ΑΠΟΨΕΙΣ

Η στροφή της κυβέρνησης στα δυτικά

 10/04/2022 23:00

Η στροφή προς τα δυτικά που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης δεν ήταν κάτι που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην πόλη. Προετοιμάζονταν από καιρό.

Η στροφή οφείλεται σε εκλογικούς λόγους. Η ΝΔ εμφανίζει σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη, δηλαδή στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά και Νεάπολης-Συκεών, ποσοστά πολύ χαμηλότερα από ό,τι σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ και η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ στους συγκεκριμένους δήμους είναι πολύ μικρότερη. 8,3 ήταν πανελλαδικά στις εκλογές του 2019, 4,2 στην Α’ Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι παλιότερα το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης προσέγγιζε σχεδόν απόλυτα το πανελλαδικό της ποσοστό. Αυτό από το 2010 και μετά ανατράπηκε. Στην αρχή εξαιτίας της εμφάνισης της Χρυσής Αυγής και πιο πρόσφατα εξαιτίας της αποστασιοποίησης μερίδας οπαδών της ΝΔ από το κόμμα που διαλέγουν πλέον την αποχή.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, που έγινε σημαία πολλών γαλάζιων της πόλης. Την αρχή επιχείρησε να κάνει ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος λίγο προς τις εκλογές του 2009 προχώρησε το σχέδιο για τη μεταφορά της έκθεσης στα δυτικά. Η πρόταση δεν υλοποιήθηκε γιατί η ΝΔ έχασε τις εκλογές, όμως η κουβέντα για την ενίσχυση της δυτικής Θεσσαλονίκης είχε ανοίξει. Τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά της ΝΔ έφεραν την υλοποίησή του ακόμη πιο κοντά.

Τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Σε επίπεδο έργων αυτό που αναμένεται είναι κυρίως δύο προαναγγελίες. Πρώτον η δημιουργία του νέου ογκολογικού νοσοκομείου στη δυτική Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Δεύτερον η υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για επέκταση του μετρό και προς τα δυτικά. Τρίτον η επιτάχυνση των διαδικασιών της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου που αφορά μεγάλο κομμάτι της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Και τέταρτον η ισχυροποίηση του ψηφοδελτίου του κόμματος με ισχυρά ονόματα από τα δυτικά.

Εδώ τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα. Η σκέψη για τον δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου δεν προχώρησε, καθώς ο έμπειρος αυτοδιοικητικός θέλει να συνεχίσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ούτε η πρόταση για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Ασλανίδη έγινε αποδεκτή, επειδή ο πρώην αντιπεριφερειάρχης έχει βάλλει πλώρη για τον δήμο Παύλου Μελά. Αναζητούνται λοιπόν, άλλες προτάσεις και πολλοί συνδέουν το επερχόμενο ραντεβού του πρωθυπουργού με τον ισχυρό στα δυτικά Γιώργο Ορφανού με αυτή τη στρατηγική. Θα χρειαστούν όμως και άλλες ενισχύσεις ιδιαίτερα με νέα πρόσωπα έτσι ώστε να σταλεί και το μήνυμα της ανανέωσης.

Από εκεί και πέρα είναι σίγουρο ότι και η όλη στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ θα έχει στραμμένη την προσοχή της προς τα εκεί. Με περιοδείες του ίδιου του πρωθυπουργού στους δυτικούς δήμους, αλλά και ενδεχόμενη ενεργοποίηση ανθρώπων που έχουν πέραση στον κόσμο της περιοχής, όπως είναι ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος και στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει παρόμοιες κινήσεις.

Καθόλου τυχαίο και το δείπνο που διοργάνωσε ο ξάδελφός του και σημερινός υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής με 10 δημάρχους της Θεσσαλονίκης στην πλατεία του Ευόσμου. Που ως γνωστόν βρίσκεται στα δυτικά…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.03.2022

Δημοφιλείς Απόψεις