ΑΠΟΨΕΙΣ

Η χρηματοδότηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου αποκαλύπτει τις επιλογές της κυβέρνησης. Του Γιάννη Μαγκριώτη

 06/08/2023 12:03

Η χρηματοδότηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης αποκαλύπτει τις επιλογές της κυβέρνησης. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, για είκοσι περίπου χρόνια, διεκδικούσαν την κατασκευή και λειτουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου, μάλιστα είχε χωροθετηθεί η κατασκευή του σε χώρο του δημοσίου, στην περιοχή του Φιλύρου.

Τα μνημόνια δεν άφηναν περιθώρια, όπως έλεγαν οι κυβερνήσεις, μέχρι το 2018, να χρηματοδοτηθεί με δημόσιους πόρους η κατασκευή του.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος(ΙΣΝ) πρότεινε το 2017 να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του, μαζί με δύο Νομαρχιακά Νοσοκομεία σε Κομοτηνή και Σπάρτη, με δική του χορηγία.

Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχτηκε την προσφορά και την κύρωσε με νόμο στην βουλή το 2018.

Το 2022 το ΙΣΝ, ολοκλήρωσε τις μελέτες και δημοπράτησε το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκ ευρώ, θα ήταν η δική του χορηγία.

Τον Φλεβάρη το ΙΣΝ κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό για την ανάθεση της κατασκευής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπως και των Νοσοκομείων Κομοτηνής και Σπάρτης.

Ως λόγο, αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το υπερδιπλάσιο τίμημα που ζητούν οι κατασκευαστικές εταιρείες, με επιχείρημα την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους των υλικών κατασκευής τους.

Υπήρχε όμως ένα ερώτημα:

Όταν ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου, όπως αναφέρεται στην δημοπράτηση, είναι 500 εκατ. ευρώ και η δωρεά του Ιδρύματος 250 εκατ. ευρώ, ποιος θα έβαζε τα άλλα 250 εκατ ευρώ ή περίμεναν έκπτωση 50%;

Στον νόμο 4564/2018, στο άρθρο 5, παράγραφος 2, με τον οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση στην βουλή, ρητά αναφέρεται ότι: Οποιαδήποτε αύξηση του κόστους κατασκευής των έργων, εμπίπτει γενικά στην σφαίρα ευθύνης του δημοσίου, θα καταβληθεί από το δημόσιο. Στον ίδιο νόμο αναφέρεται ότι, η δωρεά του Ιδρύματος θα είναι μεταξύ 200 και 250 εκατ. ευρώ, τόσο περίπου εκτιμούσαν και το κόστος κατασκευής των έργων, συνεπώς η αύξηση του κόστους κατασκευής, από τα 200 εκατ.-250 εκατ. ευρώ, σε 500 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην δημοπράτηση του έργου, πρέπει να μας πει η κυβέρνηση που οφείλεται, αν είναι δική της ευθύνη ή κάποιων άλλων;

Η κυβέρνηση και το Ίδρυμα ήξεραν ότι, η δωρεά δεν φθάνει και το δημόσιο έπρεπε να καταβάλει, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το 2018, την αύξηση του κόστους ή το Ίδρυμα να διπλασιάσει την χορηγία.

Γιατί δεν έλυσαν το πρόβλημα, πριν την δημοπράτηση του έργου;

Την απάντηση την πήραμε χθες από την ανακοίνωση του Ιδρύματος, όπου μας ενημερώνει, ότι: Υπέγραψε την σύμβαση κατασκευής των τριών νοσοκομείων με την κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ, μία από τις εταιρείες που είχαν λάβει μέρος στον διαγωνισμό, που κηρύχτηκε άγονος τον Φλεβάρη. Το ποσό της σύμβασης 500 εκατ. ευρώ, όσα περίπου είχαν προσφέρει στον διαγωνισμό οι εταιρείες, δηλαδή, διπλάσιο του ύψους της αρχικής δωρεάς.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι, η κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμετέχει με το 50% της χρηματοδότησης και, έτσι το ΙΣΝ αποφάσισε να διπλασιάσει το ποσό της δωρεάς.

Δυστυχώς όμως, το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι, θα αφαιρέσει ένα αριθμό έργων στο δημόσιο σύστημα υγείας τα επόμενα χρόνια, για να καλύψει τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τα νοσοκομεία Κομοτηνής και Σπάρτης.

Η κυβέρνηση, που θα έδινε λύση, όπως είπε τον Φλεβάρη, δεν έκανε τίποτα, φαίνεται έχει άλλες προτεραιότητες, από την ενίσχυση του ΕΣΥ, για τα δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δημοφιλείς Απόψεις