για να προχωρήσει η χώρα μπροστά αξιοποιώντας τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνονται και τα επιτεύγματα που κατάφερε: σημαντική μείωση της ανεργίας, αποκλιμάκωση του χρέους, προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων, ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής, ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους και ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες. 

Ενδεχομένως μπροστά στις εξωγενείς κρίσεις που προκάλεσαν άνευ προηγουμένου ακρίβεια ίσως να μην έχουμε αντιληφθεί τη σημασία όλων αυτών που συλλογικά πέτυχε η χώρα. Είναι πάντως -σε κάθε περίπτωση- σημαντικοί παράγοντες για να προσδώσουν στην οικονομική ανάπτυξη βιώσιμα χαρακτηριστικά.

Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι το πιο κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η ελληνική οικονομία. Η κατεύθυνση των πόρων σε επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία είναι σημαντικό να γίνει με τέτοιο τρόπο που θα θέτει παραγωγικές βάσεις για το μέλλον και θα βελτιώνει παθογένειες του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Είναι μια ευκαιρία για την ελληνική οικονομία να επανατοποθετηθεί σε έναν κόσμο που άλλαξε ραγδαία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η επανατοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να διακρίνεται από μια ξεκάθαρη στόχευση: την οικονομική και κοινωνική ευημερία του τόπου και των πολιτών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού υπήρξαν πρωτόγνωρες, η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου δραματική και οι προσδοκίες -πλέον- για ένα καλύτερο αύριο έχουν μετατραπεί σε απαιτήσεις. Ως εκ τούτου, απαιτούνται ορθολογικές οικονομικές πολιτικές που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και στη σταθερότητα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22.01.2023

Δημοφιλείς Απόψεις