ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αλήθεια της Θεσσαλονίκης

 16/04/2024 04:50

Η εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης προβληματίζει εδώ και καιρό το Μέγαρο Μαξίμου. Για την ακρίβεια η ψήφος των Θεσσαλονικέων μελετήθηκε από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού από τις νικηφόρες εκλογές ακόμα του 2019 και φυσικά στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου του 2023 στις οποίες η Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης συγκέντρωσε 35,28%, δηλαδή πέντε μονάδες λιγότερες από το πανελλαδικό ποσοστό της.

Παρά το ότι:

- H ΝΔ εξέλεξε 8 βουλευτές στην Α’ Θεσσαλονίκης και 3 στη Β’ εκλογική περιφέρεια.

- Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξε να είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης.

- Τρεις υπουργοί από Θεσσαλονίκη (δύο βουλευτές και ένας εξωκοινοβουλευτικός) συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

- Το πρωθυπουργικό γραφείο που χλευάστηκε από τη ΝΔ όταν ιδρύθηκε επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, διατηρήθηκε και πλαισιώθηκε αυτή την πενταετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

- Διάφορα έργα, μεγάλα και μικρά, ανακοινώθηκαν, άρχισε η εκτέλεσή τους και επικοινωνήθηκαν καταλλήλως.

Φτάσαμε λίγο πριν τις ευρωεκλογές και το πρόβλημα Θεσσαλονίκη είναι ψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να το πάρει πάνω του. Δεν ξέρω ποια είναι τα μεγάλα μυαλά που συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό για τη Θεσσαλονίκη. Εκ του αποτελέσματος των δύο τελευταίων δημοτικών εκλογών βγάζει κάποιος εύκολα και αδιαμφισβήτητα το συμπέρασμα ότι οι συμβουλές αυτές ήταν λανθασμένες και εξέθεσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκείνο που σίγουρα ξέρω είναι ότι η Θεσσαλονίκη δεν είναι μία κατηγορία μόνη της όπως με αλαζονεία και κυνισμό κάποια κυβερνητικά στελέχη λένε σε συζητήσεις σε εστιατόρια και μπαρ στο Κολωνάκι όπου συχνάζουν. Κι από ’κει ξεκινά το πρόβλημα. Ότι στην κυβέρνηση και στο κόμμα κάποιοι που κινούν τα νήματα της Αθηνοκεντρικής διακυβέρνησης δεν έχουν ιδέα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και τον τρόπο σκέψης των κατοίκων της. Έρχονται εδώ σαν επισκέπτες τουρίστες .Θεωρούν ότι η ατζέντα που περνούν στην επικοινωνία είναι υποχρεωτική σε κέντρο και επαρχία (διότι σαν επαρχία μας αντιμετωπίζουν). Ξεκινούν έργα εκατομμυρίων χωρίς μελέτες σαν να χτίζεται ένα σπίτι χωρίς θεμέλια. Βάζουν την ταμπέλα του λαϊκιστή σε όποιον τους χαλάει το αφήγημα. Και έχουν έτοιμο στο τσεπάκι το δίλημμα της ακυβερνησίας στον τόπο παρά το ότι βαθιά γνωρίζουν μέσα τους ότι έχουν την εντολή του λαού μέχρι τον Ιούνιο του 2027.

Στη Θεσσαλονίκη παρά τις όποιες υπερβολές, μάθαμε να ζούμε με τις συνθέσεις παρά τις αντιθέσεις. Και πρώτιστα μάθαμε να έχουμε μία βιωματική σχέση με την αλήθεια και το δίκιο. Αν η ΝΔ την οποία στη Θεσσαλονίκη υπηρέτησαν σπουδαίοι άνθρωποι θέλει πραγματικά να κάνει μία επανεκκίνηση στη σχέση της με την πόλη και τους ανθρώπους της χρειάζεται αυτή την αλήθεια. Στις ευρωεκλογές δεν προλαβαίνει. Στις επόμενες εθνικές εκλογές ίσως…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14.04.2024