ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αντίληψη του Μητσοτάκη

 12/07/2020 18:00

Όποιος δεν έχει αντιληφθεί πως σκέφτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός ας διαβάσει με προσοχή την ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Γιατί σε αυτήν ο πρωθυπουργός έκλεισε και άνοιξε πολλά ζητήματα.

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο «πιασάρικα»: Εκλογές και ανασχηματισμός. «Θα ήταν ανέντιμο να κάνω τώρα εκλογές, που η κυβέρνηση διαθέτει υψηλή δημοτικότητα, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και άλλα τρία χρόνια θητείας», ήταν η απάντησή του που κλείνει για μια και καλή το θέμα. Ο Μητσοτάκης θα παλέψει όσο μπορεί τα θέματα της οικονομίας για τα επόμενα δύο χρόνια και από το καλοκαίρι του 2022 θα το ξανασκεφτεί για εκλογές.

Είναι σωστή, πολύ λογική και ιδιαίτερα σύγχρονη αυτή η αντίληψη. Γιατί δε γίνεται, βρε αδελφέ, μόλις δώδεκα μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και χωρίς να υπάρχει λόγος όλοι οι πολιτικολογούντες να συζητάμε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες! Ο Μητσοτάκης βάζει έτσι τέρμα και σε όλες αυτές τις παλαιοκομματικές προσεγγίσεις που ακούγονται εδώ και καιρό τόσο εντός της ΝΔ όσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση θα τα βρει σκούρα από τον Οκτώβριο και γι’ αυτό θα προσφύγει σε εκλογές για να κερδίσει ένα χρόνο επιπλέον θητείας. Εν μέσω κοροροϊού όλα αυτά! Μακριά από αυτόν τέτοιες λογικές.

Για τον ανασχηματισμό απάντησε πολύ μετρημένα. Είπε ότι δεν είναι της στιγμής, ότι κάποτε θα γίνει και ότι «θα το μάθετε από εμένα». Εδώ τα συμπεράσματα είναι δύο. Πρώτον ότι άμεσα δεν υπάρχουν σκέψεις για ανασχηματισμό και ότι αν κάνει κάποιες αλλαγές αυτές μπορεί να γίνουν το νωρίτερο με την ευκαιρία της ανόδου του στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Το «θα το μάθετε από εμένα» σημαίνει ότι «μην ακούτε αυτά που λένε οι διάφοροι που μιλούν εκ μέρους μου» και αυτό εγώ το εκλαμβάνω και ως αιχμή προς τον Γεραπετρίτη που στο πρόσφατο παρελθόν είχε προσδιορίσει δύο φορές την ημερομηνία των αλλαγών.

Στα ουσιώδη τώρα. Αυτά είναι τα θέματα της οικονομίας, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα προσφέρει στην Ελλάδα 22 δις. Εκεί θα ρίξει το βάρος της η κυβέρνηση και το επισήμανε ο πρωθυπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω μια υποχρέωση να εστιάζω την προσοχή μου στην θετική ατζέντα της χώρας». Θετική ατζέντα, λοιπόν. Και όχι σκανδαλολογία και Novartis.

Κρατώ και την μπηχτή προς τη μεριά του Κώστα Σημίτη. Η φράση «Αυτή είναι η Ελλάδα» έγινε από τον Μητσοτάκη «Αυτή είναι η Ελλάδα που αλλάζει». Τι σημαίνει αυτό θα το δούμε στο μέλλον.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 12.07.2020.

Δημοφιλείς Απόψεις